Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
22.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

ocena filma John Wick John Wick 4

Petek, 24. 3. 2023, 22.09

1 leto, 1 mesec

Ocena filma John Wick 4

To ni zgodba, to je balet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
John Wick 4 | Foto Blitz Film & Video Distribution

Foto: Blitz Film & Video Distribution

John Wick 4 je nadaljevanje odlične serije, ki ponudi točno to, kar obljublja – skoraj tri ure čiste akcije v osupljivih koreografijah in z neustavljivim tempom, ki ne popusti vse do samega konca.

Ob spopadih, ki se selijo med celinami in vključujejo skrivnostno organizacijo poklicnih morilcev, ki jo vodi nebulozno poimenovani Visoki svet, ter verigo hotelov Continental, kjer imajo ti morilci zatočišče, bi lahko skoraj pozabili, da sta celo serijo dogodkov, ki ji sledimo že od začetka prvega filma, sprožila spor glede avtomobila in smrt kužka. Prvi film je naslovnega junaka sprva predstavil kot žalujočega vdovca, ki ima na svetu zgolj avtomobil in kužka, ki mu ga je pred smrtjo kupila žena. Ko mu v hišo vlomi sin ruskega gangsterja, ki je užaljen, ker mu Wick ni hotel prodati svojega avtomobila, in pri tem ubije psička, se začne maščevalni morilski pohod, ki mu sledijo vedno novi konflikti in ki se konča šele v četrtem filmu. Pa še to očitno le do že napovedanega nadaljevanja.

Poglejte napovednik:

Nov pristop k preverjeni formuli

John Wick je prišel v kina skoraj pred desetletjem in obljubil na prvi pogled znano formulo – na videz neškodljivega moškega spodbudi krivični dogodek in tako se aktivira njegova divja nrav, seveda skupaj z "naborom posebnih spretnosti", kot se je izrazil lik Liama Neesona v trilerju Ugrabljena (Taken), ki je začel ta trend. No, sem bi seveda lahko uvrstili tudi starejše filme, na primer izjemno Zgodovino nasilja (A History of Violence) režiserja Davida Cronenberga in dobitnika številnih oskarjev Neoproščeno (Unforgiven), v katerem je z vesternom obračunal Clint Eastwood. A John Wick je vseeno drugačen, saj je zgodba o ponovno vzniklem morilskem instinktu in zadoščenju maščevanja zgolj okvir, bistvo je namreč v osupljivih koreografijah spopadov, pretepov, streljanja, divjanja z avtomobili in konji ter napadov s psi.

Razlog za tak pristop je režiser Chad Stahelski, nekdanji kaskader, ki se z borilnimi veščinami in kaskaderstvom ukvarja že od mladih let, vse odkar je treniral z Brandonom Leejem, sinom slavnega Brucea Leeja. Bil je tudi njegov dvojnik na snemanju filma Vran (The Crow), kjer je Lee umrl v tragični nesreči. Stahelski je nato pilil svojo obrt, napredoval v koordinatorja kaskaderjev in koreografa spopadov, nato pa še v režiserja druge enote. Med drugim je delal tudi pri Matrici (The Matrix) kot dvojnik Keana Reevesa. Ko je ta dobil v roke scenarij za Johna Wicka, je predlagal Stahelskega in njegovega pogostega partnerja Davida Leitcha kot koordinatorja za akcijo, a jima je uspelo prepričati producente, da so jima zaupali režijo.

John Wick 4 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution

Koreografija dolgih akcijskih prizorov

Stahelski in Leitch sta pri zasnovi filma izkoristila svoje bogate izkušnje iz koreografije in koordinacije akcije, da sta zastavila dolge akcijske prizore z minimalnim številom rezov, pogosto posnete kar v enem kadru. To je bilo povsem v nasprotju z večino akcijskih filmov, na primer superjunaških, ki so akcijo in tempo gradili na pogostih rezih in digitalnih učinkih. Njune akcijske prizore je bilo bistveno težje posneti, saj vsaka napaka v izvedbi koreografije udarcev pomeni, da je treba začeti znova, a vedela sta, da Reeves to zmore, saj sta z njim že sodelovala pri vseh treh Matricah, Constantinu in 47 Roninih. Čeprav studio ni verjel vanju ali v Reevesa in je skoraj odpovedal snemanje, so se njuni pristopi izkazali za tako uspešne, da so poživili Reevesovo kariero in spodbudili novo dobo akcijskih filmov. Leitch je tako režiral celo paleto uspešnic, kot so Atomska blondinka (Atomic Blond), Deadpool 2, film iz serije Hitri in drzni in lansko morilsko uspešnico Hiter kot strel (Bullet Train), v kateri je v glavno vlogo postavil Brada Pitta, za katerega je bil sam večkrat dvojnik, med drugim v Klubu golih pesti (Fight Club) in Gospod in gospa Smith (Mr. and Mrs. Smith). Stahelski pa se je med tem posvetil Johnu Wicku.

