Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
16.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

TViN Ugrabljeni Denis Villeneuve Hugh Jackman Jake Gyllenhaal triler SiOL TV DKino

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 16.36

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Ugrabljeni (Prisoners)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ugrabljeni

Hugh Jackman in Jake Gyllenhaal v kriminalnem trilerju o očetu ugrabljene deklice, ki ne izbira sredstev, da bi izvedel resnico o usodi svoje hčerke. Nominacija za oskarja za najboljšo fotografijo!

ZDA/2013/153 min.
Režija: Denis Villeneuve
Igrajo: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Maria Bello, Paul Dano, Melissa Leo, Terrence Howard
Žanr: Kriminalni dramatični triler​
Ocena IMDb: 8,1/10 (top 250 #229)

Po skrivnostnem izginotju šestletne hčerke in njene prijateljice obupani tesar Keller zaupa detektivu Lokiju, da bo našel njegovo pogrešano hčerko. Loki ugrabitve osumi samotarskega voznika avtodoma Alexa, toda ker ne najde dokazov, ga mora izpustiti.

Keller je kljub temu prepričan, da je čudak kriv, zato ga v valu obupa ugrabi in se odloči od njega zlepa ali zgrda izvedeti resnico o usodi svoje hčerke. Ker mu jeza in žalost počasi zamegljujeta razum, postaja njegovo ravnanje z zapornikom vedno bolj nehumano in nemoralno.

"Ugrabljeni, najboljši triler leta 2013, niso običajen proceduralni triler. Namesto klasične igre mačke z mišjo pričakujte psihološko srhljivko, v kateri so zločin in njegove posledice obravnavani precej kompleksno, meje med dobrim in zlim pa zabrisane." Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Ugrabljeni.)

Ugrabljeni | Foto:

Zanimivosti:

• Prvotni različici filma je grozila cenzorska oznaka NC-17. Ker številni ameriški kinematografi filmov s to oznako ne predvajajo, je kanadski režiser Denis Villeneuve (Sicario: Onkraj zakona) iz končne različice izrezal nekatere prizore mučenja in dele, ki so namigovali na pedofilijo, ter si s tem zagotovil milejšo oznako R.

• Po prvotnih načrtih bi moral film režirati Bryan Singer (Osumljenih pet, Možje X), glavni vlogi pa naj bi odigrala Mark Wahlberg in Christian Bale, a sta se igralca odločila, da raje posnameta dramo Borec.

• Neprofitno ameriško združenje National Board of Review je igralsko zasedbo filma, v kateri so štirje nominiranci za oskarja in ena prejemnica oskarja (Melissa Leo), razglasilo za najboljši igralski ansambel leta, kritiki pa so še posebej pohvalili izvrstno igro Jaka Gyllenhaala.

• Alexovi teti je ime Holly Jones. Tako je bilo ime desetletni deklici, ki so jo leta 2003 ugrabili in umorili v Torontu.

• Direktor fotografije Roger Deakins, sicer redni sodelavec bratov Coen, je bil za svoj prispevek k filmu nominiran za oskarja. To je bila njegova 11 neuspešna nominacija za zlati kipec.

Napovednik filma Ugrabljeni:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte