SiolNET. Sportal ZOI
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ŠE 9 DNI DO ZOI

Kako realna je slovenska olimpijska kolajna?

1,43

termometer

Pretekli konec tedna je vsekakor povečal slovenski olimpijski apetit, vseeno pa se ne moremo izogniti dejstvu, da Slovenija v Pjongčang pošilja reprezentanco z manj izrazitimi aduti za odličja kot na predhodne igre.

Pjongčang medalja Foto: Getty Images

Slovenski športniki se po osamosvojitvi s poletnih iger še nikoli niso vrnili brez kolajn. Še več, vedno so osvojili vsaj dve, skupno pa na šestih izdajah iger kar 23. Po drugi strani so na zimskih igrah sicer skupno osvojili 15 kolajn (več kot polovico, kar osem, na zadnjih igrah v Sočiju), a so kar trikrat ostali praznih rok – v Albertvillu 1992, Naganu 1998 in nazadnje v Torinu 2006.

Kako bo ta mesec v Pjongčangu, kjer bodo igre potekale med 9. in 25 februarjem? Dejstvo je, da tako močne in raznolike ekipe kot pred štirimi leti v Rusiji Slovenija zanesljivo nima. Razlogov je več: od upokojitev prek poškodb in vse do klasičnega rezultatskega nihanja, zaradi katerega je trenutni domet nekaterih adutov na precej nižji točki kot v prenekaterem obdobju zadnjih štirih let.

Vseeno pa je več slovenskih športnikov tudi v olimpijski sezoni že stalno na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu in je tako vložilo kandidaturo za najvišja mesta, morda celo kolajno. Navijači lahko ob tem upajo, da bi ob več kandidatih za vidno uvrstitev vsaj enemu veliki met uspel prav na tekmovanju pod mogočnimi petimi krogi.

"Zicer"

Čeprav je v športu nemogoče s popolno zanesljivostjo nekomu napovedati kolajno, pa se pred igrami vendarle srečujemo s športniki, pri katerih radi rečemo, da je zanje kolajna "zicer". Tako bi bilo denimo v biatlonu precejšnje presenečenje, če bi brez odličja ostal Martin Fourcad, v skokih Maren Lundby, v smučanju Mikaela Shiffin in Marcel Hirscher. Slovenci takšnega športnika tokrat zanesljivo nimamo, saj se je Ilka Štuhec, ki je bila lani v podobni vlogi na svetovnem prvenstvu, poškodovala, Peter Prevc pa je daleč od svoje prevlade iz sezone 2015/2016.

Jakov Fak: po osmih letih znova napad na kolajno Jakov Fak: po osmih letih znova napad na kolajno Foto: Sportida

Med realnimi favoriti

Če ga nič kaj stabilno zdravje in nemir okrog izbire zastavonoše nista preveč iztirila, bi moral biti najbolj realen slovenski kandidat za odličje biatlonec Jakov Fak, trenutno tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za nameček gre tudi za športnika z več priložnostmi za uspeh. Podobno velja za Petra Prevca, ki v zadnjih tednih daje slutiti, da se postopoma dviguje, predvsem pa gre za moža, ki je znal v preteklosti prav na najpomembnejših tekmah pokazati najboljše skoke. Stavil bo predvsem na veliko skakalnico.

Peter Prevc v Sočiju. Kako bo v Pjongčangu? Peter Prevc v Sočiju. Kako bo v Pjongčangu? Foto: Reuters

V krogu kandidatov

Poleg Prevca bo imel moški skakalni tabor že po tradiciji v ognju več želez. Izpostaviti velja Jerneja Damjana in Anžeta Semeniča, ki sta v tej zimi slavila celo zmagi. Kljub zaostreni konkurenci in norveško-poljsko-nemški (pre)moči pa bo slovenska priložnost tudi ekipna tekma. Ta bo v alpskem smučanju prvič na sporedu in je precejšnja neznanka. Zato pa bo bolj osvetljen veleslalom. Žan Kranjec se namreč stalno spogleduje z najboljšimi in je že dokazal, da se lahko zavihti celo na stopničke. To je pri dekletih uspelo Meti Hrovat, ki bo ob Ani Drev in Tini Robnik močan člen triperesne veleslalomske deteljice. Veleslalom bo tudi slovenska deskarska priložnost, čeprav ujetnik zdravstvenih težav Žan Košir in Rok Marguč nista tako stabilna kot v zlatih letih.

