Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
14.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Blaž Gregorc Jan Muršak Pjongčang 2018 infografika

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 14.00

6 let, 2 meseca

Statistika po skupinskem delu hokejskega turnirja #infografika

Slovenec tako vroč, da je tretji najboljši na ZOI 2018

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33
Jan Muršak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Risi se na olimpijskem turnirju v Južni Koreji pripravljajo na dvoboj z Norvežani, na katerem bodo iskali vstopnico za nastop v četrtfinalu. Slovenija je v skupinskem delu v Pjongčangu presenetila ZDA in Slovaško, kapetan Jan Muršak pa je bil tako razigran, da je s tremi zadetki in dvema podajama tretji najučinkovitejši posameznik turnirja. Mariborčan ni edini Slovenec, ki izstopa po statistični obdelavi skupinskega dela.

V Sočiju so zaigrali v četrtfinalu in presenetili svetovno javnost, štiri leta pozneje imajo priložnost, da (vsaj) ponovijo dosežek in ljubiteljem najhitrejšega ekipnega športa na svetu prenesejo sporočilo o slovenskem fenomenu.

Država, ki ima le 136 registriranih članskih hokejistov, blesti na letošnjem olimpijskem turnirju. V skupinskem delu je pokleknila le pred močno Rusijo (2:8), načrte pa prekrižala tako ZDA (3:2 po podaljšku) kot Slovaški (3:2 po kazenskih strelih), kar je na koncu zadostovalo za imenitno drugo mesto.

 

Mladi Finec, izkušeni Rus in slovenski junak

Slovenski orli so proti Rusom prejeli osem zadetkov, na preostalih dveh tekmah skupaj pa le štiri. | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenski orli so proti Rusom prejeli osem zadetkov, na preostalih dveh tekmah skupaj pa le štiri. Foto: Guliverimage/Getty Images Po skupinskem delu, v katerem je vsak izmed 12 udeležencev hokejskega moškega olimpijskega turnirja odigral tri tekme, je na lestvici najučinkovitejših hokejistov (sešteva se število zadetkov in podaj) finski obetavni najstnik Eeli Tolvanen. Član Jokerita, ki bo čez dva meseca dopolnil 20 let, je prispeval tri zadetke in tri podaje.

Takoj za njim je izkušeni ruski zvezdnik Ilja Kovaljčuk (SKA St. Peterburg), ki je od finskega mladeniča starejši kar 15 let. V polno je zadel štirikrat, dvakrat prav na tekmi proti Sloveniji, ter prispeval še podajo.

Kdo si bo na olimpijskem hokejskem turnirju v Južni Koreji priigral četrtfinalno vstopnico?

  • Slovenija
    91,94 %
    445 glasov
  • Norveška
    8,06 %
    39 glasov
Oddanih 484 glasov

Zbral je pet točk, enako kot slovenski kapetan Jan Muršak. Junak nepozabne zmage nad Američani, ko je najprej ob razburljivem koncu rednega dela poskrbel za izenačenje (2:2), nato pa v podaljšku odločil zmagovalca (3:2), je v Pjongčangu v slovenskem dresu prispeval že tri zadetke in dve podaji, s čimer se ga je oprijel status tretjega najbolj vročega hokejista na teh ZOI.

Gregorc pri vrhu med branilci, Krošelj pa med vratarji

Blaž Gregorc se je med strelce vpisal proti Slovaški. | Foto: Reuters Blaž Gregorc se je med strelce vpisal proti Slovaški. Foto: Reuters V Pjongčangu je v skupinskem delu vsaj tri zadetke za zdaj doseglo le sedem hokejistov, na seznamu podajalcev pa kraljujeta Šved Linus Omark in Kanadčan Derek Roy, ki sta sodelovala pri petih zadetkih.

Na seznamu podajalcev je izmed Slovencev najvišje Blaž Gregorc. Branilec češkega kluba Hradec Kralove se je podpisal pod tri podaje. Ker se je proti Slovaški po silnem projektilu vpisal med strelce, je na seznamu najučinkovitejših posameznikov turnirja na visokem desetem mestu. Med branilci je celo drugi najnevarnejši hokejist ZOI 2018, saj je zbral že štiri "strelske" točke (zadetek in tri podaje). Na strelski lestvici branilcev gleda v hrbet le Fincu Samiju Lepistu.

