SiolNET. Trendi Aktualno
2,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj morate vedeti o letu prašiča? #video

2,82

termometer

pujsek
Tokratno leto prašiča bo trajalo od 5. februarja 2019 do 24. januarja 2020. Foto: Getty Images

Kitajci danes praznujejo novo leto po lunarnem koledarju, ki bo po kitajskem horoskopu tokrat v znamenju prašiča.

Kitajski horoskop pozna drugačne živali kot zahodna astrologija. Začne se s podgano, nadaljuje z volom, tigrom, zajcem, zmajem, kačo, konjem, kozo, opico, petelinom, psom, in zaključi s prašičem. V leto prašiča so Kitajci vstopili danes, nazadnje leta 2007, naslednjič pa bodo leta 2031.

Vsako znamenje v kitajskem horoskopu je povezano z osnovnima pojmoma v kitajski filozofiji jin in jang ter z enim od petih elementov: kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se menjajo vsako leto. Tokratno leto prašiča je v znamenju zemlje.

Vstop v kitajsko novo leto so proslavili tudi starostniki v domu starejših občanov Fužine.
world record egg Trendi Najbolj všečkano jajce se je razpočilo - kaj se je izleglo? #video

Rojeni v znamenju prašiča so skrbni, a tudi naivni

Ljudje, rojeni v znamenju prašiča, veljajo za odločne in pozitivne osebe. So ustvarjalni, skrbni, občutljivi, empatični in taktni, pa tudi naivni, pedantni, negotovi in pesimistični.

V znamenje prašiča spadajo - po kitajskem koledarju - rojeni leta 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 in 2007. Prašič je najbolj kompatibilen z zajcem in kozo, zelo dobro pa se ujame še z enim prašičem.

Legenda pravi, da lahko razmerje med temi tremi znamenji cveti zaradi skupne ljubezni do lepote, bolj filozofskega in intelektualnega pogleda na življenje. Vse tri združujejo tudi enake osebnostne lastnosti.

Zelo dobro se ujame s kozo in zajcem. Zelo dobro se ujame s kozo in zajcem. Foto: Getty Images

Srečne številke, roža in barva

Znamenje prašiča je vodno znamenje in ker je hkrati zadnje v kitajskem zodiaku, simbolizira tako nove začetke kot konec nekega obdobja.

Njegov letni čas je zima, srečna roža lilija, srečna barva rumena, srečne številke pa 2, 5, 6 in 8. Ko pride do barv, naj se izogiba rdeči in modri, pri številkah pa 3, 4 in 9.

Slavni pujsek iz legendarnih risank Looney Tunes. Slavni pujsek iz legendarnih risank Looney Tunes. Foto: IMDb

Najslavnejši prašički na svetu

Čeprav prašiči veljajo za lene živali, pa so nadvse pametne, pri čemer jih nekateri po inteligenci primerjajo s psi, saj so zelo dojemljivi in se hitro učijo. Zato ni nič čudnega, da so svoje mesto našli tudi v popkulturi.

Med najslavnejšimi (risanimi in animiranimi) prašiči na svetu so tako prašiček iz zgodb Medvedek Pu, Pujsa Pepa, Gospodična Pujsa iz Muppetkov, Prašiček šunkec iz Looney Tunes in pujsek Babe.

Eden najslavnejših prašičkov na svetu je Babe, ki je že leta 1995 dobil prve oboževalce. Eden najslavnejših prašičkov na svetu je Babe, ki je že leta 1995 dobil prve oboževalce. Foto: Cover Images

Preberite tudi:

horoskop Trendi Kaj vam za leto 2019 napovedujejo zvezde #horoskop

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin