Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 1. 2021,
15.28

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

4

Natisni članek

Štefan Hadalin Henrik Kristoffersen Zagreb Sljeme svetovni pokal

Sreda, 6. 1. 2021, 15.28

3 leta, 3 mesece

ZAGREB, SLALOM (M)

Hadalin zapravil priložnost za slalomski rezultat kariere

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

4

Linus Strasser | Linus Strasser: moški junak zagrebških tekem | Foto Guliver Image

Linus Strasser: moški junak zagrebških tekem

Foto: Guliver Image

Nemec Linus Strasser je na dodobra načeti progi na Sljemenu nad Zagrebom prišel do svoje prve slalomske zmage svetovnega pokala. Štefan Hadalin, ki je bil po prvem nastopu na odličnem petem mestu, je v drugem teku veliko izgubil in tekmo končal na 16. mestu.

Potem ko je žensko slalomsko preizkušnjo na Sljemenu dobila Slovakinja Petra Vlhova, so se v prvi tekmi v koledarskem letu 2021 s progo "Crveni spust" soočili še slalomisti, a je bil končni vrstni red tokrat bolj presenetljiv. Druge zmage v karieri in prve v slalomu se je namreč veselil Linus Strasser, ki je v finalni vožnji s petim časom pridobil kar sedem mest. Sledila mu je četica Avstrijcev, ki so se prav tako priklopili v vlak napredka - predvsem Michael Matt, ki je poskočil za kar 22 mest. Vseeno je bilo to premalo za stopničke, na katerih pa sta stala njegova rojaka Manuel Feller in Marco Schwarz.

Clemen Noel ni ubranil prvega mesta po prvi vožnji. | Foto: AP / Guliverimage Clemen Noel ni ubranil prvega mesta po prvi vožnji. Foto: AP / Guliverimage

Božični večer, toda …

Na dan, ko sicer pravoslavni verniki obeležujejo božični večer, se je zmaga nasmihala prav Božiču. Francoskemu. Po prvi vožnji je namreč vodil Clement Noel, ki je imel 36 stotink prednosti pred Norvežanom Sebastianom Fossom Solevaagom in še 15 več pred Manuelom Fellerjem - a če je ta na odru za zmagovalce svoj položaj zadržal, sta Francoz in Norvežan močno nazadovala. Prvi za šest, drugi pa za kar enajst mest. Na specifični in že dodobra načeti podlagi, ki so jo organizatorji poskušali izboljševati z vodo in soljo, nista ubrala prave napadalne strategije, ob pasivnosti pa sta plačala še kar visoko ceno za svoje napake. Za pričakovanji sta zaostala tudi zmagovalca uvodnih dveh slalomov - Ramon Zenhaeusern je bil namreč deveti, Henrik Kristoffersen pa na mestu za njim

Štefan Hadalin s 16. mestom do rezultata sezone. | Foto: AP / Guliverimage Štefan Hadalin s 16. mestom do rezultata sezone. Foto: AP / Guliverimage

Dva obraza Štefana Hadalina

Med poraženci finalne vožnje je bil tudi edini slovenski smučar na tekmi. Štefan Hadalin je navdušil s predstavo v prvi vožnji, v kateri je bil kljub štartni številki 24, ki ni več dovoljevala popolnega uveljavljanja napadalne ideje, izjemno živahen in predvsem hiter. Po petem času se mu je obetal celo slalomski rezultat kariere. Priložnosti pa Vrhničan ni izkoristil. V drugem nastopu je bil namreč manj odziven, že v zgornjem delu si je privoščil večjo napako, ob kateri ga je močno privzdignilo s snežne podlage, predvsem pa ni razvijal in ohranjal še kako potrebne hitrosti. Izgubil je kar enajst mest in preizkušnjo končal na 16. mestu. To je po 20. in 26. mestu na prvih dveh tekmah resda korak precejšen naprej, a je imel tokrat na dosegu roke še mnogo več.