Na turnirju blesti tudi Gašper Krošelj. Prvi vratar risov po mnenju selektorja Karija Savolainena, saj je edini branil na dveh tekmah, je ubranil 57 od 61 strelov, ki so švignili v njegov okvir vrat. Za njegovim hrbtom je plošček končal le štirikrat, tako da se lahko vratar danskega kluba Rodovre Mighty Bulls pohvali s 93,44-odstotno uspešnostjo obramb.

Na teh igrah imajo boljši odstotek le trije čuvaji mreže, najtežje premagljiv pa je Šved Viktor Fasth (Vaxjo). Na turnirju je prejel le en zadetek, ubranil pa 35 strelov.

Slovenski hokejisti bodo v torek odigrali dvoboj, na katerem si ne morejo privoščiti popravnega izpita. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski hokejisti bodo v torek odigrali dvoboj, na katerem si ne morejo privoščiti popravnega izpita. Foto: Vid Ponikvar

Če pa se primerja uspešnost vratarjev reprezentanc na vseh tekmah, je Slovenija zlasti zaradi manj uspešne predstave proti Rusiji na repu razpredelnice. Vratarji risov so ustavili 87,37 odstotka vseh strelov, Norvežani pa so bili za ščepec boljši in ubranili 88,42 odstotka strelov. Tako se bosta jutri pomerili ekipi z najnižjim odstotkom obramb, pri čemer pa velja izpostaviti, da proti Rusom ni branil na teh igrah razigrani Krošelj.

Ko ima Slovenija power-play, je zelo nevarna

Veselje Anžeta Kuralta na dvoboju proti Slovaški, ko je povišal prednost Slovenije na 2:0. | Foto: Reuters Veselje Anžeta Kuralta na dvoboju proti Slovaški, ko je povišal prednost Slovenije na 2:0. Foto: Reuters Slovenija je v statističnih prvinah, kjer se upošteva ekipni dosežek, med najboljšimi na lestvici učinkovitosti. Če so v napadu najbolj neusmiljeni ruski medvedi, ki na teh igrah ne smejo zaigrati v dresih z državnimi obeležji, in zatresejo mrežo skoraj po vsakem šestem strelu (17 odstotkov vseh strelov), zelo blizu pa so tudi Finci (slabih 16 odstotkov), je na visokem tretjem mestu slovenska zasedba.

Risi so v okvir tekmecev (ZDA, Rusija in Slovaška) usmerili 70 strelov in si osemkrat navdušeno skočili v objem, saj se je na semaforju izpisal slovenski gol. Slovenske hokejiste tako krasi 11,43-odstotna učinkovitost v napadu, tretja najboljša na teh igrah! Norvežani, slovenski torkovi tekmeci v boju za četrtfinale, so v Južni Koreji na treh tekmah v vrata streljali 68-krat, a dosegli le dva zadetka. Imajo skoraj štirikrat slabše povprečje od slovenske učinkovitosti v napadu.

Vikingi so skromni tudi pri izkoriščanju prednosti pri power-playih. V tej statistični prvini je Slovenija po zaslugi imenitnih uvodnih minut v drugi tretjini srečanja proti Slovakom na visokem četrtem mestu, od Norveške pa sta manj uspešni le (presenetljivo) Švedska in gostiteljica Južna Koreja.

So pa Švedi mojstri igranja z igralcem manj. Igralca so pogrešali že 12-krat, a so v tem času ohranili mrežo vselej nedotaknjeno.

Najmanjkrat kaznovani izzivajo največkrat kaznovane

Na torkovi tekmi med Slovenijo in Norveško bomo spremljali zanimiv obračun, saj se bosta spoprijeli reprezentanci z najmanjšim oziroma največjih številom kazenskih minut na teh olimpijskih igrah. Risi so do zdaj prejeli le osem kazni po dve minuti. Še najbolj so se jim približali Švicarji (9), Norvežani pa so jih zbrali kar deset več.

Norvežani so si na teh olimpijskih igrah prislužili največ kazenskih minut. | Foto: Reuters Norvežani so si na teh olimpijskih igrah prislužili največ kazenskih minut. Foto: Reuters

Če bodo v podobnem ritmu nabirali kazni tudi jutri, jim lahko prede trda, saj je Slovenija na ledu v Pjongčangu dokazala, da je zelo nevarna ravno takrat, ko stiska obroč okoli vrat z igralcem več. Zlasti na krilih razigranega kapetana Muršaka in branilca Gregorca! Torkov spopad, ki prinaša četrtfinalno vstopnico in bo znova dvignil na noge dva milijona Slovencev, se bo začel ob 8.40.

Ne spreglejte