Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 12. 2007,
14.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 30. 12. 2007, 14.47

7 let, 12 mesecev

Slovenski tekači brez uspeha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijanska smučarska tekačica Arianna Follis je zmagovalka sprinta v Pragi. Od Slovenk je Petra Majdič osvojila 13. mesto, Vesna Fabjan pa je bila 26.

Drugo mesto pri ženskah je tokrat osvojila Finka Pirjo Muranen, tretja je bila vodilna v seštevku serije Tour de Ski Marit Bjoergen.

V norveško-ruskem moškem finalu je bil najhitrejši Rus Nikolaj Morilov, drugo mesto je osvojil Norvežan Siemen Oestensen pred rojakom Tor-Arnejem Hetlandom. Slovenec Nejc Brodar je bil na koncu 24.

Sprint na mestnih ulicah Prage, natančneje na Hradčanih, ni bil pisan na kožo slovenski ekipi. Kljub temu pa se je slovensko zastopstvo dobro znašlo. Majdičeva je kljub dejstvu, da ji prerivanje v sprintih, sploh pa v prosti tehniki, ne gre najbolje od rok in nog, na koncu vseeno osvojila dobro 13. mesto, če se ne bi v četrtfinalu zapletla z rusko tekmico, bi lahko posegla še višje. Kljub temu, da se na tokratni progi pravzaprav sploh ni dalo prehitevati, kar nekaj ekip je zato pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) že vložilo proteste, je Majdičeva v četrtfinalu napadala in se s petega mesta prebila celo na tretje. Slednje je bilo na koncu le malo premalo za preboj v polfinale in teka je bilo za Dolanko tukaj konec. Svojo priložnost bo zdaj iskala prihodnje leto, saj se po dnevu premora tekme nadaljujejo že 1. januarja.

Neverjetna smola v četrtfinalu

V četrtfinalu je bilo konec tekme tudi za 22-letno Vesno Fabjan, ki je z desetim časom kvalifikacij resnično prijetno presenetila. Zaplet s Švedinjo Jenny Hansson in padec v enem prvih zavojev tekme je pomenil konec borbe, saj je Fabjanova preprosto izgubila preveč, s šestega mesta pa je praktično nemogoče napredovati na eno prvih dveh mest, ki sta iz četrtfinala vodili v polfinale. Vidno jezna je Fabjanova v cilju vrgla palice ob tla ter zapustila ciljno ravnino, v polfinale pa sta iz njene skupine napredovali Slovakinja Alena Prochazkova in odlična Finka Virpi Kuitunen.

">V četrtfinalu smo danes imeli neverjetno smolo. Po kvalifikacijah smo pričakovali bistveno več, smuči so bile odlično pripravljene, res nas je lepo presenetila Vesna. Menim, da je bila proga precej preozka, o tem bomo s predstavniki FIS še razpravljali. Šlo je za prerivanje preko cele proge in kljub temu, da je to tekma, namenjena gledalcem, torej nekakšen šov, menim, da bi lahko prireditelji pripravili širše tekmovališče. Našo priložnost bomo zdaj iskali v nadaljevanju, za nami je tretjina tekem, mislim, da imamo možnosti, da še izboljšamo trenutne uvrstitve," je povedal vodja tekaške reprezentance Marko Gracer.

Brodar se je dobro odrezal

"Na žalost se nam danes ni izšlo po načrtih. Sicer se vidi, da so tekmovalke in tekmovalec dobro pripravljeni in samo upamo lahko, da nam bo novo leto prineslo več sreče," je po tekmi povedal prvi trener ekipe Ivan Hudač.

V moški konkurenci se je dobro odrezal Brodar, ki je po dvajsetem času v kvalifikacijah nato v četrtfinalu končal z nastopi. V izjemno močni konkurenci, iz njegovega četrtfinala sta v polfinale napredovala Norvežana Petter Nordhug in Tor Arne Hetland, torej kasnejša finalista, je osvojil peto mesto in se na koncu moral zadovoljiti s 24. mestom. Kljub temu je to zanj dober dosežek, saj je brez finala najboljših tridesetih na primer ostal tudi do danes vodilni Čeh Lukaš Bauer. Mesto trenutno prvega v seriji je tako prevzel Siemen Oestensen, današnji drugouvrščeni. Finale je bil izjemno zanimiv, saj so se pomerili trije ruski in trije norveški tekmovalci, več sreče in znanja pa je na koncu presenetljivo pokazal Rus Morilov.

V ponedeljek bo na Tour de Ski prvi prost dan, najboljši tekači in tekačice pa se bodo znova pomerili na prvi dan novega leta, ko bo češko Nove Mesto ob 12.30 gostilo 15-kilometrsko zasledovalno preizkušnjo v prosti tehniki za moške, ženske bodo v prosti tehniki na 10 kilometrov tekle ob 15.30.


Tour de Ski, 3. tekma, sprint v prosti tehniki:

Ženske: 1. Arianna Follis (Ita) 2. Pirjo Muranen (Fin) 3. Marit Bjoergen (Nor) 4. Magda Genuin (Ita) 5. Virpi Kuitunen (Fin) 6. Justyna Kowalczyk (Pol) 7. Seraina Mischol (Švi) 8. Alena Prochazkova (Slk) 9. Claudia Nystad (Nem) 10. Natalija Korosteleva (Rus) ... 13. Petra Majdič (Slo) 26. Vesna Fabjan (Slo) 45. Maja Benedičič (Slo) 49. Barbara Jezeršek (Slo)


Moški: 1. Nikolaj Morilov (Rus) 2. Siemen Oestensen (Nor) 3. Tor Arne Hetland (Nor) 4. Andrej Parfenov (Rus) 5. Petter Northug (Nor) 6. Maksim Vjalegžanin (Rus) 7. Timo Simonlatser (Est) 8. Dušan Kožišek (Češ) 9. Tord Asle Gjerdalen (Nor) 10. Giorgio Di Centa (Ita) ... 24. Nejc Brodar (Slo)

Ne spreglejte