Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 14.07

8 let

Kuitunenovi zmaga, Majdičeva druga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenka Petra Majdič je osvojila drugo mesto v klasičnem sprintu smučarskih tekačic za svetovni pokal v Stockholmu, potem ko je bila na tem prizorišču lani najboljša.

Zmagala je Finka Virpi Kuitunen, tretja je bila Japonka Madoka Nacumi. Katja Višnar je tekmo končala na 19. mestu, Vesna Fabjan pa je s 37. mestom ostala brez finala. Majdičeva se je na tekmo v Stockholm odpravila z lepo popotnico, saj je lani na "grajskem dvorišču" zmagala. Tokrat proga v okolici kraljeve palače ni bila tako kakovostno pripravljena, tekmovalce in tekmovalke je pričakal umazan in težek sneg, iz katerega je gledalo tudi kamenje. Kljub temu je bila proga nadvse podobna tisti iz lanskega leta, torej je tekmovalce v samem zaključku pričakal približno 150 metrov dolg finiš navkreber, kar je bilo Majdičevi znova pisano na kožo.

Odlična Finka tokrat nepremagljiva

Slovenska šampionka, lani je v Stockholmu slavila zmago, leta 2002 pa je bila odlična druga, je v kvalifikacijah dosegla drugi čas, nato pa vse do finala z lahkoto zmagala. V kvalifikacijah in tudi na koncu je bila boljša le vodilna v skupnem seštevku, odlična Finka Virpi Kuitunen, ki je bila tokrat nepremagljiva. Majdičeva je v četrtfinalu krenila na vso moč od Štarta, prišla takoj v vodstvo in brez večjih težav tega zadržala do konca. Zgodba se je ponovila tudi v polfinalu, kjer je Majdičeva svojo prednost pred zasledovalkami še povečala.

V finalu Slovenka prvič ni dobila skrajno desne proge, ki je bila po zgledu atletskih stez pomaknjena najbolj naprej. Tam je bila Kuitunenova, ki je v polfinalu dosegla hitrejši čas. Finka je to s pridom izkoristila in se že pred prvim zavojem prebila pred Majdičevo in ostale zasledovalke. Kuitunenova je vodstvo vseskozi držala v rokah in nogah, na zadnji ravnini pred zaključno vzpetino ji je lahko sledila zgolj Majdičeva. Slovenska tekačica je tu še poskusila napasti, a je bil ta napad odbit, tako da je odločitev morala pasti v zadnjih 150 metrih. Tam se je Finka pokazala za izredno močno in Majdičeva se je morala zadovoljiti z drugim mestom.

Majdičeva prevzela vodstvo v šprintu

"Joj, če bi bilo še deset dodatnih metrov do cilja, bi bila morda spredaj. Ampak tako pač je, včasih zmagaš, včasih si drugi. Vsekakor sem izredno zadovoljna, tukaj na tej progi se res dobro počutim. Sneg sicer ni bil kakovosten, te zadnje zime so preprosto pretople. Kakorkoli, zadnji vzpon v finiš mi leži in res škoda, da ni bila proga še malo daljša," je po drugem mestu dejala Petra Majdič, ki je zdaj prevzela vodstvo v posebni razvrstitvi sprinterskega pokala. "Presrečna sem, da sem zdaj vodilna, kot kaže Jacobsenova tokrat ni bila v najboljši formi, kar je voda na moj mlin. Do konca so še trije sprinti, tako da se bo še potrebno boriti," je povedala Majdičeva, ki jo že v soboto čaka nov šprint, takrat bo v Lahtiju na sporedu prosta tehnika. "Ta mi sicer ne leži, a z malo sreče bomo spet merili čim višje," je še dodala Majdičeva.

Svartedal zmagal v moškem šprintu

Poleg Majdičeve sta v Stockholmu nastopili še dve slovenski predstavnici. Vesna Fabjan, sicer nedavna svetovna prvakinja v konkurenci do 23 let, se je morala s 37. časom posloviti v kvalifikacijah, Katja Višnar pa je z 19. mestom dosegla najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu v klasičnih šprintih, potem ko je bila po 20. času kvalifikacij v četrtfinalu šele četrta in s tem prepočasna za preboj v polfinale. V njeni skupini je sicer zmagala prav Kuitunenova.

V moški konkurenci, ki je kot že zadnjih nekaj tekem minila brez slovenskega zastopstva, je Norveška zasedla prvo in drugo mesto. Zmagal je Jens Arne Svartedal pred rojakom Börrejem Naessom, tretji pa je bil Šved Emil Joensson. Tekači in tekačice se zdaj selijo v Lahti, kjer bosta za ženske na sporedu prosti sprint in 10-kilometrska klasična preizkušnja, nato sledi Drammen s klasičnim sprintom, Oslo s 30 km prosto ter zaključek v Bormiu s tremi tekmami.


Šprint v klasični tehniki, ženske:

1. Virpi Kuitunen (Fin) 2. Petra Majdič (Slo) 3. Madoka Nacumi (Jap) 4. Aino-Kaisa Saarinen (Fin) 5. Astrid Jacobsen (Nor) 6. Evi Sachenbacher-Stehle (Nem) 7. Katerina Smutna (Avt) 8. Ingrid Tyldum (Nor) 9. Seraina Mischol (Švi) 10. Claudia Nystad (Nem) ... 19. Katja Višnar (Slo) 37. Vesna Fabjan (Slo)


Šprint v klasični tehniki, moški:

1. Jens Arne Svartedal (Nor) 2. Boerre Naess (Nor) 3. Emil Joensson (Šve) 4. Eldar Roenning (Nor) 5. Cyril Miranda (Fra) 6. John Dahl (Nor) 7. Robin Bryntesson (Šve) 8. Vasilij Ročev (Rus) 9. Johan Kjoelstad (Nor) 10. Ola Vigen Hattestad (Nor)

Ne spreglejte