Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
6. 12. 2012,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze

Četrtek, 6. 12. 2012, 11.39

8 let

Tina Maze še močnejša

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severne Amerike ni le preživela, temveč jo je tudi doživela ter na svojem delovnem mestu zaživela, zato pred tekmami v St. Moritzu Tina Maze izžareva nemalo optimizma.

"Evropa je moj dom," po koncu severnoameriške turneje, že na evropskem snegu, kjer se zaradi občutka večjega nadzora kot po pravilu počuti bolj domače, poudarja Tina Maze. Po zagotovilih osebe, ki jo na področju, kjer se kot v presečni množici združujejo osebno razpoloženje, smučarska pripravljenost in telesna moč, pozna bolje kot kdorkoli, torej Andree Massija, vtis o dobri razpoloženosti in optimizmu ni zavajajoč. "Pet let sem čakal na trenutek, da bom Tino videl takšno, kakršno jo vidim zdaj. Zgodilo se je v ponedeljek. Od tedaj naprej vidim in dokončno vem, da je zares močna. Pri tem mislim na glavo. Ko je športnik močan v glavi, lahko premaga marsikatero slabost. Po drugi strani pa si lahko izjemno telesno pripravljen, pa te izda glava. Poudarjam, Tina je zdaj še močnejša," je v svojem znanem slogu v psihološke vode zajadral Massi, sicer po osnovnem poklicu predvsem strokovnjak za kondicijsko pripravo. Slednja pri Mazejevi vsaj v zadnjih sezonah ni vprašljiva. Rezerve pa v njenem taboru vidijo na drugih ravneh. "Čeprav vodi v svetovnem pokalu, bi bilo neumno govoriti o tem, da ni rezerv. Prav nasprotno, še zelo veliko jih je. Navsezadnje nastopa v vseh disciplinah, zato jih najdemo povsod, od slaloma do smuka. Pri prvem se vidi, a je bila ob začetku sezone v malenkostni zamudi, pri slednjem pa rezervo vidim v drsenju in opremi. Ne kritiziram smuči, še manj serviserja. Dejstvo pa je, da ob ameriški zapori v Copper Mountainu nismo imeli pogojev za ustrezno in povsem natančno pripravo materiala. Veseli me, da je naš serviser urgiral in poskrbel za dodatne teste," pravi Massi in priznava, da se je ob prihodu v Lake Louise nekoliko uštel. Verjel je namreč, da bo tudi brez zadnjega testa smuči in želenega treninga njegova varovanka premagala vse ovire in bila še nekoliko bližje najboljšim. Vseeno sta bila lahko nato z Mazejevo zadovoljna ob kanadski točkovni beri in ubranitvi priponke vodilne tekmovalke svetovnega pokala.

Mazejevo in preostale tekmovalke v svetovnem pokalu je tako ob koncu minulega tedna vnovič povsem zasenčila Lindsey Vonn, ki je s svojim slogom smučanja, izjemnim občutkom in kakovostno opremo kot rojena za Lake Louise. Precej večje je vprašanje, kakšno bo razmerje sil na preostalih prizoriščih, predvsem pa, kako močna bo izjemna Američanka v veleslalomu in superkombinaciji, medtem ko pa je za specialni slalom bržčas že jasno, da bo to disciplina, v kateri bo lahko Tina nadoknadila kakšno točko, čeravno bo morala tam skrbno paziti na vidno razpoloženo ter odlično pripravljeno Mario Höfl-Riesch.

Nove odgovore o kartah v rokah vse ostrejših tekmic bo ob podaljšanem koncu tedna podal že mondeni St. Moritz, ki ima v karieri Tine Maze zaradi dveh zmag in še treh uvrstitev na oder za zmagovalke prav posebno mesto. Vodilna tekmovalka svetovnega pokala je še pravočasno ujela termin za kakovosten trening s švicarsko izbrano vrsto na smučišču Corvatsch, ki je le streljaj od tekmovalne proge. Ob tem je pridobila želeno veleslalomsko ritmiko, s katero bo poskušala še naprej uveljavljati premoč v svoji paradni disciplini, ter slalomsko eksplozivnost. Nekaj težav je imela le zaradi utrujenosti po zahtevni poti, po kateri se je morala naglo privaditi tudi na srednjeevropski časovni pas. "Pravzaprav je imela na voljo vsega en dan za prilagoditev. Ta ritem je res nehuman. Ne le za Tino, temveč za vse, ki nastopajo v vseh disciplinah. Če bi opravili analizo, bi verjetno videli, da se je kortizol, hormon stresa, vidno dvignil," se je ob prenatrpan tekmovalni urnik obregnil Massi, a vendarle izrazil prepričanje o tem, da bo Mazejeva, ko bo to najbolj treba, znova postregla s svojo smučarsko igrivostjo.

Ne spreglejte