"Prvič v karieri pod takšnim pritiskom"

"Zahtevna tekma, po kateri sem lahko ponosen predvsem na prvo vožnjo, ki sem jo v težkih pogojih opravil brez večjih napak. Posledično sem se prvič v karieri pred finalom znašel v takšen položaju. Pritisk je bil temu primeren. Storil sem nekaj napak. Smučanje ni bilo povezano. Na koncu – zelo solidno 16. mesto. Želel sem seveda več, a tudi iz tega se moram nekaj naučiti. Gremo naprej, da bo prihodnjič bolje," je ob slovesu od Zagreba dejal Hadalin, ki je na 16. mestu kot zadnji v seštevku obeh voženj za zmagovalcem zaostal za manj kot sekundo,kar znova priča o veliki zgoščenosti in drobnih razlikah slalomskega vrha.

Filip Zubčič je s petim mestom navdušil na domačem hribu. | Foto: AP / Guliverimage Filip Zubčič je s petim mestom navdušil na domačem hribu. Foto: AP / Guliverimage Hrvaški uspeh

Visoko oceno so si prislužili hrvaški organizatorji, ki so kljub izrazito neugodnim vremenskim razmeram v zadnjem tednu pod streho spravili tako žensko kot moško slalomsko preizkušnjo. Resda, podobno, kot tudi na preostalih prizoriščih svetovnega pokala, brez gledalcev, ki sicer dajejo tekmam nad Zagrebom prav poseben čar - zato pa z zelo lepim ekipnim uspehom domače vrste. Kar štirje hrvaški slalomisti so se namreč prebili med dobitnike točk, kar je, mimogrede, Slovencem nazadnje uspelo leta 2004. Izstopal je Filip Zubčić, ki je s petim mestom dokazal, da še zdaleč ni le veleslalomist, do točk pa so prišli še Matej Vidović (12.), prvič v karieri Samuel Kolega (15.) in Istok Rodeš (23.).

Selitev v Adelboden

Medtem ko bo v ženski konkurenci zdaj napočil čas za tekme v hitrih disciplinah (St. Anton), pa moška karavana vztraja pri (vele)slalomu. S tekmo nad hrvaško prestolnico se je namreč začel divji januarski slalomski ritem. V tem mesecu bo namreč na sporedu kar sedem od skupno enajstih slalomov sezone. Naslednji že v nedeljo, v Adelbodnu, kamor zdaj s karavano potuje tudi Hadalin. Omenjeno švicarsko prizorišče pa bo pred tem v petek in soboto gostilo še dva veleslaloma - z njima se na prizorišče vrača tudi prvi mož slovenske ekipe za tehnični disciplini Žan Kranjec, ki trenutno trenira v Livignu.

Vito Divac in Tina Maze
Sportal Poslovil se je pisec legendarnih smučarskih zgodb

 

Zagreb, slalom (m), finalna vožnja

 

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (14/38):
1. Alexis Pinturault (Fra) 475
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 465
3. Marco Odermatt (Švi) 391
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 338
5. Mauro Caviezel (Švi) 307
6. Filip Zubčić (Hrv) 295
7. Ryan Cochran-Siegle (ZDA) 273
8. Matthias Mayer (Avt) 264
9. Vincent Kriechmayr (Avt) 248
10. Manuel Feller (Avt) 210
...
20. Žan Kranjec (Slo) 163
36. Martin Čater (Slo) 107
63. Štefan Hadalin (Slo) 45
75. Boštjan Kline (Slo) 29
80. Miha Hrobat (Slo) 25

Seštevek slaloma (3/11):
1. Manuel Feller (Avt) 210
2. Henrik Kristoffersen (Nor) 166
3. Linus Strasser (Nem) 153
4. Ramon Zenhäusern (Švi) 149
5. Marco Schwarz (Avt) 149
6. Sebastian Foss-Solevaag (Nor) 129
7. Alex Vinatzer (Ita) 110
8. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 85
9. Michael Matt (Avt) 81
10. Clement Noel (Fra) 81
...
22. Štefan Hadalin (Slo) 31
...

Prva vožnja

 
Tina Maze in Petra Vlhova
Sportal Po Slovenki še "Slovenka": pohod proti velikemu globusu
Ana Bucik
Sportal Štajerci so izgubili veliko snega, optimizma pa ne
Petra Vlhova - Zagreb 2021
Sportal Odlična Slovakinja ostaja snežna kraljica, nove točke za Meto Hrovat

 

Ne spreglejte