Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
8.31

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek svetila samostoječe luči viseče luči stenske luči stropne luči spalnica

Sreda, 16. 6. 2021, 8.31

2 leti, 10 mesecev

Na kaj vse moramo pomisliti pred nakupom stropne luči?

Oglasno sporočilo

Ste se tudi vi znašli pred pestro ponudbo stanovanjskih luči in drugih svetil, ki nam jih trg danes ponuja, pa sploh ne veste, kakšne izbrati, ali stenske, samostoječe ali stropne luči? Vse več ljudi, ki prenavlja ali pa na novo opremlja svoj dom, se znajde pred podobno dilemo, zato vam bomo v tej vsebini skušali pomagati z nekaj nasveti o tem, kako pristopiti k izbiri stropnih in stenskih luči ter drugih svetil za vaš dom.

Eden prvih nasvetov, ki vam jih ponujamo, je ta, da poleg primarne razsvetljave, ki bo dejansko poskrbela za to, da bo v prostoru dovolj svetlo, izberete tudi ambientalno razsvetljavo. Glavna razsvetljava – navadno v obliki viseče luči – bo poskrbela, da bo v prostoru tudi ponoči dovolj svetlo, z ambientalno razsvetljavo pa boste poskrbeli, da boste lahko svetlobo prilagodili trenutnemu vzdušju.

vsi.si | Foto:

Nakupa svetil se lotite za vsak prostor posebej

Pomembno je, da se nakupa stropnih luči in drugih svetil lotite za vsak prostor posebej. Samo tako boste lahko v vsakem prostoru poskrbeli za res kakovostno razsvetljavo.

Svetila na hodniku in v predprostoru

Priporočamo vam, da se na hodnikih odločite za srednje močno osnovno razsvetljavo, ki jo lahko kombinirate z zanimivo consko razsvetlitvijo. V dolgih in ozkih hodnikih brez oken lahko občutek dobrodošlice ustvarite z osvetlitvijo pohištva ali slik. Tudi ozke in dolge hodnike lahko vizualno razširite tako, da poskrbite za osvetlitev sten ali stropa. Stropne luči, ki oddajajo svetlobo ob strani ali navzgor, so v tem primeru prava odločitev, medtem ko stopnišče lahko osvetlite z lučmi pod robom vsake posamezne stopnice. Zelo priljubljene so v zadnjih letih tudi stenske luči LED, ki jih lahko namestite malo nad stopnicami. Te imate lahko prižgane tudi čez noč, saj porabijo izredno malo energije, so pa v veliko pomoč otrokom, ko ponoči hodijo na stranišče, in tudi starejšim osebam ali osebam, ki imajo težave z orientacijo.

Lestenec v dnevni sobi ne bo zadostoval

Eden najbolj pomembnih prostorov v stanovanju je dnevna soba, kjer bodo v pošev prišle tako stropne luči kot tudi samostoječe luči. V nobenem prostoru ne počnemo toliko različnih stvari kot jih v dnevni sobi. Tukaj beremo, praznujemo, se igramo, počivamo, morda tudi delamo … Prav zato vam priporočamo, da se v dnevni sobi odločite za raznoliko razsvetljavo, ki bo pokrila vse potrebe vašega vsakdana. Prijetno ozračje lahko ustvarite z različnimi svetlobnimi območji za branje, sprostitev ali delo. Zelo priljubljena je tudi osvetlitev individualnih elementov. To lahko kombinirate z indirektno ambientalno svetlobo. Za močno svetlobo pa lahko poskrbite s pomočjo močne stropne luči, ki je naravnost idealna za dnevno sobo. Diskretni viri ambientalne svetlobe, ki svetijo navzdol, pa so lahko vgrajeni v strop, medtem ko za sproščene ure na kavču ustvarite mehko, razpršeno osvetlitev, ki je močnejša le na posameznih mestih, kjer si želite poudarka. Za branje lahko prižgete samostoječo luč, ki oddaja direktno in močnejšo svetlobo.

V jedilnici poskrbite za močno, vendar toplo svetlobo

Pri opremljanju stanovanja s svetili ne smemo pozabiti na jedilnico. Sicer je to prostor, ki je pogosto namenjen "le" prehranjevanju, a je veliko več. Je prostor, kjer se družimo, igramo družabne igre, morda celo delamo. Zato je izbira prave stropne luči še toliko pomembnejša. V jedilnici se nam namreč ne ponuja nobena dobra alternativa, zato moramo skoraj v vseh primerih izbrati stropno luč v obliki nepremične stropne svetilke ali lestenca oziroma viseče luči. Nad mizo namestimo luč, ki oddaja toplo svetlobo in se ne blešči, saj je lahko pretirano svetla svetloba ob daljšem sedenju za mizo tudi moteča. Drugače je z osvetlitvijo v kuhinji. Ta mora biti dovolj močna, da bomo lahko brez težav delali tudi takrat, ko je zunaj tema. V ta namen vam priporočamo svetle žarnice LED, ki jih lahko ob elementih za ustvarjanje ambientalne svetlobe dopolnite s trakovi LED.

Svetloba v kopalnici mora biti zares dobra in imeti možnost zatemnitve

Kopalnica je prostor, kjer je kakovostna svetloba zares pomembna. V kopalnici se ličimo, brijemo, urejamo pričesko … Za vse to pa potrebujemo dober svetlobni vir. Razmisliti velja o močni svetilki, ki pa je kljub vsemu prilagodljiva, tako da lahko jakost svetlobe na njej do neke mere tudi nastavljate. Morda ste ena od tistih, ki svoj dan zjutraj rada začne ob dobri svetlobi ogledala, da se lahko naliči, medtem ko zvečer potrebuje bolj intimno, mehkejšo svetlobo za užitke ob namakanju v kopeli. V kopalnici se je pametno odločiti za stropne ali stenske luči. S tem si zagotovite tudi varnost, saj vsi vemo, da sta elektrika in voda nevarni kombinaciji. Zlasti stropni reflektorji in v strop vgrajene luči so manj izpostavljeni vodnim kapljicam. V zadnjih letih je zelo priljubljena podvodna razsvetljava LED za kad, ki učinkuje zelo sofisticirano, prav tako pa lahko kupite tudi osvetljeno glavo prhe, ki vodo obarva s svetlobo. 

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte