Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

4

Natisni članek

Planica Planica Primož Finžgar Peter Prevc Peter Prevc Noriaki Kasai Stefan Kraft Kamil Stoch

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kaj se je letos dogajalo v Planici?

Slovenska zabava, ki stane skoraj dva milijona evrov, prinesla dobiček

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

4

Planica 2017 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

O tem, kako dobro zna Planica razvajati ljubitelje smučarskih poletov, se je od četrtka do nedelje na lastne oči prepričalo 75 tisoč gledalcev. Čeprav so na zmagovalnem odru pogrešali slovenske letalce, se v dolini pod Poncami niso dolgočasili. Trud, ki ga je v največji športni praznik v Sloveniji vložil organizacijski komite, se je obrestoval. Občinstvo je uživalo, projekt Planica pa bo spet prinesel dobiček.

Planica je prepoznaven simbol v svetu smučarskih skokov, zlasti poletov. Bila je že v preteklosti, ko skakalci v črno-belih televizijskih časih sploh še niso iskali rekordnih daljav z razprtimi smučmi v obliki črke V. Prepoznavnost po poletih jo spremlja vse do danes, ko v dolini pod Poncami stoji moderen nordijski center.

Dobiček bo namenjen razvoju smučarskih skokov

V štirih dneh se je v Planici zbralo 75 tisoč obiskovalcev. | Foto: Vid Ponikvar V štirih dneh se je v Planici zbralo 75 tisoč obiskovalcev. Foto: Vid Ponikvar Prireditelji so se Nordijskega centra Planica (NCP), ki mu plačujejo najemnino (360 tisoč evrov), zelo razveselili, saj ponuja ugodje. Podobno velja za obiskovalce in tekmovalce, ne nazadnje pa tudi novinarje.

Čeprav letos ni bila ponovljena imenitna lanska bera prodanih vstopnic, ko je Planico v štirih dneh obiskalo 110 tisoč obiskovalcev, zaslužek pa znašal blizu 400 tisoč evrov, so obrazi vodstva OK Planica zadovoljni.

Številke bodo nekoliko manjše, saj si je letos planiški štiridnevni spektakel ogledalo 75 tisoč gledalcev. Vseeno bo ostalo nekaj dobička, ki bo namenjen razvoju smučarskih skokov v Sloveniji.

Prireditelji Planice si prizadevajo za izboljšanje

Primož Finžgar meni, da v prihodnje, vsaj kar zadeva logistiko, ne bo velikih sprememb. | Foto: Vid Ponikvar Primož Finžgar meni, da v prihodnje, vsaj kar zadeva logistiko, ne bo velikih sprememb. Foto: Vid Ponikvar "Celoten projekt Planica je bil uspešen. To so dokazale tudi visoke ocene, ki smo jih prejeli od obiskovalcev. Večina stvari, ki smo jih opravili, je bila uspešnih," ne skriva zadovoljstva Primož Finžgar.

Dolgoletni generalni sekretar organizacijskega komiteja (OK) Planica vseeno poudarja, da bi lahko pri projektu (finale svetovnega pokala v smučarskih skokih) s proračunom v višini 1,9 milijona evrov še kaj izboljšali. Dobro polovico proračuna prejmejo od sponzorjev, preostalo dodajo televizijske pravice in vstopnice.

"Ko bomo naredili analizo in se pogovorili s sodelavci, bomo videli, ali je treba kaj spreminjati. Vsako zadevo se lahko izboljša, o tem ni nobenega dvoma. Ocena za letošnjo izvedbo dogodka je dobra, a ne smemo postati zadovoljni sami s seboj, pač pa si prizadevati za izboljšanje,'' bo OK Planica sprejel vsako zanimivo novost, ki bi pomagala še do boljše organizacije tako zahtevnega projekta, kot so poleti v Sloveniji.

Pod Poncami so se zbrali navijači iz številnih držav. Prevladovale so slovenske trobojnice, a ni manjkalo niti drugih zastav. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Pod Poncami so se zbrali navijači iz številnih držav. Prevladovale so slovenske trobojnice, a ni manjkalo niti drugih zastav. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Večjih sprememb v prihodnje pri vodstvu prirediteljev ne pričakujejo. "Prizorišče je definirano, dosegli smo določeno raven logistike. Ker je bilo letos manj gledalcev kot lani, smo jo lahko idealno izpeljali. Vesel sem, da ni bilo nobene nesreče na cesti. Tudi vreme nam je bilo relativno naklonjeno,'' je poudaril Finžgar, vesel izboljšav na področju prometa, ki so pripomogle k še lepši sliki letošnjega planiškega dogodka.

