Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2020,
20.41

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Cene Prevc Žiga Jelar Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek

Sreda, 23. 12. 2020, 20.41

3 leta, 4 mesece

zimsko državno prvenstvo v skokih, planica, bloudkova velikanka

Anže Lanišek in Nika Križnar slavila v Planici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Anže Lanišek | Anže Lanišek je novi stari slovenski "zimski" državni prvak. | Foto Grega Valančič/Sportida

Anže Lanišek je novi stari slovenski "zimski" državni prvak.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Najboljši slovenski skakalec v tej sezoni svetovnega pokala Anže Lanišek je na državnem prvenstvu ubranil naslov na Bloudkovi velikanki. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Peter in Domen Prevc. Slednjemu je pripadla zadnja vstopnica za uvod novoletne turneje v Oberstdorfu, ki se bo s kvalifikacijami začela v ponedeljek. V ženski konkurenci se je prvega naslova članske državne prvakinje na snegu veselila Nika Križnar, v ekipni pa so bili znova najboljši Triglavani.

Robert Hrgota
Sportal Konec ugibanj: znani vsi slovenski orli za novoletno turnejo

Anže Lanišek, član SSK Mengeš, je upravičil vlogo prvega favorita in zanesljivo opravil s tekmeci. Slavil je s skokoma, dolgima 136,5 metra, zbral 285,2 točke in za 18 točk ugnal drugega Petra Prevca. Ta se je na zmagovalni oder prebil s četrtega mesta po prvi seriji.

Na stopničkah je končal še eden od bratov Prevc, Domen, ki je bil po polovici drugi, na koncu pa ga je za pet točk ugnal najstarejši brat. Domen si je z bronom zagotovil tudi mesto v slovenski ekipi za novoletno skakalno turnejo, ki se v ponedeljek s kvalifikacijami začenja v Oberstdorfu. 

Pod zmagovalnim odrom so se zvrstili Jernej Damjan, Tilen Bartol, Cene Prevc, Rok Masle, Bor Pavlovčič, Lovro Kos in Timi Zajc, ki je zaokrožil najboljšo deseterico.

Še vedno je prostor za izboljšave

"Še vedno mislim, da so stvari, ki se jih da še izboljšati, in na tem delamo, a ne z glavo skozi zid. Dobro je, da sem ubranil naslov prvaka. To je velika čast, da si najboljši v državi in da pravzaprav tudi svojemu klubu nekaj povrneš nazaj," je po novem naslovu povedal Lanišek.

Na prvi postaji 69. novoletne turneje bo glavni slovenski trener Robert Hrgota računal na Anžeta Laniška, Bora Pavlovčiča, Žigo Jelarja ter tri brate Prevc, Petra, Ceneta in Domna.

Fotogalerija državnega prvenstva: (foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 24

Križnarjeva do prvega naslova

Med dekleti je bil v odsotnosti Eme Klinec, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom v izolaciji, prvič v karieri najboljša na državnem prvenstvu Nika Križnar. Članica žirovske Alpine je skočila 115 in 125,5 metra, zbrala pa je 227,4 točke. Srebro je s 118,5 in 122 metri ter 217,9 točke osvojila Ilirijanka Urša Bogataj, bron pa članica SSK Mislinja Jerneja Brecl, ki je skočila 109,5 in 117 metrov, zbrala pa je 199,1 točke. 

Pod zmagovalnim odrom je končala Nika Prevc, sledile so Špela Rogelj, Nika Vetrih, Katja Markuta, Katra Komar, Jerneja Repinc Zupančič, Tinkara Komar in Lara Logar. Ema Klinec je manjkala zaradi samoizolacije.

"Domačih tekem nisem nikoli jemala preveč resno, vedno sem imela težave s samo pripravo na tekmo. Vedno sem delala napake. Na svetovnem prvenstvu sem se znala pripraviti na tekmo in skakati še bolje kot po navadi na treningu. Na koncu tekme sem si vedno tudi rekla, da doma lahko izgubim kakšno mesto, na tekmah svetovnega pokala pa nimam ničesar izgubiti, tam moram pokazati, kar znam. Trenutno pa tako ali tako ne vem, kako bi bilo, če bi bila Ema z nami. Ema je bila, preden je bila pozitivna, pripravljena zelo dobro, kazala je res konstantne skoke. Zdi se mi, da bi zdaj skakala v sam vrh svetovnega pokala in komaj čakam, da pride nazaj. Mi pa veliko pomeni, da sem končno zmagala in si dokazala, da tudi doma lahko skočim na sam vrh," je po naslovu prvakinje razmišljala Križnarjeva.

Triglavani ubranili ekipni naslov

Ekipni naslov je ubranila prva ekipa SK Triglav Kranj v postavi Peter Prevc, Mark Hafnar, Domen Prevc in Cene Prevc, druga je bila prva ekipa SSK Ljubno BTC v postavi Jernej Presečnik, Timi Zajc, Jan Bombek in Žak Mogel, bron je osvojila prva ekipa SSK Ilirija v postavi Maksim Bartolj, Timotej Jeglič, Rok Masle in Lovro Kos.

Preberite še:

Anže Lanišek
Sportal Na sobotno tekmo vseh sedem Slovencev, Cenetu Prevcu uspel odličen skok
Anže Lanišek
Sportal Lanišek na stopničkah v Engelbergu. "Končno!"
Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek tokrat tik pod stopničkami, podvig Norvežana
Ne spreglejte