Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
11.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec svetovni pokal

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 11.05

6 let, 7 mesecev

Štefan Hadalin pred začetkom slalomske sezone

Prvi na vasi, v mestu pa …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

"Prve točke v karieri? V Levi prav gotovo ne odhajam na izlet," pred nedeljskim slalomskim začetkom sezone svetovnega pokala pravi prvi slovenski adut Štefan Hadalin, ki tudi zaradi manka domače konkurence ne ve povsem natančno, kam spada.

Štefan Hadalin se v sredo odpravlja v Levi, kjer ga v nedeljo čaka prva tekma nove sezone. | Foto: Sportida Štefan Hadalin se v sredo odpravlja v Levi, kjer ga v nedeljo čaka prva tekma nove sezone. Foto: Sportida

Levi na Finskem bo ob koncu tedna gostil uvodna slaloma nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. V soboto bodo na štartu dekleta, dan zatem predstavniki močnejšega spola. Med njimi prvi slovenski slalomist Štefan Hadalin. V to vlogo ga postavljata tako položaj na svetovni slalomski lestvici kot zadnje predstave na treningih.

A če je pred petnajstimi leti vodilna slalomska vloga v domači reprezentanci že sama po sebi nakazovala na mednarodno konkurenčnost, Hadalinu zdaj status prvega na vasi še ne zagotavlja uspeha v mestu. "Vem, da sem bolje pripravljen kot pred letom. Res pa je, da nisem imel prave primerjave s tujimi tekmeci. A v Levi odhajam kot optimist," pravi 21-letni Vrhničan.

Branje med vrsticami: napad na točke

Prestopnik iz mladinske v člansko konkurenco je že pred mesecem želel kandidirati za nastop na veleslalomu v Söldnu, a mu jo je zagodla hernija, s katero se je prvič srečal leta 2013. Po krajšem počitku se je uspešno vrnil v trenažni pogon, zato verjame, da je pripravljen na finski slalom. Tudi za napad na prve točke?

"Prav gotovo ne odhajam na izlet. Upam, da sem s tem dovolj nazorno odgovoril," odgovarja zadnji slovenski mladinski svetovni prvak, ki je v svetovnem pokalu zbal deset nastopov. Točkam je bil najbližje januarja v Wengnu, ko se je prebil v finalno vožnjo, nato pa je v drugem nastopu naredil preveliko napako.

Video: Utrinek s treninga na ledeniku Mölltal

Prebijanje brez sence

Po upokojitvi zadnjega slovenskega slalomskega prvokategornika Mitje Valenčiča leta 2014 in dveh sezonah, v katerih je vlogo prvega slovenskega slalomista s številnimi nihanji skušal odigrati Matic Skube, je na pragu nove zime prav Hadalin tisti, od katerega trenerski štab in smučarska javnost največ pričakujeta.

Zdi se, da se z vlogo prvega slalomskega aduta in dejstvom, da se pri želenem pribijanju ne more skriti v senco starejših rojakov z daljšim slalomskim stažem, pretirano ne obremenjuje.

"Moja naloga je, da se maksimalno pripravim na svoj nastop in skušam prav na tekmi pokazati najboljšo predstavo. Dejstvo je, da kot ekipa zaostajamo za najmočnejšo svetovno konkurenco. Smo v takšnem obdobju, za nameček pa se je tudi raven svetovnega slaloma močno dvignila," razmišlja nosilec štirih kolajn z mladinskih svetovnih prvenstev, ki se bo kmalu po preizkušnji v Leviju preselil v ZDA. Tam naj bi ob dodatnem sklopu treningov nastopil na tekmah nižje ravni in morda kandidiral tudi za štart na drugem veleslalomu svetovnega pokala v Beaver Creeku.

V družbi "brazilskega prvaka"
Poleg Hadalina bo slovenske barve na uvodnem slalomu branil še Žan Kranjec, ki je sezono odprl s četrtim mestom na veleslalomu v Söldnu. S tem uresničuje napovedi od širjenju tekmovalnega repertoarja, čeprav ga na Laponskem čaka zelo visoka štartna številka. Poleti je sicer nekoliko popravil svoje točke, med drugim tudi z zmago na odprtem brazilskem državnem prvenstvu v smučarskem središču Valle Navado, a na slalomski lestvici Mednarodne smučarske zveze trenutno zaseda 212. mesto.

Ne spreglejte