Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino muzej Bordeaux

Petek, 14. 8. 2015, 10.20

6 let, 6 mesecev

Francozi gradijo vinski muzej za sto milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prihodnje leto bodo v Kaliforniji in v Franciji odprli vinska muzeja.

V kalifornijski Santa Rosi bodo odprli muzej, ki bo na štiri tisoč kvadratnih metrih prikazoval kalifornijsko vinsko dediščino. Menda bo izjemno sodoben in interaktiven, obiskovalec pa naj bi tam doživel spektakel za vse čute. Načrtujejo, da naj bi muzej vsako leto obiskalo 50 tisoč ljudi.

Megalomanski projekt v Bordeauxu Še bolj razkošen naj bi bil muzej v Bordeauxu, imenovan Mesto vinskih civilizacij. Prej ali slej bo to najdražji vinski muzej na svetu, saj proračun za njegovo gradnjo znaša 63 milijonov evrov. No, je znašal – že lani so ga prekoračili za 18 milijonov evrov, tako da ocenjujejo, da bodo zanj na koncu odšteli okoli sto milijonov evrov.

Muzej bo v modernistični amorfni stavbi, ki bo besedah arhitektov uteleša duha vina, v primerjavi z dozdajšnjim muzeja vina v Bordeauxu, ki je posvečen le vinom te regije, pa bo nov muzej predstavljal vina vsega sveta in iz vseh zgodovinskih obdobij. Večina muzejskih postavitev bo interaktivnih, poleg tega bodo na leto vsaj še tri velike specializirane razstave, povezane z vinom. Mestne oblasti Bordeauxa menijo, da bo muzej mestu prinesel okoli 40 milijonov evrov letno, v njem pa bo zaposlenih 250 ljudi.

Vinski muzeji po svetu Sicer ima skoraj vsako vinorodno območje svoj muzej vina. V španski Rioji so ga na primer odprli leta 2004, njegova posebnost pa je, da ima na vrtu zasajenih 220 sort grozdja z vsega sveta. Muzej, posvečen portovcu, imajo tudi v portugalskem Portu. V italijanskem Torgianu je muzej, ki sta ga leta 1974 odprla George in Maria Grazia Lungarotti in je posvečen vinom Umbrije, leta 2010 pa so odprli v Barolu v Piemontu odprli WIMU, muzej Barola, ki prikazuje, kako je vino vplivalo na civilizacijo. Postavitev muzeja je oblikoval François Confino in je načrtovana tako, da vzbudi domišljijo obiskovalcev.

Gašper Merlot & Refošk 2013

Gašper Čarman o svoji novi liniji vin pravi, da se mu zdi bolj pomembno to, kar nam vino kaže v kozarcu, kot sama zgodba: "Vtis prvega srečanja vina s pivcem je tisti, ki lahko določi dolgoročno prijateljstvo ali kratko srečanje. In to je bilo moje vodilo pri kreiranju vin Gašper. Skupaj z odličnim enologom iz kleti Goriška Brda Darinkom Ribolico sva se držala modernega sloga z močnim pečatom Goriških brd. Pred očmi sem imel pivca, njegova pričakovanja in zahteve po dolgoročnem prijateljstvu, saj kakovost vina ni edini dejavnik. Pomembna sta tudi cena, prijazna do kupca, in skrbno dodelan videz. Etikete vsebujejo različne podobe ribic, ki so že več kot 50 let zaščitni znak našega družinskega delovanja na vinsko-gostinskem področju."

Tokratno vino je zvrst merlota in refoška. Prvi da vinu rubinasto rdečo barvo in vonjave gozdnih sadežev, arome malin, robid in borovnic pa v ozadju lepo dopolnijo sliva in višnja ter nežne zaznave začimb. Refošk vinu da večjo lahkotnost. V ustih je harmonično, srednje močnega karakterja z elegantnimi in zrelimi tanini. Igrivo, lahkotno in z živahnim zaključkom.

Je rdeče vino za vse priložnosti, najraje pa je v družbi rdečega mesa, testenin z raznimi raguji ter zrelih sirov.

Sorta: zvrst merlota in refoška Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 4,29 evra, evino.si

Ocena: 8

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte