Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 1. 2015,
9.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Elvis Presley

Četrtek, 8. 1. 2015, 9.43

6 let, 7 mesecev

Elvis Presley bi danes praznoval 80 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Elvis Presley, kralj rock'n'rolla, lastnik najbolj kontroverznih bokov petdesetih in ena najpomembnejših kulturnih ikon 20. stoletja, bi danes praznoval 80 let.

Danes bodo v Memphisu praznovali 80. rojstni dan kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja. Presley, ki je umrl leta 1977, je s svojo glasbo in za tiste čase drznim odrskim nastopom za vedno zaznamoval glasbeni svet, njegova podoba pa je postala kultna tudi zaradi grafik Andyja Warhola in številnih posnemovalcev.

Nocoj bodo Presleyju v čast v Gracelandu razrezali torto, njegova nekdanja žena Priscilla Presley pa bo skupaj s predstavniki Memphisa razglasila dan Elvisa Presleyja. Praznovanju bo sledila dražba Elvisovih predmetov, kot so njegovi prvi posnetki, verižice in plošče, dogodek pa bo mogoče spremljati tudi prek spletne povezave:

Žameten glas in gibčni boki

Elvis Aaron Presley je bil rojen 8. januarja 1935 v Tupelu v zvezni državi Misisipi, njegova glasbena kariera pa se je začela leta 1854, ko je posnel prvo skladbo v studiu Sun Records. Dve leti pozneje je zaslovel s svojim prvim singlom Heartbreak Hotel, ki se je v ZDA takoj uvrstil na vrh lestvic. Slavo so mu poleg žametnega glasu prinesli tudi njegovi boki, saj so bili njegovi televizijski nastopi takrat zaradi kroženja z boki označeni za provokativne. Leta 1956 je debitiral v filmu Love Me Tender, po služenju vojaškega roka pa posnel svoje največje komercialne uspešnice, kot sta It's Now Or Never in Are You Lonesome Tonight. V šestdesetih se je bolj kot glasbi posvečal filmom, nato pa se leta 1968 vrnil na oder in dalj časa nastopal v Las Vegasu.

Leta 1973 je odigral koncert Aloha from Hawaii, prvi koncert, ki so ga prek satelita prenašali po vsem svetu, štiri leta pozneje pa umrl zaradi posledic, ki so jih na njegovem zdravju pustile različne tablete. Kljub zgodnji smrti mu je uspelo zbrati 14 nominacij za grammyja, prejel je tri, tudi grammyja za življenjsko delo, ko je bil star le 36 let.

Njegov rojstni dan bodo praznovali vse leto Ob Elvisovi 80-letnici bo letos izšlo kar nekaj zbirk njegovih posnetkov. Na iTunes je že mogoče kupiti zbirko njegovih albumov iz šestdesetih, spletna stran ElvisTheMusic.com od danes naprej oboževalcem in oboževalkam ponuja obsežno spletno zbirko vseh stvari, povezanih z Elvisom, sezname njegovih najljubših skladb pa pripravlja tudi spletna storitev Spotify.

Poleg dražbe, ki bo potekala na današnji rojstnodnevni zabavi, sta na prodaj tudi dve zasebni letali Elvisa Presleyja, Lisa Marie in Hound Dog II, ki sicer nista več primerni za letenje, sta pa v Gracelandu parkirani že 30 let. Njuna notranjost je bila prirejena posebej za Elvisa, zato gre za pravo poslastico za premožne oboževalce in oboževalke.

Ne spreglejte