SiolNET. Trendi Dom
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luči in pohištvo nasprotij

3

termometer

Nova kolekcija luči in pohištva oblikovalskega studia Tom Dixon opisuje nasprotja med ostrim in oblim.

Oblikovalski studio Tom Dixon je v letošnji novi kolekciji, ki jo je tudi predstavil na milanskem pohištvenem sejmu, luči in pohištvo ustvaril skozi razmerja nasprotij med ostrim in oblim. Pohištveni kosi odsevajo v ponikljanem aluminiju in v visokosijajnem jeklu.

Luči, mize in ogledala Gem so navdihnile oblike dragih kamnov, tako so tudi ti pohištveni kosi zaznamovani s kotnimi preseki. Namizna luč Bell predstavlja vajo iz redukcionizma, kupolasta oblika sije v visokosijajnem jeklu. Svetilo Flask je skrivnostni eksperiment, katerega rezultat je okrogel objekt, izdelan iz dveh ročno pihanih steklenih komponent. Cell je luč, ki posnema celično rast, postavimo pa jo lahko v različne geometrijske razporeditve. Mizica Spun v eni obliki staplja vplive futurizma, art decoja in odtise popularne kulture, ki prinašajo diskoglamur.

Nasprotje izdelkom ekspresivnih oblik predstavljajo knjižne police in obešalnik Mass, ki so izraz minimalističnega oblikovalskega razmišljanja. Ob njih postavljena stol in miza Fan z lesenimi vreteni pa ustvarjata prostor za Dixonov čajni set.

Oblikovalski samouk Tom Dixon je bil star štiri leta, ko se je s svojimi starši preselil iz Tunizije v Anglijo. Zdi se, da je zgodnji kulturni prehod štiriinpetdesetletnega oblikovalca ustvarjalno zaznamoval. Dixon zase pravi, da je britanski DIY (do it yourself ali naredi sam), saj velja za oblikovalskega samouka, ki pa je neizpodbitno zaznamoval svet industrijskega oblikovanja. Leta 2002 je nastalo tudi istoimensko oblikovalsko in proizvodno podjetje pohištva in svetil, kjer vsako leto ustvarijo novo kolekcijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin