Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2015,
13.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

David Bowie

Sreda, 19. 8. 2015, 13.18

6 let, 7 mesecev

Britanski profesor, ki živi kot David Bowie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Will Brooker se je proučevanja življenja Davida Bowieja lotil na prav poseben način. Da bi razumel glasbenikova ustvarjalna obdobja, bo več mesecev poskusil živeti kot on.

Will Brooker, ki na londonski univerzi Kingston poučuje film in kulturologijo, se je s posebno raziskavo lotil življenja in dela Davida Bowieja. Da bi ga bolje razumel, bo več mesecev preživel v njegovih kostumih, jedel enako hrano, bral iste knjige in obiskoval iste prostore kot slavni Bowie v svoji 40-letni karieri. Brooker, ki je trenutno raziskovalno v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je do zdaj že obiskal Brixton, Bromley in Beckenham, kmalu načrtuje obisk Berlina. Z bivanjem v krajih, kjer je bival Bowie, želi njegovo kariero in življenje razumeti z umetnikovega zornega kota, hkrati pa upa, da mu bo medtem uspelo ohraniti raziskovalno distanco.

Brooker se je projekta lotil zaradi naloge, da napiše monografijo o umetniku, da bi se v Bowieja lahko vživel tudi prek kostumov, pa se je moral obrniti na second-hand spletne trgovine in krojače.

V času raziskave si bo ogledal tudi filme, ki jih je videl Bowie, poslušal samo glasbo, ki bi jo lahko slišal Bowie, vmes pa se bo moral navaditi tudi bolj nenavadnih stvari, na primer kroničnega pomanjkanja spanja in posebnega prehranjevanja ob koncih tedna, ko naj bi Bowie nekaj časa jedel samo rdečo papriko in pil samo mleko.

Jemanje kokaina bo preskočil, saj ga ne more legalno kupiti, količine, ki jih je "posnifal" Bowie, bi bile za univerzitetnega profesorja predrage, pa še zdravo ni, je za Guardian povedal Brooker, ki bo kokain nadomestil z energijskimi pijačami. Ob tem se mu je zastavilo vprašanje: Kako je Bowie sploh preživel sedemdeseta?

K sreči se je njegovo življenje v osemdesetih umirilo, zato se Brooker veseli zagorele polti in pobeljenih zob.

Ne spreglejte