Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
18.44

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sanjski vrt Sanjski vrt urejanje vrtov okras Vrt Vrt ribnik

Petek, 3. 5. 2013, 18.44

2 meseca, 2 tedna

Ribnik na domačem vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Če o ribniku za domačo hišo sanjarite že od majhnega ali pa bi z njim radi poživili vrt, predstavljamo nekaj nasvetov, kako si željo tudi uresničiti.

Če se radi ukvarjate z vrtom, ga negujete in na njem preživite veliko prostega časa, potem je domači ribnik morda le še stopnička več do popolnega kotička za sproščanje. Prvi pogoj za ribnik je namreč prav ta, da si ga lahko privošči le tisti, ki je zanj pripravljen skrbeti. Če so v njem tudi ribe, pa to še posebej drži.

Vodni motivi poživijo vsak vrt, saj mu dodajo novo dimenzijo. Nekateri si hišo postavijo ob potoku ali jezeru, drugi si zgradijo fontano, spet tretji pa ribnik. Vse skupaj je prijetno tako za oko kot za uho, saj ni lepšega kot žuborenje vode. Če želite postaviti večji in bolj globok ribnik ter v njem imeti tudi ribe, želve ali žabe, potem je najbolje, da se po pomoč obrnete k strokovnjakom in vrtnim centrom ali trgovinam z živalmi. Kaj manjšega, zato pa nič manj prikupnega, pa lahko naredite tudi sami.

Kdaj in kje kopati?

Pomlad je najprimernejši čas za izgradnjo ribnika, saj so temperature tal, zraka in vode za rastline ugodne, zato se bodo te močneje zakoreninile v tla. Na vrtu izberite dovolj velik prostor – če bodo v ribniku živali, mora biti ta velik vsaj dva kvadrana metra in globok vsaj en meter, da se bodo lahko v poletni vročini ribe umaknile na mrzlo dno, pozimi pa na (takrat toplejšem) dnu prezimile. Pomembno je tudi to, da na področje ribnika vsaj nekaj ur na dan sije sonce in tako greje vodo. Ni pa dobro kopati v neposredni bližini iglavcev in nekaterih listavcev, saj odpadlo listje ter iglice v vodi zgnijejo ter jemljejo kisik živalim in rastlinam.

 | Foto:

Kakšen ribnik izbrati?

Na trgu je mogoče izbirati med različnimi podlagami za ribnike. Najprimernejši so tisti iz umetne mase, drugi pa prisegajo na folijo za ribnik. Prvi so močni in vzdržljivi, vendar nas omejujejo njihove oblike in velikosti. Folija se prilagodi obliki in velikosti našega ribnika, zato je morda najboljša izbira.

Korak za korakom – do ribnika brez rib

1. Ko izkopljete jamo, položite še police, v katere boste zasadili rastline. Nekatere bodo potrebovale večjo globino, druge uspevajo v plitvinah, tretje na bregu.

2. V načrt vključite tudi odtočno cev, skozi katero bo ob obilnem deževju odtekala odvečna voda in uravnavala gladino ribnika. Zaščitite jo z mrežo, ki bo zadržala delce rastlin.

3. Iz jame odstranite ostro kamenje, veje in podobno, nato pa vanjo nasujte droben pesek.

4. Položite folijo, sproti gladite gube in pazite, da se ne raztrga ali prereže.

5. Ribnik posujte s plastjo proda ali kremenčevega kamenja – na dnu naj bo plast visoka le kakšen centimeter, na policah ob bregu pa okoli 6 centimetrov.

6. Ribnik počasi napolnite z vodo.

 | Foto:

Kaj posaditi?

- Podvodne rastline: v ribniku skrbijo za biološko ravnovesje, razgrajujejo strupene snovi in bogatijo vodo s kisikom. Podvodne rastline so učinkovite tudi v boju proti algam.

- Obrobje ribnika: zelenje in cvetje na obrobju ribnika lahko vidimo že od daleč, zato to izberimo premišljeno – zasadimo takšno, ki med letom cveti različno. Visoke rastline zasadimo v zadnji del ribnika, da nam ne zastirajo pogleda.

- Na gladini: lokvanji so najbolj pogoste in najbolj priljubljene rastline v ribnikih, saj nadušujejo s svojimi cvetovi, na njihovih listih pa počivajo številne živali.

Vrtno pohištvo

Seveda je najlepše ob ribniku posedeti in uživati v njegovih lepotah, zato si ob njem postavite kakšno klop, morda celo zgradite mostiček ali pomol. Med bližnjimi drevesi lahko napeljete visečo mrežo ... Uživaje v razgledu!

Ne spreglejte