Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
20.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pohištvo

Četrtek, 28. 2. 2013, 20.37

6 let, 6 mesecev

Na naslonjaču smo avtonomni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Naslonjač je "naš mali otok sredi stanovanja. Na njem smo avtonomni. Sostanovalcem nezavedno sporočamo, da si želimo nekoliko več intime", pravi arhitektka iz salona Elementare Ana Kosi.

Iz naslonjača opazujemo svet iz druge perspektive, o tem kosu pohištva razmišlja arhitektka iz salona notranje opreme Elementare Elementare. A Ana Kosi. Fotelj je lahko v središču dogajanja, ob kavču ali pa nekoliko umaknjen v tišji kot bivalnih prostorov. To je lahko miren bralni kot, prostor ob kaminu, niša ob oknu, od koder lahko opazujemo dogajanje v stanovanju.

Večkrat se zgodi, da se na določen naslonjač v stanovanju močno naveže eden od družinskih članov in si ga skoraj prisvoji, razlaga Kosijeva in skozi zgodovinsko perspektivo doda: "V preteklosti je bil to največkrat oče, ki je v družini v naslonjaču imel posebno, častno mesto. Zaradi te funkcije tega kosa pohištva se danes klasično oblikovan, udoben fotelj z visokim vzglavjem in visokima naslonjaloma za roke imenuje kar Vaterstuhl."

Kos pohištva, pri katerem ne smemo varčevati z domišljijo Naslonjačev je danes na voljo na pretek. Različnih oblik, velikosti, materialov in funkcionalnosti. Ravno zaradi tako pestre ponudbe je težko najti takega, ki bi resnično ustrezal določenemu bivalnemu prostoru, pravi arhitektka. Največja težava je po navadi velikost, saj naslonjač za to, da pride do izraza, potrebuje dovolj prostora.

Fotelj je kos pohištva, pri katerem ne smemo varčevati z domišljijo, svetuje strokovnjakinja za opremljanje notranjih prostorov iz salona Elementare. Ker je v primerjavi s preostalimi kosi pohištva precej majhen in deluje avtonomno, je lahko pravi kos za popestritev interjerja in ustvarjanja različnih poudarkov v njem. Seveda lahko izbirate med klasičnimi modeli in sodobnimi in drznimi oblikovalskimi rešitvami. Med zadnjimi so nekateri "novodobni kosi že pravi ergonomski čudeži skoraj neprepoznavnih foteljskih oblik", še pravi Kosijeva.

Naslonjač mora biti udoben Pri izbiri naslonjača pa je glavni napotek: "Fotelj mora biti udoben! Le takega bomo radi uporabljali. Neudoben bo namreč končal kot velik lovilec prahu oziroma odlagalna površina in tako kradel dragocene kvadratne metre vašega stanovanja." In še: "Večkrat se ljudje odločijo fotelj v mrtve dele stanovanja postaviti le kot okras. To prakso odsvetujem, saj zagovarjam filozofijo, da se morata estetika in funkcionalnost dopolnjevati."

Za konec pa Kosijeva še dodaja: "Med ponudbo najdite tak fotelj, ki ustreza vašemu okusu in značaju ter vam pričara nasmeh na obraz."

Ne spreglejte