Žan Košir je v Sočiju osvojil dve kolajni. Branil bo lahko le eno, saj paralelni slalom ni več olimpijska disciplina. Žan Košir je v Sočiju osvojil dve kolajni. Branil bo lahko le eno, saj paralelni slalom ni več olimpijska disciplina. Foto: Sportida

Ne gre jih odpisati

Lepota velikih tekmovanj pa je tudi v tem, da postrežejo s prijetnimi presenečenji. Le kdo bi pred štirimi leti napovedal kolajno Vesne Fabjan? Letos bi bil podvig kakšne od tekačic še precej večje presenečenje. Na kakšen rezultatski preskok pa morda lahko računamo v ženskih skokih, kjer so se v tej zimi vse štiri olimpijske potnice že uvrstite med deseterico. Tiha favoritinja je tudi deskarka Gloria Kotnik. Tudi pri alpskih smučarjih bi se našel kakšen skriti adut. Tako bi lahko kombinacija med najboljše izstrelila Ano Bucik, Martina Čatra ali Marušo Ferk. S cilji, ki so precej višji od predstav v zadnjih tednih, pa se na zanj prve olimpijske igre podaja tudi smukač Boštjan Kline. Podobno velja za njegovega sokrajana Filipa Flisarja, ki je v smučarskem krosu letos večinoma bleda senca nekdanjega svetovnega prvaka in lastnika malega globusa. A bradati Mariborčan je že znal v višjo prestavo prestaviti prav na tekmi sezone.

Slovenija na zimskih olimpijskih igrah 2018

Ana Bucik je članica osmerice, ki se je v tej zimi že zavihtela na stopničke svetovnega pokala v olimpijski disciplini. Ana Bucik je članica osmerice, ki se je v tej zimi že zavihtela na stopničke svetovnega pokala v olimpijski disciplini. Foto: Sportida

Alpsko smučanje


Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater, Žan Kranjec, Miha Hrobat, Štefan Hadalin, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Tina Robnik

 

Biatlon

Klemen Bauer, Mitja Drinovec, Miha Dovžan, Lenart Oblak, Jakov Fak, Urška Poje in Anja Eržen

 

Deskanje na snegu

 

Rok Marguč, Žan Košir, Tim Mastnak, Glorija Kotnik, Tim Kevin Ravnjak, Tit Štante in Kaja Verdnik

 

Smučanje prostega sloga

Filip Flisar

 

Nordijska kombinacija

Vid Vrhovnik in Marjan Jelenko

 

Smučarski skoki

Peter Prevc, Anže Semenič, Jernej Damjan, Timi Zajc, Tilen Bartol, Ema Klinec, Špela Rogelj, Nika Križnar in Urša Bogataj
 

 

Tek na smučeh

Janez Lampič, Miha Šimenc, Anamaria Lampič, Alenka Čebašek, Katja Višnar, Vesna Fabjan, Nika Razinger in Manca Slabanja

 

Hokejska reprezentanca

Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Luka Gračnar, Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik, Aleš Kranjc, Mitja Robar, Luka Vidmar, Žiga Pavlin, Jurij Repe, Jan Muršak, Žiga Jeglič, Robert Sabolič, Rok Tičar, Jan Urbas, Anže Kuralt, Boštjan Goličič, David Rodman, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Miha Verlič, Marcel Rodman in Andrej Hebar

 

Sankanje

Tilen Sirše

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 118
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin