Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
11.37

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dom Hišni ljubljenčki mačke

Petek, 17. 11. 2023, 11.37

2 meseca, 2 tedna

To je razlog, da so te velike mačke tako priljubljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
hišni ljubljenčki mačka Main coon | Poleg privlačne zunanje podobe se mačke pasme Maine Coon ponašajo s svojim značajem.  | Foto Guliverimage

Poleg privlačne zunanje podobe se mačke pasme Maine Coon ponašajo s svojim značajem.

Foto: Guliverimage

Mačke pasme Maine Coon, imenovane tudi nežni velikani, so ena najbolj priljubljenih mačjih pasem. Navdušujejo s svojo impresivno velikostjo, veljajo namreč za drugo največjo pasmo domačih mačk, ter naklonjenostjo in nežnostjo. Izvirajo iz Združenih držav Amerike, zaradi njihove priljubljenosti pa jih lahko najdemo v domovih po vsem svetu.

Od kod natančno izvirajo in kdaj so se prvič pojavile, ne vemo. Priljubljena teorija pravi, da so potomke domače mačke in rakunov, a to biološko seveda ni mogoče. Kljub temu so del imena dobile prav od rakunov, saj njihov rep spominja na rakunjega. Bolj verjetna teorija je, da so mačke pasme Maine Coon potomke dolgodlakih mačk, ki so jih v ZDA pripeljali pomorščaki in so se prilagodile na ostro podnebju zvezne države Maine.

mačka
Trendi Kaj nam razkrije barva dlake pri mačkah?

Pasma je bila prvič uradno zabeležena na mačji razstavi v 19. stoletju, na kateri je bil med drugimi razstavljen maček po imenu Cosey. Z leti je priljubljenost pasme narasla, tako da so zdaj stalnica na razstavah mačk po vsem svetu.

Odrasli samci tehtajo od šest do osem kilogramov

Najbolj prepoznavna značilnost mačk pasme Maine Coon sta njihova velikost in robustna postava. Odrasli samci tehtajo od šest do osem kilogramov, samice pa od 3,5 do 5,5 kilograma. Odrasla žival lahko v dolžino meri tudi več kot meter. K veličastnemu videzu prispevajo velika ušesa s čopki, dolg, košat rep in mogočne tace. Imajo vodoodbojno dlako, ki je izredno gosta. To je še posebej vidno na predelu okoli vratu, kjer dlaka spominja na levjo grivo, kar poudari njihov kraljevski videz.

mačka
Trendi Najpogostejše težave s kožo pri mačkah in vpliv prehrane na zdravje kože

Poleg privlačnega zunanje podobe se mačke pasme Maine Coon ponašajo s svojim značajem. So zelo prijazne in družabne, kot take pa odlične spremljevalke vsakogar. Prav tako so nežne in potrpežljive, zato so primerne za družine z majhnimi otroki ali ljudi, ki že imajo druge hišne ljubljenčke. Zaradi njihove velikosti in blagega značaja jih pogosto imenujejo tudi nežni velikani.

Mačke pasme Maine Coon so inteligentne, rade imajo igro prinašanja ali lovljenja žoge. Lahko jih naučimo trikov. Niso pretirano glasne, a rade uporabijo svoj melodičen, čivkajoč glas, da "poklepetajo" z lastniki. V druženju z njimi zelo uživajo, pa naj gre za poležavanje na kavču ali raziskovanje narave na mačjem povodcu.

Nagnjene so k težavam s sklepi

Za zdravje in vzdrževanje dobrega počutja poskrbimo z redno nego. Ta vključuje krtačenje kožuha nekajkrat na teden. S tem preprečimo, da bi se dlaka zlepila, in poskrbimo za manj izpadanja. Ker gre za izredno velike mačke, so nagnjene k težavam s sklepi. Ključnega pomena sta uravnotežena prehrana in spodbujanje k rednemu gibanju. Na splošno imajo mačke Maine Coon dober imunski sistem, a jih je treba kot vse mačke redno voziti na veterinarske preglede in cepljenja.

Mačke pasme Maine Coon so očarljive in ljubeče. Že dolga leta veljajo za cenjene spremljevalke ljubiteljev mačk, tako zaradi svojega impresivnega videza kot prijetnega značaja. Ne glede na to, ali počivajo na kavču, zvite v klopčič, ali zganjajo mačje norčije, polnijo domove svojih lastnikov s toplino, srečo in igrivostjo.

Mačka, mačke
Trendi Mačke: junakinje, prinašalke sreče in modne ikone
Ne spreglejte