Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 2. 2022,
13.32

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 umetnostno drsanje doping Kamila Valijeva

Sobota, 12. 2. 2022, 13.32

2 leti, 2 meseca

kamila valijeva

Mlada Rusinja trepeta. Kakšna bo njena olimpijska usoda?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Kamila Valijeva | Kamilo Vailjevo v nedeljo čaka zaslišanje, v ponedeljek pa bo dočakala odločite o svoji nadaljnji olimpijski usodi. | Foto Guliverimage

Kamilo Vailjevo v nedeljo čaka zaslišanje, v ponedeljek pa bo dočakala odločite o svoji nadaljnji olimpijski usodi.

Foto: Guliverimage

Ruska najstniška umetnostna drsalka Kamila Valijeva bo v ponedeljek izvedela, če bo dan pozneje le lahko nastopila na olimpijski tekmi v Pekingu, potem ko je bila decembra pozitivna na dopinškem testu. Odločitev o tem bo po nujni obravnavi sporočilo Mednarodno športno razsodišče (Cas), poročajo tuje tiskovne agencije.

Kamila Valieva
Sportal Cas odloča o olimpijski usodi ruske najstnice

Pri 15-letnici, ki je pred dnevi s sotekmovalci osvojila zlato medaljo v ekipni konkurenci, so potrdili navzočnost zdravila trimetazidin, metaboličnega sredstva, ki se predpisuje za zdravljenje angine in vrtoglavice. Svetovna protidopinška agencija (Wada) ga je prepovedala, ker lahko poveča učinkovitost pretoka krvi in prispeva k vzdržljivosti.

Mednarodna agencija za dopinške teste (Ita) je potrdila, da je bila Valijeva pred šestimi tedni na ruskem državnem prvenstvu v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano snov trimetazidin.

Bo v torek lahko nastopila na posamični tekmi? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bo v torek lahko nastopila na posamični tekmi? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V nedeljo zaslišanje prek videokonference

Kot so danes sporočili iz Casa, bodo zaslišanje drsalke preko videokonference opravili v nedeljo, potem ko se je Mednarodna drsalna zveza (ISU) pridružila Moku in Wadi pri pritožbi zoper odločitev Ruske protidopinške agencije (Rusada), ki je v torek Valijevi začasno prepovedala nastopati, vendar je že v sredo prepoved umaknila in ji tako omogočila nadaljevanje nastopov v Pekingu.

V ad hoc razsodišču Casa v Pekingu, ki je zadolženo za razreševanje primerov dopinga med igrami, kot sodnica deluje tudi Ljubljančanka Vesna Bergant Rakočević. Poleg nje bosta o tem konkretnem primeru odločala še Italijan Fabio Iudica kot predsednik arbitražnega panela in Američan Jeffrey Benz.

Valijeva je igrala vodilno vlogo pri osvojitvi ekipnega zlata ruske reprezentance, a medalj doslej zaradi zapleta še niso podelili. Najstnica velja tudi za prvo favoritinjo na posamični tekmi, ki se bo s kratkim programom začela v torek. To sezono je evropska prvakinja prejela rekordne ocene in na olimpijskih igrah kot prva ženska izvedla četverni skok.

Saveh Šemšaki (desno)
Sportal Iranski smučar pozitiven. Pa ne na novi koronavirus.
Kamila Valijeva
Sportal Udarec za Rusijo: oboževana 15-letnica pozitivna na prepovedano zdravilo
ruska ekipa umentostno drsanje
Sportal Zaradi pravnega zapleta odložili podelitev medalj umetnostnim drsalcem
Ne spreglejte