V četrtek brez alkohola, nato pa ...

Kamil Stoch je novi rekorder planiške letalnice, a je pri doskoku podrsal. Rekord vseeno velja. | Foto: Vid Ponikvar Kamil Stoch je novi rekorder planiške letalnice, a je pri doskoku podrsal. Rekord vseeno velja. Foto: Vid Ponikvar Kar zadeva vreme, se je tekmovalno dogajanje v Planici začelo in končalo z dežjem, vmes pa je posijalo tako veliko prijetnih sončnih žarkov, da so se spisale vroče zgodbe, s katerimi je Planica lažje potrdila sloves nepozabnega športnega spektakla. Dober primer so nora sobota, ko je rekord planiške letalnice padel kar trikrat, in izjemni nastopi najboljšega skakalca v tej sezoni, Krafta.

Med navijači tudi letos ni manjkalo prizorov, v katerih nekateri obiskovalci pogledajo pregloboko v kozarec, nato pa počnejo traparije, ki jim niso v čast. Letos so imeli reševalci s pijanimi obiskovalci nekoliko več dela kot leto prej, kar nekoliko čudi, saj je bilo pregledovanje prtljage obiskovalcev dosledno in natančno.

V četrtek so dolino pod Poncami preplavili mlajši obrazi. | Foto: Grega Valančič/Sportida V četrtek so dolino pod Poncami preplavili mlajši obrazi. Foto: Grega Valančič/Sportida
V četrtek, ko je bil alkohol prepovedan, so pod Poncami kraljevali nadobudni šolarji. To je bil poseben dan, v katerem so se največji skakalni asi naposlušali dekliških krikov navdušenja.

Od petka do nedelje, ki se je končala z razočaranjem, odpovedjo finalne serije zaradi nepredvidljivega vetra, je prizorišče v dolini pod Poncami spominjalo na mravljišče. Drug zraven drugega so se znašli slovenski in tuji občudovalci letalcev. Hitro so začutili skupno energijo, se družili in v duhu športnega navijanja navezovali stike.

Bojazen zaradi prodaje ponarejenih kap

Prodajalci ponarejenih kap, pomembnega vira prihodka Smučarske zveze Slovenije (SZS), so nagnali strah v kosti uradnim prodajalcem priljubljenega kosa zimskega oblačila, ki ga je nosil marsikateri gledalec. "Nekaj preprodajalcev so našli in jih preganjali z organi reda. Ker pa je bilo le nekaj takšnih primerov, ni potrebe po strahu," pojasnjuje Finžgar.

Lani slovenski praznik, letos veliko Poljakov

Obiskovalci so tekmovali le v glasnosti, številčnosti zastav in transparentov. Kar zadeva gostujoče navijače, so letošnji zmagovalci Poljaki. Planica je bila v preteklosti vajena večjega obiska Norvežanov. Letos jih je bilo nekoliko manj. Evforija zaradi zgodovinske zmage v pokalu narodov in odlične sezone Kamila Stocha je poskrbela, da je na Gorenjsko odpotovalo okrog štiri tisoč Poljakov.

Poljski ljubitelji smučarskih skokov so čestitali rojakom za zmago v pokalu narodov. | Foto: Vid Ponikvar Poljski ljubitelji smučarskih skokov so čestitali rojakom za zmago v pokalu narodov. Foto: Vid Ponikvar
"Lani smo v Planici spremljali predvsem slovenski praznik. Z vseh vidikov. Letos so bili močno zastopani Poljaki, nekaj tisoč je bilo tudi Avstrijcev in Norvežanov," je spregovoril Finžgar o tujih obiskovalcih, ki jih je navdušila dobra organiziranost prometa.

Če so pred leti ljubiteljem Planice parale živce nepregledne kolone in gneča na cesti, je v zadnjih letih povsem drugače. Tudi letos ni bilo večjih zastojev. Med gledalci je bilo tudi več pripadnikov javnega reda in miru kot v preteklosti. Pripomogli so k temu, da se na letošnjih tekmah v Planici ni bil zgodil kakšen večji incident.

