Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
13.02

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sia David Guetta

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 13.02

4 leta

Največje uspešnice napiše Sia (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po neuspešni samostojni karieri se je Sia Furler želela umakniti in pisati skladbe za druge. A zaradi občasnega petja in dejstva, da njene skladbe hitro postanejo uspešnice, ji umik ni uspel.

Čeprav se je 38-letni Avstralki leta 2000 uspelo s skladbo Taken for Granted povzpeti na britanske lestvice, zanjo verjetno nihče ni slišal, dokler ni zapela skladbe Titanium, pod katero se je podpisal David Guetta. Izjemen vokal je bilo težko pozabiti in ko je posnela skladbo Wild Ones z raperjem Flo Ridom, so verjetno številni pomislili, da je na obzorju nova zvezda.

A Sia je v resnici veteranka, ki ima sveta slave vrh glave, zato se je pred tremi leti odločila, da bo opustila petje in se posvetila pisanju skladb za druge. A načrt se je izjalovil prav zaradi omenjenih skladb ter dejstva, da ji je v zelo kratkem času uspelo napisati zavidljivo veliko uspešnic. Perfume Britney Spears, Sexercize Kylie Minogue, Pretty Hurts Beyonce ter Elastic Heart, skladbo, ki jo je skupaj z Diplom in the Weeknd zapela za drugi film Igre lakote, so le nekatere med njimi.

Od džeza do šestletnega popivanja Sia je pri 17 letih začela kot džezovska pevka v klubih v Adelajdi, s skupino Crisp pa je izdala dva albuma. Leta 1997 je izdala svoj prvi samostojni album, skladbo How to Breathe pa je kot gostja zapela v epizodi nadaljevanke Home and Away.

Po nastopu v nadaljevanki je nameravala na potovanje s fantom, a je ta umrl v prometni nesreči v Londonu, teden dni preden se mu je pridružila. Naslednjih šest let je, kot je povedala sama, preživela pod vplivom različnih drog. Kljub temu ji je uspelo leta 2001 izdati drugi album Healing Is Difficult, na katerem je bila tudi njena do takrat največja uspešnica Taken for Granted.

Kljub uvrstitvi na lestvice in priljubljenosti v britanskih klubih Sia večjega uspeha ni doživela. Zapustila je založbo in se preselila v New York. Njene skladbe so se pojavljale v serijah Luther ter Pod rušo, po tretjem studijskem albumu pa je nastopila tudi v šovih Conana O'Briena in Jimmyja Kimmla. Leta 2007 je pristopila do menedžerja Christine Aguilere in dobila delo. Sodelovala je pri Christininem albumu in nato še pri filmu Burleska.

David Guetta in Flo Rida, ključ do neuspešne upokojitve Vajena nevidnosti je leta 2011 sodelovala z Davidom Guetto in navdušila. Vse, ki so mislili, da imajo opravka z novinko, je utišala z izdajo zbirke uspešnic Best Of …, nato pa nadaljevala pisanje za druge. Za Katy Perry je napisala Double Rainbow, za Eminema Beautiful Pain, za Rito Oro Radioactive in za Rihanno skladbo Diamonds.

Sedim doma in služim milijone Svoj umik iz javnosti je naznanila po težavah s ščitnico, začela je zavračati intervjuje, za naslovnico revije Billboard pa se je fotografirala z vrečo na glavi. O svojem trenutnem načinu dela je povedala: "Sedim doma na kavči s svojimi psi, snemam v omari, ki jo imam v pisarni, posnetke pošljem naprej in če imam srečo, zaslužim milijon dolarjev."

In njena navodila za pisanje skladb? Uspešnica mora imeti besedilno širino in močno metaforo. Metaforo je treba zapeti večkrat na različne načine. Ljudje imajo radi osebne zmage in zabavo. Skladbe z negativnim refrenom ali žalostne skladbe s pesimističnim refrenom imajo manj možnosti za uspeh. Skladbe morajo biti preproste.

Titanium za Davida Guetto je napisala v 40 minutah, Wild Ones v 15. Pri svojih skladbah je nekoliko bolj zahtevna, kako zelo, pa bo jasno še pred poletjem, ko bo kljub upokojitvi izdala novi samostojni album.

Ne spreglejte