SiolNET. Trendi Dom
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luči z odtisom Japonske

3

termometer

V rotterdamskem oblikovalskem studiu Wieki Somer so nastale luči, ki so jih navdihnili japonski običaji, materiali in obrti - tudi samurajske zastave.

Oblikovalca Wieki Somers in DyIan van den Berg, ki v studiu Wieki Somers delujeta od leta 2003, v svojem delu želita običajne stvari vsakdana spreminjati v nenavadne. V tem duhu pa je nastala tudi njuna nova kolekcija stoječih luči Mitate. Te so navdihnili Japonska in njeni običaji, materiali in obrtne veščine.

V družini sedmih svetil sta ustvarjalca, kot pojasnjuje Wieki Somers, posnemala na primer samurajske klanske zastave, emblem identifikacije bojevnikov. "Želeli smo ustvariti sodobno različico samurajske zastave iz šestnajstega stoletja, ki sva jo prevedla v svetlobno telo." Po drugi strani pa je na primer pri luči Chuugi uporabljen tekstil sicer značilen za oblačila gejš.

Oblikovanje, v katerega se je vpisalo potovanje Ena izmed ključnih točk za nastanek kolekcije luči Mitate je bilo nekaj obiskov Japonske med letoma 2001 in 2012. Skozi potovanja in raziskovanje tamkajšnje lokalne obrti in običajev pa so nastala svetila, vsako izmed njih s svojim stilom. V njih se je odtisnila imaginacija in fascinacija s tujo kulturo, ta pa izrazila v "magičnem oblikovalskem realizmu".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin