Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2022,
20.35

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Markus Eisenbichler Karl Geiger novoletna turneja

Torek, 27. 12. 2022, 20.35

1 leto, 4 mesece

Nemško prekletstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Karl Geiger | Karl Geiger je osrednji nemški adut na novoletni turneji. | Foto Sportida

Karl Geiger je osrednji nemški adut na novoletni turneji.

Foto: Sportida

Pred vrati je prestižna novoletna skakalna turneja, ki je še posebej privlačna za nemške in avstrijske skakalce, saj polovica tekem poteka na njihovih tleh. Za nemške orle je že debelih 21 let turneja zakleta. Nemci upajo, da bi lahko v prihajajoči izvedbi dvignili zlatega orla.

Sven Hannawald je zadnji nemški skakalec, ki mu je uspelo osvojiti turnejo štirih skakalnic. V sezoni 2001/02 mu je to uspelo na veličasten način. Kot prvi tekmovalec se je lahko pohvalil s pokrom zmag na napravah v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu.

Zelo blizu tovrstnemu podvigu je bil tudi Peter Prevc ob svojem skoku do naziva kralj turneje, vendar mu je v zlati sezoni 2015/16 zmanjkalo nekaj sreče le v Oberstdorfu. Zato pa sta Hannawaldov mejnik pozneje izenačila Kamil Stoch in Rjoju Kobajaši.

Da je grenkoba za Nemce še toliko večja, pove podatek, da je vse od leta 2002 le štirikrat zadonela nemška himna na vseh štirih prizoriščih. Leta 2022 je bil Hannawald uspešen še v Oberstdorfu, leta 2015 v Innsbrucku Richard Freitag, istega leta v Oberstdorfu Severin Freund, v istem kraju pa pred dvema letoma še Karl Geiger.

Ema Klinec
Sportal Slovenke že zapretile: Emi Klinec tretji dosežek kvalifikacij, Niki Križnar četrti, Niki Prevc ...

Geiger: Gre v pravo smer

Zadnji je bil lani eden od osrednjih adutov za končno zmago, a je tekmovanje končal na četrtem mestu. Nemci bi radi prekletstvo pretrgali na turneji, ki se začne v sredo s kvalifikacijami v Oberstdorfu, prav Geiger pa je njihov osrednji adut.

Ruka Peter Prevc
Sportal Peter Prevc čuti potrebo, da mora zadihati

In vrata naslednje izvedbe turneje štirih skakalnic se bodo odprla prav v njegovem kraju, kar zanj pomeni še večji izziv: "Lani je bil položaj zame drugačen, ker sem bil favorit. S tovrstnim pritiskom se zdaj ubada konkurenca. Ne glede na vse bom že od Oberstdorfa naredil vse, kar je v moji moči, da posežem visoko. Začetek sezone je bil zame nekoliko na majavih tleh, a gre v zadnjem obdobju v pravo smer," je optimističen Geiger, ki ni dobro začel sezone, saj je šele na sedmem mestu s kar 456 točkami zaostanka za Dawidom Kubackim.

"Če osvojiš turnejo, dobiš naziv legenda. Zlasti, če si Nemec."

A je v tej sezoni že dokazal, da lahko poseže visoko, zato ga je treba uvrstiti v širši krog favoritov za končno zmago. Dobro pa se spominja prav zmage v svojem mestu leta 2020. "Skakati v Oberstdorfu je zame vedno nekaj posebnega. Čustev je prisotnih ogromno, prav tako je veliko lepih spominov. Zame je atmosfera v Oberstdorfu najboljša," pravi Bavarec, ki je bil pred dvema letoma skupno drugi na turneji le za Stochom.

Markus Eisenbichler poudarja, da je čas, da se nemško prekletstvo konča. | Foto: Reuters Markus Eisenbichler poudarja, da je čas, da se nemško prekletstvo konča. Foto: Reuters

Markus Eisenbichler je bil pred tremi leti prav tako drugi, on pa je moral priznati premoč Kubackemu: "Če osvojiš novoletno turnejo, dobiš naziv legenda. Zlasti, če si Nemec. Čas je, da enemu od nas uspe."

Žiga Jelar Engelberg 2022
Sportal Na vse ali nič
Ne spreglejte