Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze

Petek, 1. 3. 2013, 14.57

8 let

Tinina spoštovanja vredna igra številk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnji smučarski dosežki Tine Maze spadajo v kategorijo "saj ni res, pa je". Črnjanka iz tedna v teden postavlja nove mejnike.

Osem tekem pred koncem sezone svetovnega pokala prav vse tekmovalke v skupnem seštevku za Tino Maze zaostajajo za vsaj tisoč točk. Črnjanka jih ima po drugem superveleslalomskem mestu v Garmisch-Partenkirchnu na svojem računu že neverjetnih 1924 točk. Posledično to pomeni, da bi lahko že v soboto, ko bo v omenjenem bavarskem zimsko-športnem središču na sporedu predzadnji smuk sezone, presegla čarobno mejo 2000 in tako postavila nov rekord. Obenem je z vrhunsko superveleslalomsko predstavo povečala ali vsaj ohranila točkovno zalogo pred vsemi najnevarnejšimi tekmicami v boju za svoj drugi mali kristalni globus. S slednjim se povsem upravičeno lahko spogleduje tudi v smuku, kako močne karte ima v rokah, pa bo pokazala že sobotna tekma.

Če bi sodili po zadnjem treningu, ki ga je končala celo na prvem mestu, bo znova v igri tudi za zmago. V kolikor bi po petih letih znova stopila na najvišjo smukaško stopničko, bi postala šele tretja smučarka v zgodovini z vsaj eno zmago v vseh disciplinah v eni sami sezoni. Doslej je to uspelo le Petri Kronberger (1990/91) in Janici Kostelić (2005/06), v moški konkurenci pa se je pod ta dosežke podpisal le Marc Girardelli (1988/89). Je pa Mazejeva že v petek postavila tudi nov rekord v številu uvrstitev na stopničke za zmagovalke v eni tekmovalni zimi. Le-ta zdaj znaša devetnajst, kar je največ med dekleti, v moški konkurenci pa sta na vrhu Hermann Maier (22) in Phil Mahre (21). Ob podobnem nadaljevanju sta dosegljivi tudi omenjeni legendi. Mazejeva, ki v povprečju osvaja kar 66,3 točke, je bila namreč kar devetnajstkrat na stopničkah na vsega 29 tekmah.

Sanjska sezona Tine Maze pa povsem zasluženo bogati tudi njen bančni račun. Je namreč najbolj redna zbirateljica velikih deležev nagradnih skladov. V tekoči sezoni ji je iz naslova tekmovalnih nagrad svetovnega pokala pripadlo že 558.797 švicarskih frankov, še 96 tisočakov pa si je prislužila na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Skupni znesek nagrad v bruto številkah torej znaša 654.797 frankov oziroma slabih 530 tisoč evrov.

Ne spreglejte