V drugem filmu se je John znašel v nemilosti zločinske organizacije, saj je njegov maščevalni izpad iz prvega filma pomenil, da je konec z njegovo upokojitvijo in da ga čakajo nove naloge. Temu se poskusi upreti, a zato je izobčen oziroma "excomunicado", tako da se v tretjem filmu nadenj spravijo vsi plačani morilci tega sveta. Četrti film to še potencira, ko se po usmrtitvi vodje Visokega sveta ta spravi nanj s posebnim odposlancem, markizom Vincentom de Garmontom, ki ga igra Bill Skarsgård. V aktualnem filmu se vrnejo Ian McShane kot Winston, direktor newyorškega hotela Continental, Laurence Fishburne kot Kralj, vodja zločincev, in Lance Reddick kot Charon, vodja hotela Continental, ki je tik pred premiero umrl in ga žal v filmu tudi prehitro dočaka taka usoda. Če si želite osvežiti spomin, so prvi trije filmi na ogled v videoteki DKino Telekoma Slovenije:

Vrnitev legend

Drugi igralci iz prejšnjega filma, na primer direktorica v podobi Anjelice Huston ali krotilka psov Sofia, ki jo je igrala Halle Berry, se ne vrnejo, so pa v zasedbi legendarni zvezdnik hongkonških akcijskih filmov Donnie Yen, britanski akcijski zvezdnik Scott Adkins, japonski zvezdnik Hiroyuki Sanada in britanska popzvezda Rina Sawayama. Zgodba filma se vrti okrog nalog, ki jih mora John Wick opraviti, da bi lahko izkoristil pravno luknjo v tem zapletenem svetu poklicnih morilcev in si končno ponovno pridobil svobodo. Nasproti mu stoji nekdanji prijatelj Caine (Yen), ki ima povsem enak končni cilj – svobodo –, a bi moral zanj umoriti Johna. Preostali so bodisi njegovi podporniki bodisi nasprotniki, ko se John neustavljivo prebija iz Jordanije v New York, Osako, Berlin in vse do končnega spopada v Parizu.

John Wick 4 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution

A to niso zgolj spopadi, temveč Spopadi z veliko začetnico. Režiserju Stahelskemu tudi v četrto uspe najti sveže pristope in koreografije, ob katerih gledalcu vzame sapo. Pri tem je povsem pripravljen žrtvovati realizem okolja – v berlinskem nočnem klubu na primer ljudje brezskrbno plešejo tudi, ko okrog njih streljajo, v Parizu avtomobili vozijo v krožišču tudi, ko je v njem že pol ducata razbitih avtomobilov – za vzpostavitev boljše kinetičnosti prizorov, kjer je vse nenehno v gibanju, streljanju in razbijanju. Akcijski zvezdniki se v filmu odlično znajdejo, ko odpravljajo kopice kaskaderjev, maske in scenografija pa pustijo močan vtis. Lepo so vključeni tudi občasni pokloni klasikam, na primer filmu Bojevniki (The Warriors). Keanu Reeves ponovno da vse od sebe in skozi svoj stoični, neutruden igralski pristop pokaže, da so akcijski prizori lahko ravno tako dramatični kot dramski.

Ali je John Wick 4 vreden ogleda?

Odgovor je seveda odvisen od pričakovanj gledalca. Zgodba Johna Wicka je pogosto pretirana, pravila vzpostavljenega sveta poklicnih morilcev absurdno hiperbolična, igra pa niha med plosko in teatralično, a ti elementi so v službi koreografije, ravno tako kot pri baletni predstavi. Labodjega jezera ne gremo gledat zaradi zgodbe ali dramske igre, temveč zaradi plesne in glasbene interpretacije. In ravno tako je z Johnom Wickom 4, kjer je zgodba o psičku, bivši ženi in bizarno kompleksni združbi kriminalnih organizacij le okvir za najbolj nore kaskaderske koreografije, kar ste jih kdaj videli.

Ocena filma 4 | Foto: John Wick 4 (John Wick: Chapter 4)

Režija: Chad Stahelski

Igrajo: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Donnie Yen, Ian McShane, Lance Reddick, Rina Sawayama, Hiroyuki Sanada, Natalia Tena

Žanr: akcijski

Dolžina: 169 minut

Oglejte si še:

Krik 6
Trendi Vsega, kar moram vedeti o grozljivkah, sem se naučil v Kriku
Medved na koki
Trendi Kajti ko medvedka poje kokain …
Kinodvor
Trendi Kino v Ljubljani po Koloseju: kam bodo šli vsi gledalci?
Ne spreglejte