Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2020,
17.48

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Natisni članek

Rok Justin Tilen Bartol Bor Pavlovčič Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Cene Prevc smučarski skoki Engelberg

Sobota, 19. 12. 2020, 17.48

3 leta, 4 mesece

ENGELBERG, POSAMIČNA TEKMA

Lanišek na stopničkah v Engelbergu. "Končno!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Anže Lanišek | Anže Lanišek je v Engelbergu stopil na oder zmagovalcev. | Foto Vid Ponikvar

Anže Lanišek je v Engelbergu stopil na oder zmagovalcev.

Foto: Vid Ponikvar

Najboljši slovenski skakalec to zimo Anže Lanišek je na sobotni posamični tekmi svetovnega pokala v  Engelbergu prvič v tej sezoni stopil na oder za zmagovalce. Osvojil je tretje mesto, zaostal je le za zmagovalcem Granerudom in drugim Stochom. V nedeljo bo v Engelbergu še ena posamična tekma, ki bo prav tako začela ob 16. uri, kvalifikacije zanjo pa bodo opravili jutri ob 14.30.

Anže Lanišek je bil tretji že po prvi seriji, v kateri je imel s 137,5 metri najdaljši skok med vsemi, v finalu pa je s 133 metri (skupaj 302,7 točke) svoje mesto na odru za zmagovalce zadržal. Tudi tekmovalca, ki sta našega asa edina premagala, sta zadržala svoji poziciji iz prve serije. To so Laniškove prve stopničke to zimo in tretje v karieri. Pred tem je 24-letni Domžalčan na stopničkah stal v minuli sezoni, ko je v Wisli osvojil drugo, v Ruki pa tretje mesto. Z ekipo je bil na odru za zmagovalce še štirikrat.

Granerud ostaja nepremagljiv

Zmage se je danes veselil Norvežan Halvor Egner Granerud (311,4 t), drugo mesto pa je osvojil Poljak Kamil Stoch (309,2 t). 24-letni Norvežan je še četrtič zapovrstjo dobil tekmo svetovnega pokala. Pred tem je bil najboljši v Ruki in še dvakrat v Nižnjem Tagilu. Po srebru v Planici na posamični tekmi svetovnega prvenstva v poletih in zlatu z norveško ekipo je zdaj še povišal prednost v skupnem seštevku na 117 točk pred Eisenbichlerjem. Lanišek po prvi tekmi v Švici zaseda šesto mesto.

Še Pavlovčič in Prevc med najboljšo petnajsterico, tudi Bartol do točk

Odlično se je odrezal tudi Bor Pavlovčič (sedmi po prvi seriji), ki je v finalu pristal pri 130,5 metrih (skupaj 284,3 točke) in zasedel končno osmo mesto, Peter Prevc, 14. po prvi seriji, pa je v drugo poletel 133 metrov (skupaj 274,3 točk) in ohranil 14. mesto.

Do novih točk svetovnega pokala se je prebil še Tilen Bartol (24. po prvi seriji). V finalu je skočil dobro (117,5 m/skupaj 257 točk) in pridobil tri mesta. Bil je 21.

Stopničke obliž na rane

"Končno mi je odleglo, da sem sestavil en zelo dober in en soliden skok! Stopničke so obliž na vse rane. Super!" je bil vzhičen Domžalčan po današnjem uspehu.

Tudi Pavlovčič je bil vesel svoje druge najboljše uvrstitve v elitni konkurenci: "Sem super zadovoljen z današnjimi skoki kot tudi z rezultatom, ki je zame odličen. V prvem skoku sem užival, imel sem tudi nekaj sreče s pogoji, tako da super dan!"

Najstarejši od bratov Prevc pa je povedal: "Dva solidna skoka, z uvrstitvijo sem zadovoljen. Nekako nadaljujem s tistim, kar sem začel v Rusiji in prejšnji teden v Planici. Mirno in z optimizmom grem lahko v jutrišnje kvalifikacije."

Tekmo so že po prvi seriji končali Rok Justin (112 me/110,9 t), Cene Prevc (110,5 m/105,8 t) in Domen Prevc (116,5 m/116,8 t).

Hrgota: Se že veselim jutrišnje tekme!

Novopečeni glavni trener Robert Hrgota je na v novi funkciji uradno debitiral naravnost sanjsko: "Končno stopničke! Čestitam Anžetu za vrhunski rezultat, te stopničke so se mu izmikale že kar nekaj časa. A danes je dokazal, da je sposoben vrhunske uvrstitve. Dva zelo dobra skoka, predvsem v prvi seriji, tako da kapo dol. Bor odlično, dva zelo, zelo dobra skoka, če ne celo vrhunska. Pero je pokazal napredek in upam, da ostane sproščen. Tilen je bil skoraj med najboljših 20, kar je zanj v tem trenutku zelo dober rezultat. Ostali trije se bodo morali še malo potruditi, da pridejo med 30, narediti korak naprej. Kar se tiče prvih štirih, sploh Anžeta pa super! Se že veselim jutrišnje tekme!"

V nedeljo bo v Engelbergu na sporedu še druga posamična tekma (16.00), pred tem pa bodo izpeljali še kvalifikacije (14.30).

Svetovni pokal, skupno (6):

1. Halvor Egner Granerud (Nor)    500 točk
2. Markus Eisenbichler (Nem)      383
3. Robert Johansson (Nor)         220
4. Piotr Žyla (Pol)               178
5. Dawid Kubacki (Pol)            173
6. Anže Lanišek (Slo)             169
7. Pius Paschke (Nem)             167
8. Jukija Sato (Jap)              164
9. Daniel Huber (Avt)             162
10. Kamil Stoch (Pol)              142
...
12. Bor Pavlovčič (Slo)            137
26. Peter Prevc (Slo)               54
28. Žiga Jelar (Slo)                52
32. Timi Zajc (Slo)                 43
44. Anže Semenič (Slo)              17
  . Tilen Bartol (Slo)              17

...

Smučarski skoki, Engelberg:

 

1. serija

 

Preberite še:

Anže Lanišek
Sportal Na sobotno tekmo vseh sedem Slovencev, Cenetu Prevcu uspel odličen skok
Ne spreglejte