Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
4. 6. 2015,
13.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

glasba Deezer

Četrtek, 4. 6. 2015, 13.15

6 let, 7 mesecev

So glasbeni žanri stvar preteklosti?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spletne glasbene storitve kategoriziranje glasbe vedno manj prepuščajo žanrskim razmejitvam in se posvečajo počutjem, situacijam in delom dneva.

Spletne glasbene storitve, ki omogočajo brezplačno ali poceni pretakanje glasbe, poslušalce in poslušalke vedno bolj usmerjajo k novim skladbam, različni seznami predvajanja pa pogosto presegajo tradicionalne žanrske omejitve. Če so žanri nekoč služili kot sredstvo za orientacijo v glasbeni trgovini, njihova funkcija in moč počasi plahnita.

Glasbena storitev Spotify, ki ima 60 milijonov aktivnih uporabnikov in uporabnic, se na primer trudi, da bi vsakemu uporabniku ali uporabnici predstavila skladbo vsaj enega novega izvajalca ali izvajalke na dan. Ker poslušanje novih skladb ne zahteva odhoda v trgovino ali nakupa plošče, se s tem rahljajo tudi stroge žanrske preference.

Namesto popa skladbe za tek Spotify tako na primer v svoji novi različici stavi na predlaganje novih skladb na podlagi vzdušja, ne pa na podlagi priljubljenega žanra. Kot poroča New York Times, naj bi Spotify skladbe predlagal tudi na podlagi tega, kateri del dneva je, seznami predvajanja pa so že zdaj sestavljeni na podlagi priložnosti, na primer seznam skladb za zabavo, tek ali meditacijo.

Podoben princip že dlje časa uporabljajo tisti, ki glasbo poslušajo na spletni strani 8track. Spletna stran, ki temelji na seznamih predvajanja svojih uporabnikov in uporabnic, namreč poleg oznak žanrov uporablja tudi oznake za letni čas (jesenska glasba za hipsterje), del dneva (jutranje akustične skladbe), počutje (skladbe za zlomljeno srce) in druga stanja, ki več kot o žanru glasbe povedo o počutju poslušalca ali poslušalke.

Se nam obeta poplava glasbenikov in glasbenic z zgolj eno uspešnoico? Odkrivanje nove glasbe postaja lažje, vedno bolj verjetno pa je, da nam bodo predlagane nove skladbe všeč, saj bodo prilagojene našemu počutju in dejavnosti. Po drugi strani to pomeni, da bomo vedno manj navezani na določene izvajalke in izvajalce, s čimer se bo povečalo število tistih z zgolj eno uspešnico, žanri pa bodo samo še prežvečen koncept, po katerem so se nekoč ravnale radijske postaje, menijo pri New York Times.

Svoj najljubši seznam predvajanja najdete tudi na Deezerju:

Ne spreglejte