Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 2. 2013,
23.15

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matic Skube Miha Kürner Mitja Valenčič

Sobota, 16. 2. 2013, 23.15

4 leta, 10 mesecev

Nekoč vrhunec, danes pa …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Moški slalom je bil dolga leta slovenski vrhunec svetovnih prvenstev, Schladming pa tokrat prinaša le krut pogled v zrcalo realnosti.

Pred dobrimi enaintridesetimi leti je Bojan Križaj v slalomskem dejanju SP 1982 v Schladmingu zaostal le za Ingermarjem Stenmarkom in se veselil prve slovenske kolajne v tej disciplini na velikih tekmovanjih. Vse odtlej so bili moški slalomi eden od slovenskih vrhuncev svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, predvsem pa tekma, na katero so navijači nestrpno čakali, saj so bile možnosti za odličje največje. Tako je bilo še pred dobrim desetletjem, nato pa se je začela slalomska krivulja le še spuščati in je tik pred novim dejanjem v Schladmingu na bržčas najnižji točki.

Zgolj štartne številke slovenskih slalomistov, kaj šele pogled na lestvico FIS, ki je skrb vzbujajoč, pričajo o trenutnem stanju v nekdaj paradni disciplini slovenskega alpskega smučanja in posledično napovedujejo skromna pričakovanja pred zaključkom svetovnega prvenstva. Patrick Jazbec, ki se je znašel celo med smučarskimi eksoti v kvalifikacijah, ni bil še nikoli v karieri niti blizu točk, samoplačnik Miha Kürner jih je sicer enkrat osvojil, a ne v slalomu. To je po drugi strani že uspelo Maticu Skubetu, a ima njegov zadnji finalni nastop že zelo dolgo brado. Medtem ko se je v zadnjem letu podaljševala, je slovensko čast reševal le Mitja Valenčič, ki pa je v novi zimi tudi bleda senca minulih treh sezon.

Posledično tudi trener Marko Jurjec ne more gojiti prav visokih pričakovanj. ''V slalomu nas letos spremlja smola. Ne gre nam na tekmah, težave imamo s treningi. Tudi zadnja vadba v Kranjski Gori se nam ni povsem posrečila. Valenčiča so odstopi povsem povozili, čeprav verjamem, da bo s svojo zrelostjo znova zaživel. Po drugi strani je Skube v zadnjem obdobju napredoval, upam le, da ga pritisk ne bo preobremenil. Vrača se tudi Kürner, ki dokazuje, da ni pozabil smučati. Potrebuje le dober začetek in ritem. Jazbec po drugi stani nima dovolj izkušenj. Želim mu predvsem vožnjo brez napak, nato pa bomo videli, kam ga bo to popeljalo,'' pravi Jurjec, ki seveda dobro ve, da v aktualni smučarski generaciji, tudi če ji dodamo še Bernarda Vajdiča in Mitjo Dragšiča, Slovenija nima smučarja s stopničkami na tekmah najvišje ravni. Še več, uspeh so že točke, petnajsterica ali deseterica pa skorajda že ideal, po katerem hrepenijo.

''Kljub vsem težavam se forma vzpenja. Prav zaradi tega se veselim te tekme, na kateri želim pokazati, da nisem povsem za odpis,'' pred svojo tekmo prvenstva razmišlja Skube in ob tem priznava, da bo rezultatski plen vplival tudi na odločanje o nadaljnjih korakih v svoji karieri. Podobno razmišlja Valenčič, za katerega utegne biti ta tekma celo zadnja na svetovnih prvenstvih. Bolj vedrih misli je po drugi strani Kürner, ki si je moral priprave organizirati povsem samostojno, zato ima ob lovu na rezultate v mislih tudi vnovično pridobitev reprezentančnega statusa. ''Če se osredotočim na svojo vožnjo in ob tem ne razmišljam, kako lepo bi bilo biti v koži Tine Maze, se mi lahko posreči dober nastop. S to mislijo odhajam na tekmo. Smučam dobro, ne bom pa prav veliko napovedoval,'' poudarja Kürner, ki je nastopil že na ekipni tekmi.

Ne spreglejte