SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dobro ozvočeno sedenje

1

termometer

Stol Beatnik - Sound Station Chair je ergonomsko in oblikovalsko dovršen stol, na katerem je udobno sedenje tudi dobro ozvočeno.

Beatnik je večnamenski kos pohištva, zvočni kokon, v katerem se lahko na javnih mestih, v pisarni ali doma udobno zleknjeni predate glasbenim užitkom, nemotenemu telefonskemu pogovoru ali mirnemu branju, četudi okrog vas odmevajo zvoki množice.

Beatnik je prvi stol z vgrajeno tehnologijo Apple AirPlay, ki podpira tudi komunikacijo BlueTooth za prenos zvoka iz mobilnih telefonov, tabličnih in prenosnih računalnikov in tudi TV-sprejemnika, ki podpira to tehnologijo, ter Apple TV-ja.

Aleš Dravinec, strokovnjak za akustiko iz podjetja ADRaudio, je za stol razvil poseben sistem ozvočenja, ki omogoča najvišjo kakovost reprodukcije tudi na zelo tankih delih stola. "Le s takim sodelovanjem smo lahko razvili ozvočenje, ki uporabniku na prvi pogled ni vidno – vse komponente so skrbno integrirane v elemente stola na mestih, kjer so najbolj potrebne," o stolu z avdiotehnologijo ADRaudio z integriranim ojačevalcem pod sedežem povedal Luka Stepan iz Gigodesigna, ki se je podpisal pod oblikovalsko zasnovo ozvočenega sedišča, ki ni samo stol, niti samo zvočnik. Nastal je v sodelovanju z mladim slovenskim podjetjem Donar.

Sedež, ki so ga sprva zasnovali predvsem kot izdelek za javne površine – Stepan pri tem našteje avle podjetij in letališča –, je skozi proces razvoja zanimanje zbudil tudi med posamezniki. Kot pravi oblikovalec iz Gigodesigna, pa načrtujejo celotno družino izdelkov, ki bo poleg "zvočnega predvajanja lahko delovala izolativno, s tem pa primerno tudi za zasebno komunikacijo v odprtih delovnih prostorih".

Stol za različna razpoloženja in priložnosti Konstrukcija Beatnika temelji na močnem kovinskem ogrodju v kombinaciji z vezano ploščo, oblazinjeno s štirimi različnimi gostotami poliuretanske pene. Ta poleg ergonomske zasnove zagotavlja udobje pri različnih položajih sedenja, ki se ujemajo z različnim razpoloženjem, aktivnostmi in priložnostmi.

Kako se je vse skupaj začelo, pojasnjuje Stepan: "Začetek projekta je bil drugačen od klasičnega snovanja stola, saj smo se hitro zavedli, da na njem ne gre pričakovati določenih načinov sedenja. Ljudje hočejo ob poslušanju glasbe ali pri branju knjige več možnosti, da se udobno namestijo, in v takšnem sedišču preživijo več časa kot na jedilnem stolu."

Zato je izhodišče načrtovanja temeljilo na ergonomski študiji, ki je oblikovalce pripeljala do optimalne razporeditve naslonjal po celotnem obodu. "Stol je relativno zaprt, kar daje uporabniku dodaten občutek zasebnosti. Ob tem smo seveda morali upoštevati vse akustične omejitve, ki so bile relativno zahtevne glede na velikost izdelka," še pravi ustvarjalec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin