Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 3. 2008,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 2. 3. 2008, 10.42

8 let

Kuitunenovi nova zmaga, Majdičeva 13.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finska smučarska tekačica Virpi Kuitunen je zmagovalka tekme svetovnega pokala v domačem Lahtiju.

Kuitunenova je na deset kilometrov v klasični tehniki za 4,7 sekunde ugnala Ukrajino Valentino Ševčenko, tretja je bila Nemka Katrin Zeller (+5,6). Edina slovenska predstavnica Petra Majdič je bila 13. (+25,8).

Majdičeva je tokratno preizkušnjo začela nekoliko prepočasi. Disciplina, ki je nekoč pri slovenski snežni princeski veljala za paradno, je tokrat postregla z izjemno težko progo, precej je bilo strmih klancev, kjer je bilo potrebno teči v škarjice in Majdičeva se na tekmi ni znašla najboljše. Na prvem vmesnem času na 1,4 kilometra je bila z več kot 40 sekundami zaostanka za najhitrejšimi šele 46.

Majdičeva stopnjevala ritem

Nato pa je le našla svoj ritem in hitrost vse bolj stopnjevala. Že na naslednjem merjenju na 2,8 km je napredovala na 33. mesto, na 6,4 kilometra je bila že 17., na 7,8 kilometra pa se je zavihtela na 14. mesto. Do konca je eno mesto še pridobila in končala na robu deseterice. S tem je v skupni razvrstitvi nazadovala za eno mesto in je zdaj šesta, še vedno pa vodi v sprinterski razvrstitvi. Že v sredo lahko popravi vtis, saj bo v Drammnu znova na sporedu sprint in to v klasični tehniki, norveško prizorišče pa je Majdičevi pisano na kožo, saj je tam leta 2006 že zmagala.

"Začela sem nekoliko prepočasi, videlo se je, da je bila maža na smučeh nekoliko premočna, s čimer sem izgubljala tudi na ravnini, kar se mi sicer ne dogaja. Nato sem v drugem krogu krenila na polno, na vse ali nič, sledil je tudi pregovorno dober finiš in s tem velik skok po razpredelnici navzgor, žal mi je le, da se mi ni uspelo prebiti v prvo deseterico," je po 13. mestu povedala Petra Majdič.

Kuitunenova razred zase

Razred zase je bila vodilna v skupnem seštevku Finka Virpi Kuitunen, ki je tako na najlepši možni način razveselila domače ljubitelje teka na smučeh. Kuitunenova je v začetku še tekla počasneje, bila na 2,8 kilometra šele sedma, nato pa pritisnila na plin in zadnja dva kilometra odtekla daleč najhitreje. S to zmago se je zdaj s 1201 točko še utrdila v skupnem seštevku, najbližja zasledovalka Astrid Jacobsen na drugem mestu jih ima 1062.

Prihodnji teden bo kot rečeno v sredo po 13. uri v Drammnu na sporedu sprint v klasični tehniki, v soboto pa v Oslu sledi še tekma na distanci, 30 km za ženske in 50 km za moške, obe v prosti tehniki. Finale svetovnega pokala bo med 14. in 16. marcem gostil Bormio.

Ne spreglejte