Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 13.46

8 let

Majdičevi se nasmiha skupna zmaga v šprintu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na klasičnem šprintu za svetovni pokal v Drammnu osvojila drugo mesto.

Zmagala je Finka Virpi Kuitunen (3:07,0), tretja pa je bila Norvežanka Astrid Jacobsen (+1,6). Vesna Fabjan s 33. in Katja Višnar s 46. sta bili za četrtfinale prepočasni. Najboljša slovenska športnica je na tokratnem sprintu znova dosegla odlično uvrstitev. Na prizorišču, kjer je leta 2006 vknjižila prvo zmago v svetovnem pokalu, lani pa je bila tam druga, je znova stopila na zmagovalne stopničke. Premoč je morala pred približno 30.000 navdušenci smučarskega teka priznati zgolj odlični Finki Virpi Kuitunen.

Majdičeva je v kvalifikacijah dosegla "šele" četrti čas in v servisnem šotoru so staknili glave ter za nadaljevanje izbrali boljše maže. Že v četrtfinalu je brez težav po pričakovanju zmagala. V polfinalu je bila v skupini skupaj s Kuitunenovo. Po nekoliko slabšem startu je nato tekla na drugem ali tretjem mestu, Kuitunenova pa je narekovala oster tempo. Pred njo se je vrinila še ena Finka Kirsi Peraelae, ki v zaključku le ni mogla ogroziti Majdičeve in Slovenka je brez težav napredovala v finale.

Tudi v zadnji odločilni tekmi je varovanka trenerja Ivana Hudača začela nekoliko prepočasi, a se je spet hitro prebila v ospredje. Kuitunenova je bila prva, Majdičeva druga, vendar pa je iz ozadja grozila Norvežanka Astrid Jacobsen, ki Majdičevo ogroža tudi v skupnem seštevku sprinta. Majdičeva je za nekaj metrov padla na tretje mesto, a je bila spet močna v zaključku, ki se vzpenja proti cilju. Jacobsenova je ostala zadaj, znova pa se je bila borba za prvo mesto. V boljšem položaju je bila Kuitunenova, saj je Majdičeva tekla v njeni smučini in Finka je dosegla novo zmago v svetovnem pokalu ter tako praktično že osvojila letošnji skupni seštevek svetovnega pokala.

Hudač: Drugo mesto je fantastičen dosežek

"Drugo mesto je za nas fantastičen dosežek, še posebej je dobro za skupni seštevek šprinta. Za Petro je res težek dan, a upam, da bomo na podoben način tekme pripeljali do konca. Ko smo po kvalifikacijah videli, da smuči niso ustrezne, smo na srečo z ekipo hitro pripravili druge, ki so se izkazale za boljše. Kuitunenova ima odlično tehniko in lahko tudi na vzponih z manj namazanimi smučmi odlično teče, a tudi nam se je recept izšel. Za zdaj še ne vemo, ali bomo v soboto nastopili tudi na distanci, zaenkrat sem skoraj prepričan, da ne, saj je naš prvi cilj letos osvojiti skupni seštevek sprinta," je po tekmi dejal trener Majdičeve Ivan Hudač.

Drugi dve slovenski predstavnici v kvalifikacijah tokrat nista nastopili najboljše, Vesna Fabjan, ki jo še pesti poškodba pokostnice, je najboljšo trideseterico in s tem četrtfinale zgrešila le za sekundo, Katja Višnar je bila s 46. časom precej dlje. "Počutila sem se sicer dobro, a sem imela nekaj smole. Izgubljala sem na spustih, tako da mi je na koncu zmanjkalo za trideseterico," je po tekmi povedala Fabjanova.


Izidi, šprint:

1. Virpi Kuitunen (Fin) 2. Petra Majdič (Slo) 3. Astrid Jacobsen (Nor) 4. Aino Kaisa Saarinen (Fin) 5. Lina Andersson (Šve) 6. Mona-Liisa Malvalehto (Fin) 7. Pirjo Muranen (Fin) 8. Justyna Kowalczyk (Pol) 9. Madoka Nacumi (Jap) 10. Ingrid Aunet Tyldum (Nor) ... 33. Vesna Fabjan (Slo) 46. Katja Višnar (Slo)

Ne spreglejte