Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 10. 2012,
15.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lindsey Vonn

Petek, 26. 10. 2012, 15.07

7 let, 12 mesecev

Vonnova še vedno sanja o moški tekmi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"To so moje sanje, moja dolgoletna želja, moj izziv," o nastopu na moški tekmi svetovnega pokala v Lake Louisu razmišlja ameriška smučarka Lindsey Vonn.

Zgodba o nastopu najboljše alpske smučarke zadnjih let na moški tekmi svetovnega pokala še ni dobila epiloga. Morda ga bo prihodnji teden na sestanku predsedstva Mednarodne smučarske zveze. A tudi če bo odgovor veljakov krovne organizacije negativen ali pa v najboljšem primeru pogojen s prepovedjo nastopa na ženskih tekmah v omenjenem kanadskem zimskem središču, pa Lindsey Vonn vztraja, da so to njene sanje. "Idejo sem dobila, ko sem smučala na moških smučeh. Tudi na treningih pogosto smučamo skupaj s predstavniki močnejšega spola. Zdaj me zanima, kako hitra sem, kako daleč lahko grem. Lake Louise sem izbrala z namenom. Tam sem vselej dobro nastopala, za nameček pa gre za edino progo, ki je tako v moškem kot tudi ženskem smukaškem koledarju. Kako konkurenčna sem? Ne vem, a prav odgovor je moj motiv. Nočem točk, nočem publicitete, želim le priložnost za nastop na moški tekmi. Nočem primerjave na paralelni tekmi, želim smuk," vztraja Vonnova, ki je pred kratkim dejala celo, da bi si upala nastopiti celo v Wengnu in Kitzbühlu, a ne med aktivno kariero. To je eden od ciljev po upokojitvi.

Zanimivo pa je, da ameriška smučarska zveza še ni vložila uradne prošnje za nastop Vonnove v Lake Louisu. Še vedno namreč ostaja zgolj pri pismu, ki ga je tekmovalka poslala direktorju moških tekem svetovnega pokala Günterju Hujari. "Prvi korak bo ta prošnja, sledi razprava. V pravilih ni člena, ki bi ženski prepovedoval nastop na moški tekmi. Res pa je, da je veliko odprtih vprašanj, o katerih je treba odkrito spregovoriti" pravi Hujara, svoje pa je dodal še Atle Skaardal, ki vodi ženski svetovni pokala. Norvežan vztraja, da bo Vonnova ob zeleni luči za nastop na moški tekmi nato morala izpustiti ženske tekme teden dni zatem. Sama je že večkrat ponovila, da ta scenarij zanjo ni sprejemljiv.

Tudi brez nastopa na moški tekmi pa Vonnovo v novi sezoni čaka niz izzivov. Poleg lova na že peti veliki kristalni globus, s katerim bi se skorajda povsem približala legendarni Avstrijki Annemarie Moser-Pröll, ki jih ima v svoji zbirki šest, bo zanimivo predvsem štetje njenih zmag. Doslej jih je vknjižila 53, kar jo na večni lestvici uvršča na tretje mesto med dekleti. Kaj kmalu utegne ujeti Vreni Schneider, ki ima 55 zmag, nemara pa se lahko v novi zimi zavihti tudi na sam vrh. Za Moser-Pröllovo namreč zaostaja za devet zmag, v zadnjih štirih letih pa je kar trikrat dobila vsaj toliko tekem. "Ne razmišljam o teh rekordih. Želim hitro smučati. Če bom, bodo prišle tudi zmage in posledično rekordi," pravi svetlolasa Američanka.

Ne spreglejte