Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
15.35

Osveženo pred

5 mesecev

Vsebino omogoča Mapei d.o.o.

Natisni članek

fugirna masa terasa balkon keramične ploščice keramična lepila Mapei advertorial

Četrtek, 18. 5. 2023, 15.35

5 mesecev

Hitra obnova balkona in terase

Vsebino omogoča Mapei d.o.o.
Mapei | Foto Mapei d.o.o.

Foto: Mapei d.o.o.

Terase in balkoni imajo danes velik pomen. So površine, ki mnogim služijo kot mesto počitka in druženja. Da pa bi bilo res tako, je potrebna kakovostna izvedba talnih oblog, saj so le tako zagotovljene vodotesnost, prilagodljivost in trajnost. Mapei je razvil tesnilni sistem za terase in balkone pri novogradnji in obnovi zgradb, ki tudi v ekstremnih razmerah zagotavlja popolno tesnjenje, odlično prilagodljivost in trajnost. Le takšna terasa ali balkon lahko postaneta naš prostor pod soncem.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Kako se lotiti obnove balkona?

Pri hitri obnovi balkona ali terase moramo v prvi fazi oceniti kakovost podlage. Preveriti moramo, ali je obstoječa podlaga kakovostno pritrjena. Vse slabo pričvrščene obstoječe ploščice je treba pred sanacijo odstraniti.

Ko smo zagotovili čvrsto, čisto in suho podlago, lahko izvedemo potrebne naklone in izravnave s hitro vezočo, mikroarmirano cementno malto PLANITOP FAST 330. Namenjena je za nanose od tri do 30 milimetrov na stenskih in talnih površinah. Tesnjenje tako pripravljene podlage se pri temperaturi +20 stopinj Celzija in 50-odstotni relativni zračni vlagi lahko začne po 24 urah. Nižje temperature ta čas podaljšajo.

Na čelih teras je treba vgraditi pločevinasto obrobo – žleb, ki bo ščitil čela/stene pred vdorom vode, hkrati pa bo služil za nadzorovano odvajanje površinske vode.

Kako izvedemo zanesljiv sistem tesnjenja terase?

Tesnilni sistem se izvede z dvokomponentno hitro sušečo cementno tesnilno malto MAPELASTIC TURBO. Nanesemo jo na podlago s kovinsko gladilko v dveh slojih v skupni debelini minimalno dva milimetra.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Slika 3: Na dilatacijah in stikih med tlakom in steno moramo obvezno uporabiti tesnilni trak MAPEBAND EASY, ki se vtisne v prvi sloj MAPELASTIC TURBO. V primerih velikih površin se v prvi nanos MAPELASTIC TURBO vtisne tudi armaturna mrežica iz alkalno odpornih steklenih vlaken MAPENET 150. Drugi sloj MAPELASTIC TURBO se nanese po osušitvi prvega (pri temperaturi 20 stopinj Celzija že po eni uri). Lepljenje obloge iz keramičnih ploščic se pri temperaturi 20 stopinj Celzija lahko začne že tri ure po izvedbi drugega sloja.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

MAPELASTIC TURBO omogoča hitro izvedbo tudi pri nižjih temperaturah (do +5 stopinj Celzija), zato je še posebej primeren za uporabo v prihajajočih jesenskih dneh.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Katera lepilo in fugirno maso za keramične ploščice uporabimo?

Lepljenje ploščic se izvede z lepilom KERAFLEX MAXI S1 ZERO. Pri lepljenju je treba zagotoviti 100-odstotno zlepljenost hrbtišča ploščice s podlago.

Fugiranje se izvede z izboljšano hitro vezočo cementno fugirno maso, na primer ULTRACOLOR PLUS, za fuge širine 2–20 milimetrov.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Za zapolnjevanje dilatacijskih reg, zapolnjevanje stikov stena-tla ter zapolnitev okoli odtokov in na odkapnem robu priporočamo uporabo trajno elastičnega silikonskega kita MAPESIL AC.

Mapei je na trgu gradbeništva prisoten že več kot 80 let. Gradnja z okoljsko trajnostnimi izdelki je Mapeieva temeljna zaveza, zato so naši izdelki varni, zanesljivi in trajni.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Vabimo vas pa tudi, da sodelujete v naši nagradni igri, kjer se z nakupom izdelka Mapei potegujete za lepe nagrade. Več o nagradni igri si lahko preberete TUKAJ.

Mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Za dodatna pojasnila in pomoč smo vam na voljo vsak delavnik med 8. in 16. uro na tel. št. 01/786 50 54 ali elektronskem naslovu tehnika@mapei.si.
Ne spreglejte