Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
9.03

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Toše Proeski

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 9.03

3 leta, 3 mesece

Danes bi Toše Proeski praznoval 40. rojstni dan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Toše Proeski | Foto Reuters

Foto: Reuters

Makedonski pevec, ki je s svojim izjemnim vokalom postal eden najbolj prepoznavnih glasbenikov na Balkanu, je umrl v prometni nesreči leta 2007, star le 26 let.

25. januarja 1981 se je v Prilepu v današnji Severni Makedoniji rodil Toše Proeski, ki je v prvem desetletju novega tisočletja veljal za eno največjih glasbenih zvezd na območju nekdanje Jugoslavije.

Toše Proeski | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Na glasbene odre je stopil že pri 12 letih, ko je nastopil na makedonskem otroškem festivalu Zlatno slavejče (Zlati slavček), z nastopi na drugih festivalih je svojo glasbeno prepoznavnost gradil kot najstnik, leta 1999 pa je izdal svoj prvi album. Leta 2002 so ga s skladbo Čija si izbrali za predstavnika takrat še združenih Srbije in Črne gore na Evroviziji, a jih Evropska radiodifuzna zveza (EBU) nato zaradi preveč prijavljenih držav ni sprejela v tekmovalni izbor.

Na evrovizijski oder je stopil leta 2004, ko je v Istanbulu s skladbo Life zastopal svojo domačo državo in navdušil s svojimi pevskimi sposobnostmi.

Istega leta je izšel album slovenske pevke Anje Rupel, na njem pa skladba Skrajni čas/Krajnje vrijeme. Še uspešnejši je bil njegov album Pratim te, ki je izšel leta 2005 in je bil več kot 30 tednov na slovenskih glasbenih lestvicah, jeseni pa je Proeski izdal še skladbo Moja, uspešnico, ki jo je zapel v slovenščini.

Strm vzpon njegove kariere pa je prekinila tragična prometna nesreča na avtocesti pri Novi Gradiški na Hrvaškem, v kateri je v zgodnjih jutranjih urah 16. oktobra 2007 umrl.

Le dva meseca pred tem je izdal svoj sedmi studijski album Igri bez granici, ki so ga kritiki iz nekdanje Jugoslavije ocenili za album leta. V tistem času je že pripravljal nov album, tokrat v angleščini z naslovom The Hardest Thing, ki je izšel dve leti po njegovi smrti.

Trendi Umrl Toše Proeski
Ne spreglejte