Tudi neuničljivi Kasai pogreša Kranjca

Veteran Noriaki Kasai je končal sezono z imenitnim tretjim mestom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veteran Noriaki Kasai je končal sezono z imenitnim tretjim mestom. Foto: Grega Valančič/Sportida Večji rezultatski uspehi domačih tekmovalcev, izbrancev Gorana Janusa, ki na ekipno tekmo ni uvrstil razočaranega Jerneja Damjana, so izostali.

Slovenski orli niso bili pri vrhu. Pomagala jim ni niti podpora povratnika Roberta Kranjca, ki so ga vsi zelo pogrešali. Tudi 44-letni japonski rekorder Noriaki Kasai. V šali je napovedal, da bo v nedeljo skočil 255 metrov.

Drzne napovedi o novem svetovnem rekordu ni uresničil. Morda bi mu uspelo, če ne bi prehud veter prekinil nedeljskega sporeda. Planico je vseeno zapustil dobre volje, saj je osvojil tretje mesto. Dobre volje so se navzeli vsi tekmovalci, ki obožujejo Planico in komaj čakajo, da se v Sloveniji predstavijo leta 2018. 


Preberite še:


Najboljše rezultate v Planici je letos dosegel Stefan Kraft. Nekaj časa je bil tudi rekorder planiške letalnice. Za mnoge je še vedno, zlasti za Norvežane, a ga je le nekaj trenutkov po sobotnem poletu na ekipni tekmi, dolgem 251 metrov, prehitel Stoch (251,5 metra). Bil je presrečen in se veselil kot otrok. Sam sebi je dokazal, da je lahko odličen tudi v poletih. Sporen je bil le njegov doskok, kjer so ga rešili sodniki, ki niso opazili, kako je podrsal po tleh.

Slovenske orle bodrili od prvega do zadnjega

Če so Avstrijci opevali novega kralja Krafta, ki je na seznamu dobitnikov velikih kristalnih globusov nasledil Petra Prevca, pa so se Poljaki klanjali skakalcem, ki so si priborili prvo skupno zmago v seštevku svetovnega pokala. V soboto so bili tretji, zmagali pa so Norvežani. Najbolj so se jim približali Nemci, ki so zaznamovali tudi petkovo tekmo. Dva nemška orla sta se znašla na zmagovalnem odru, kjer sta v hrbet gledala le izjemnemu sosedu Kraftu.

Stefan Kraft je kralj sezone 2016/17, v kateri je osvojil tudi dva naslova svetovnega prvaka, hkrati pa postavil svetovni rekord (253,5 metra). | Foto: Vid Ponikvar Stefan Kraft je kralj sezone 2016/17, v kateri je osvojil tudi dva naslova svetovnega prvaka, hkrati pa postavil svetovni rekord (253,5 metra). Foto: Vid Ponikvar

Domači navijači so pogrešali vidnejše uvrstitve Slovencev, ki si na treh tekmah niso priborili niti ene uvrstitve na stopničke. Vseeno so dokazali, da sta lahko obisk in vzdušje odlična tudi takrat, ko ne gre vse po načrtih. Ljubitelji skokov le niso tako razvajeni, kot bi si marsikdo mislil po sanjski sezoni 2015/16, saj so bodrili slovenske orle od prvega do zadnjega, nato pa jim namenili aplavz. Morda jim bo pomagal k boljši pripravi na prihajajočo sezono, v kateri bodo izstopale olimpijske igre v Južni Koreji.

Delovna akcija, sledi pospravljanje

V ponedeljek bo v Planici potekala velika delovna akcija, ki jo bo obiskal tudi Sportal. "V 14 dneh bo tako pospravljeno, da bo Planica v takem stanju, kot smo jo sprejeli. Naredili bomo še kakšno čistilno akcijo in pospravljali tudi na skritih mestih v dolini," je generalni sekretar OK Planica prepričan, da bližnja okolica letalnice bratov Gorišek ne bo več spominjala na smetišče, ampak prijetno izletniško in rekreativno destinacijo. Če bi se uresničila njegova goreča želja, bi leta 2023 gostila tudi nordijsko svetovno prvenstvo ...

Planica želi prirediti nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023. Takrat bi bil Japonec Noriaki Kasai star okroglih 50 let! | Foto: Grega Valančič/Sportida Planica želi prirediti nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023. Takrat bi bil Japonec Noriaki Kasai star okroglih 50 let! Foto: Grega Valančič/Sportida  

Ne spreglejte