SiolNET. Trendi Film in TV
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Družinica

0,10

termometer

Družinica

V državi, kjer socialna pomoč temelji na prihodkih izpred dveh let, je meja med normalnim družinskim življenjem in golo revščino zelo tanka. Film Jana Cvitkoviča (Kruh in mleko, Odgrobadogroba) pripoveduje zgodbo, ki se v Sloveniji dogaja tako rekoč vsak dan.

Slovenija201795 min.DramaOcena IMDb: 6,1/10

Režija: Jan Cvitkovič

Igrajo: Primož Vrhovec, Irena Kovačević, Miha Košec, Ula Gulič, Borut Veselko

Gradnikovi so srečna družinica. Marko je priljubljen učitelj filozofije na srednji šoli, Dunja pa uspešna vodja razvojnega oddelka v tovarni. Dvanajstletni Taras je obetaven judoist, njegova osemletna sestrica Mala pa živahna, vesela deklica. Njihovo življenje je lepo in mirno.

TV-priporočila: Oceani Trendi Dan, ko nas bo preplavil ocean #video #foto

Potem pa nekega dne oba starša nepričakovano izgubita službo in idilično družinsko življenje se nenadoma obrne na glavo. Breme, ki ga starša vedno težje prenašata, vse bolj pada na ramena otrok.

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

"Družinica je film o družini. Zgodba govori o povprečni slovenski družini srednjega razreda, ki se ji zgodijo različne osebne tragedije – izguba službe enega, nato še drugega starša. Iz tega sledi razpad, ki pa ni samo finančne, ampak tudi psihološke narave.

Gre za razpad odnosov, ki so seveda posledica teh primerov. Skozi film skušam družinico vzpostaviti na novo." Jan Cvitkovič, režiser in scenarist filma

DKino trilogije Trendi Trilogije, ki jih ne boste mogli zavrniti #video

"Cvitkovičev film [je] precej močan, čeprav je tematika družbena, njegov pristop je intimen. Gledalcem predstavi zaprt družinski krog. To je krog, v katerem družbeni problemi postanejo osebni, krog, v katerem revščina povzroča obup in prezir.

Ne nazadnje je izviren način, kako je Ljubljana posneta v tem filmu, kot velemesto, v katerem lahko izgine cela družina, a tega nihče ne opazi." Andrej Gustinčič, Kino fokus

Napovednik filma Družinica:

Portret avtorja

Jan Cvitkovič (l. 1966) je režiser, scenarist, igralec, diplomirani arheolog ter pisec kratkih zgodb in poezije. Za svoj nizkoproračunski režijski prvenec Kruh in mleko je leta 2001 prejel leva prihodnosti na festivalu v Benetkah in tako dosegel enega največjih mednarodnih uspehov slovenskega filma.

Štiri leta pozneje si je s filmom Odgrobadogroba prislužil nagrado za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastiánu.

Družinica

Njegov tretji celovečerec Archeo (2011) je s portoroškega filmskega festivala odnesel nagrade za najboljši film, režijo in fotografijo, njegova komedija Šiška Deluxe pa je bila najbolj gledan domač film leta 2015 v slovenskih kinematografih.

Šiška Deluxe Trendi OCENA FILMA: Šiška Deluxe

Slovenski kritiki so v reviji Ekran Kruh in mleko izbrali za najboljši slovenski film med letoma 1991 in 2011, na drugo mesto pa so postavili uspešnico V leru (1999), za katero je Cvitkovič skupaj z režiserjem Janezom Burgerjem napisal scenarij in v filmu odigral glavno vlogo.

Družinica je Cvitkovičev peti celovečerec.

Družinica

Zanimivosti:

  • Film je doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu festivala v Montrealu, igralka Irena Kovačevič pa je za upodobitev Dunje v Montrealu prejela nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo.
  • Film so v tujini predvajali pod naslovom The Basics Of Killing (Osnove ubijanja).
Destinacija Rusija 2018 Trendi Destinacija Rusija 2018 #foto #video

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Nočno življenje (Nightlife) Trendi Nočno življenje (Nightlife) Stekleni grad (The Glass Castle) Trendi Stekleni grad (The Glass Castle) Kapitan Fantastični Trendi Kapitan Fantastični (Captain Fantastic)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin