Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
26. 2. 2017,
16.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

Boštjan Kline Peter Pen Martin Čater

Nedelja, 26. 2. 2017, 16.05

6 let, 6 mesecev

Martin Čater: savinjski blisk iz ozadja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

"Trenerji so vseskozi govorili, da sem hiter. Zdaj jim dokončno verjamem," se je po šestem mestu na superveleslalomu v Kvitfjellu, s katerim si je zagotovil tudi nastop v velikem finalu svetovnega pokala v Aspnu, pošalil Martin Čater, tokrat v vlogi bliska iz ozadja.

Martin Čater je s šestim mestom v Kvitfjellu (superveleslalom) prišel do rezultata kariere. | Foto: Reuters Martin Čater je s šestim mestom v Kvitfjellu (superveleslalom) prišel do rezultata kariere. Foto: Reuters

"Smučanje mi ni tuje, mar ne? Zdaj sem to pokazal. Končno sem na enem nastopu vse delce sestavljanke združil, izdala pa me ni niti trema," se s širokim nasmehom od Kvitfjella, kjer je najprej s 23. in 29. mestom v smuku prišel do najboljših rezultatov v najhitrejši disciplini, nato pa navdušil s šestim mestom v superveleslalomu, poslavlja Martin Čater.

Prišel po "nekaj točk"

"Trenerji so mi večji del sezone dopovedovali, da sem lahko hiter. Tudi določene vožnje ali vsaj odseki so to potrjevali. Prav zaradi tega sem si od nedeljskega nastopa veliko obetal. Vseeno nisem meril med deseterico. Če sem povsem iskren, lahko povem, da sem želel nekaj točk. No, zdaj sem jih dobil malce več. S šestim mestom se presegel pričakovanja," dodaja sicer dokaj zadržani 24-letni Savinjčan izpod Celjske koče, ki se bo prihodnjo soboto predstavil domačim navijačem na veleslalomskem delu pokala Vitranc v Kranjski Gori.

Martin Čater bo nastopil tudi na pokalu Vitranc. | Foto: Sportida Martin Čater bo nastopil tudi na pokalu Vitranc. Foto: Sportida Rešil, kar je zapravil

Šesto mesto je seveda Čatrov najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Do sedaj je bil 9. in 16. v kombinaciji, njegov drugi najboljši superveleslalomski dosežek pa je 18. mesto iz Beaver Creeka  2015.

Poleg zadovoljstva, točk in 4000 tisoč švicarskih frankov nagrade pa mu je prinesel tudi preboj med finaliste svetovnega pokala. "Če sem povsem iskren, sem pred sezono upal na preboj med najboljših 25. A zdelo se je že, da sem vse možnosti za ta preboj v Aspen zapravil. Kot kaže, sem zdaj zapravljeno popravil in se rešil. To mi veliko pomeni," pravi drugi mož hitrostne čete daljnovidnega trenerja Petra Pena.

"Izkoristi ponujeno"

Prav Pen je na Čatra v zadnjih mesecih večkrat opozoril, a občasno med vrsticami kritiziral tudi njegovo pretirano superveleslalomsko usmerjenost ter namigoval, da se kar nekaj rezerv skriva v tekmovalno (ne)odločnosti. Prepričan je namreč, da je lahko konkurenčen tudi v smuku. To je navsezadnje dokazal s tretjim časom kombinacijskega smuka v St. Moritzu. Ob tem bode v oči, da se je vsega nekaj dni pred tem odločil odpovedati nastopu na specialnem smuku. "Čutil sem neodločnost in strah. Nisem verjel, da bi lahko napadel vrhunski rezultat, ki pa na SP edinole šteje. Je bila pa to dobra šola. Ko dobiš priložnost, jo je treba izkoristiti," se St. Moritza spominja Martin.

Ne spreglejte