Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2012,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marit Björgen Justyna Kowalczyk

Nedelja, 8. 1. 2012, 9.47

8 let

Kowalczykova premagala Björgnovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Justyna Kowalczyk je zmagovalka tekaške novoletne turneje Tour de Ski. V zadnji etapi, ki se je končala z izjemno zahtevnim vzponom Alpe Cermis, je za pol minute prehitela Marit Bjorgen.

Največ pozornosti je bilo usmerjene v dvoboj Kowalczyk - Bjoergen, v katerem se je Kowalczykova na zadnjo nalogo turneje podala s prednostjo 11,5 sekunde. Za njo je bil njena najhujša tekmica Norvežanka Marit Bjoergen. Obe smučarki sta bili skupaj tudi večji del današnjih devetih kilometrov, odločitev o zmagi pa je padla prav v zadnjem kilometru. Kowalczykova, spodbujalo jo je na stotine poljskih navijačev, je na najbolj strmem delu proge, kjer je vzpon tudi 28-odstoten, pospešila, Bjoergnova ni mogla več nadzorovati tekmice in na cilju je bila Poljakinja 28 sekund pred Norvežanko.

"Vesela sem današnje zmage in skupne na turneji. Že pred startom sem imela dober občutek, poljski navijači pa so me še dodatno spodbudili. Za menoj je odličen Tour, na vsaki tekmi sem bila na stopničkah, kaj bi si želela lepšega," je dejala skupna zmagovalka, ki je premagala dve Norvežanki. Za Bjoergnovo je bila tretja Johaugova, ki pa je imela že 3:57,8 minute zaostanka.

Edina Slovenka, ki je prišla do cilja turneje, je bila Barbara Jezeršek. Na današnji tekmi je bila 19., skupno pa je na turneji osvojila 35. mesto. Pred današnjim finalom turneje je bila 37., želela pa se je prebiti med najboljšo trideseterico. Njen zaostanek pa je bil le prevelik, da bi ji to uspelo. Kranjčanka je sicer tekla zelo dobro in dosegla 19. rezultat dneva. "V prvem, položnem delu sem tekla izvrstno, do vzpona sem tekla na tretjem mestu v skupini. Na sredini klanca pa me je pobralo. Tam je bilo najtežje in sem spuščala dekleta predse. Nisem imela niti atoma moči. Potem sem ob močnem spodbujanju trenerja pospešila. Štirideset metrov pred ciljem sem še pospešila, smučke so mi spet dobro stekle in sem začutila, da je to to," je po naporni preizkušnji dejala Jezerškova. Na sprinterskih tekmah v Milanu ne bo nastopila, pač pa se bo pripravljala na tekme v Otepääju.

Poleg zadovoljstva ob zmagah in novih 400 točk svetovnega pokala je Poljakinja z vrhunskimi dosežki na vseh devetih delih turneje zbrala 116.000 evrov.

Ne spreglejte