Petek,
28. 9. 2012,
15.20

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lestvica konec sveta

Petek, 28. 9. 2012, 15.20

4 leta, 6 mesecev

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (12. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V petek, 21. 12. 2012, naj bi bil po starem majevskem koledarju konec sveta. O tem na radiu Center sicer niso najbolj prepričani, so pa pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

Robin Gibb, nepogrešljivi član skupine The Bee Gees, je bil sila uspešen tudi kot samostojni izvajalec. Znan je bil predvsem po čudovitem soul glasu in odrski karizmi, skladba Juliet z njegovega drugega solo albuma How Old Are You je postala velik hit v številnih evropskih državah.

Skladba Locomotion je nepozaben hit, ki ga je v osemdesetih proslavila Kyle Minogue in brez katerega takrat ni bilo nobene prave zabava. Kyle je kariero začela kot igralka, preizkusila se je kot modna oblikovalka, največ uspeha pa je dosegla v glasbi. Skladba The Locomotion je bila v osemdesetih najbolje prodajana skladba v Avstraliji.

Britanski glasbenik Neville Keighley, ki ga bolje poznamo pod odrskim imenom Belouis Some, je svoje največje uspehe dosegel v osemdesetih. Videospot skladbe Imagination je zaradi golote dvignil veliko prahu, pesem pa je možno slišati v številnih filmih, tudi v Ghost Chase in The Business.

Robert Palmer je bil navdušen nad bluesom, soulom in jazzom. Zaslovel je v osemdesetih, k njegovi slavi pa so zagotovo pripomogli videospoti, v katerih se je rad pokazal v družbi pomanjkljivo oblečenih lepotic. Revija Rolling Stone ga je leta 1990 razglasila za najbolje oblečenega rock zvezdnika. Skladbo I'll Be Your Baby Tonight je napisal Bob Dylan.

I say heeeeeey ... 4 Non Blonds je ameriška rock skupina, ki je delovala le pet let, kar pa je bilo dovolj, da so se člani zapisali med nesmrtne. Razšla se je kmalu po izdaji skladbe What's Up, ki jo je revija Rolling Stone razglasila za eno izmed 10 najslabših skladb iz devetdesetih. Napisala jo je članica skupine Linda Pery, ki je pozneje zaslovela s pisanjem skladb za pevko Pink in Christino Aguilero.

Johnnyju Loganu lahko rečemo tudi Mister Eurovision. Velja namreč za enega najbolj uspešnih izvajalcev v zgodovini tega tekmovanja. Rodil se je v Melbournu, pri treh letih pa se je z družino preselil na Irsko. Pevec, ki igra tudi kitaro, je z balado What's Another Year zmagal na Evroviziji.

Za uspeh skupine The Pretenders je bila najbolj zaslužna pevka Chrissie Hynde, ki je s svojim prepoznavnim vokalom uspela iz benda narediti pravo komercialno atrakcijo. V več kot 30 let dolgi karieri so nanizali zavidljivo število svetovnih uspešnic, med njihove najbolj prepoznavne skladbe pa zagotovo spada tudi Don't Get Me Wrong.

Tudi zmagovalno pesem Evrovizije iz leta 1981 je treba slišati in videti, preden bo vsega skupaj konec. Za tiste, ki ste pozabili, gre za pesem Buzz & Fizz in Making Your Mind Up.

Britanski pevec z ameriškim potnim listom je v glasbenem svetu prisoten več kot 30 let. S skladbo Missing you je korenito premešal vrhove glasbenih lestvic v osemdesetih. Poleg lastne glasbene poti je bil zelo uspešen tudi v skupinah The Babys in Bad English.

Po več kot 40 letih nastopanja in 150 milijonov prodanih albumov se je nekdanji vodja skupine Genesis Phill Collins odločil zapustiti svet glasbe. To je storil predvsem zaradi poškodb, ki mu jih je povzročila glasbena kariera. Kot bobnar si je z leti poškodoval sluh, vretence in pa živec v dlaneh.

Skupina CCR ali Creedence Clearwater Revival je nastala v srednji šoli. Za njihov uspeh je bilo odločilno obdobje konec šestdesetih, ko so v letu in pol izdali kar štiri studijske albume s kopico neverjetno užitnih pesmi. Leta 1993 je bila skupina sprejeta v rockovsko dvorano slavnih, revija Rolling Stone pa jih je uvrstila med 100 najboljših glasbenih skupin vseh časov.

Nick je pevec, tekstopisec in model. Prav poziranje pred kamero mu je omogočilo preboj v glasbene vode. Pesem I Promised Myself je Nick napisal sam.

Danes 51-letni pevec in tekstopisec Jimmy Somerville je svojo glasbeno kariero začel v skupinah Bronski Beat in The Communards, uspešen pa je bil tudi kot solo izvajalec. Skladba To Love Somebody je priredba skupine The Bee Gees.

Danes je HIM ena od najbolj znanih finskih skupin. Pred 17 leti jo je ustanovil pevec in glavni pisec besedil Ville Valo. Skladba Join me in death prihaja z drugega albuma Razorblade Romance in je ena njihovih najbolj znanih pesmi.

Simply red je britanska "blue–eyed" soul skupina. Vzrok za takšno ime tiči v barvi las Hucknalla. Fantje so se pred dvema letoma odločili zapustiti glasbeno sceno. V svoji četrt stoletja dolgi karieri so prodali prek 50 milijonov albumov. Fairground je skladba z albuma Life.