Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 4. 2012,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 20. 4. 2012, 13.31

8 let

Rock melos deležen premalo ušes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na včerajšnjem jedilniku Orto Festa so bile rock skupine Kill Kenny, Puppetz in Ekobars. Mlade zasedbe so navdušile, črna pika gre na število obiskovalcev.

"Ne razumem, vse tri zasedbe so že izdale avtorski album, preigravajo kakovostno glasbo, ogromno vložijo v promocijo, ljudi, ki bi počastili njihov trud, pa od nikoder," se je glasil komentar enega od rednih obiskovalcev letošnjega Orto Festa. Jeza je bila povsem primerna, saj je bilo pred začetkom nastopa novomeških alternativcev Kill Kenny v prostoru zbranih le nekaj več kot 15 ljudi.

Že res, da se je v pol ure nakapljalo še nekaj "oboževalcev", vendar pa je bil pogled na občinstvo, ki se je zadrževalo v zadnjem delu dvorane, dokaj klavrn. Vsi se še spominjamo zlatih let Orto Festa, ko si na koncertu komaj našel mesto za svojo suho pojavo, pivo si stiskal k prsim, na trenutke si celo hlastnil za zrakom.

Poslušalskemu naporu navkljub je imel vsak koncert neko "ortovsko" čarobnost, ki je očitno izginila. "Na Guštiju, ki je pred kratkim izdal povsem svež album, njegovi komadi se redno predvajajo na radijskih postajah, skratka gre za preverjeno zasedbo, je bilo le nekaj več kot 50 ljudi. Slovenci ostajajo doma, 'šparajo' in jamrajo, kako težko je v teh časih," je dodal omenjeni obiskovalec.

Kill Kenny, prepričljivi alternativci

Kill Kenny so subjektivni zmagovalci večera, prepričali so zvok, kakovost, edinstven glas vokalista, domiselnost aranžmajev in preprost, a povsem zadovoljiv nastop. Glasbeni kritiki so ob lanski izdaji njihovega prvenca Josh zapisali, da zasedba s svojim delom nazorno predstavlja val novih smernic in pristopov v slovenskem glasbenem "underground" prostoru. Kljub dejstvu, da se v njihovih komadih pretaka veliko glasbenih stilov, se jih drži sloves alternativnega rock benda. Brez kančka slabe vesti lahko rečemo, da zasedba že zdaj presega glasbene okvire, ki so postavljeni v deželici na sončni strani Alp.

Drugi so se občinstvu predstavili člani zasedbe Puppetz. Gre za prepoznaven rock bend, ki se je kalil na domačih in tujih festivalih ter natečajih, kjer so večkrat zasedli zavidljiva mesta. Njihov prvenec Forte balade je luč slovenskega glasbenega sveta ugledal leta 2008, leta 2009 so zaigrali kot predskupina priznane nemške skupine Cinema Bizarre, trenutno pa večino časa preživljajo v studiu, saj pripravljajo pesmi za novo ploščo.

Domena "rock lutk" nista mračnost in melanholija, temveč pozitivizem in energičnost, kar pokažejo tudi na odru. Včerajšnji nastop je bil zadovoljiv, od časa do časa je zaškripalo pri zvoku, določeni aranžmaji kdaj pa kdaj spomnijo na kalifornijske velikane Queens of the Stone Age, izstopa karizmatičen vokalist, ki dokaj redno nagovarja občinstvo. Pristno in iskreno.

Zadnji del večera je bil v rokah obalnega kvarteta, ki sliši na ime Eskobars. Širša slovenska javnost jih je spoznala leta 2009, ko so zmagali na natečaju Itak Džafest, s čimer so si prislužili nastop s skupino The Killers. Prvi album so izdali leta 2010, za letošnje leto pa že napovedujejo nadaljevanje z novimi skladbami.

Kot sami pravijo, se kreativne ideje porodijo ob poslušanju vzornikov, kot so Franz Ferdinand, The Libertines, Arctic Monkeys, David Bowie ter velikani The Beatles in Rolling Stones, njihov nastop odlikujeta energičnost in sproščenost, kreativna besedila, pomešana s pristnim rockom, pa občasno spomnijo na legendarno primorsko zasedbo Zmelkow.

Največ koncertne pozornosti so včeraj poželi prav Eskobars, verjetno tudi zato, ker so nastopili zadnji. Občinstvo je po koncertu zadovoljno godrnjalo, spilo še eno pivo in se odpravilo domov. Mogoče pridejo tudi naslednjič in pripeljejo s seboj še kakšnega prijatelja.

Ne spreglejte