Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2020,
17.44

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

2

Natisni članek

Kamil Stoch Halvor Egner Granerud Engelberg Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek

Nedelja, 20. 12. 2020, 17.44

3 leta, 4 mesece

ENGELBERG, POSAMIČNA TEKMA

Anže Lanišek tokrat tik pod stopničkami, podvig Norvežana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

2

Anže Lanišek | Anže Lanišek Engelberg zapušča s tretjim in četrtim mestom v žepu. Vsekakor odlična popotnica za novoletno turnejo. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek Engelberg zapušča s tretjim in četrtim mestom v žepu. Vsekakor odlična popotnica za novoletno turnejo.

Foto: Guliverimage

Tudi na drugi posamični tekmi svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Engelbergu v Švici je zmagal Norvežan Halvor Egner Granerud in s tem prišel še do pete zaporedne zmage na tekmah svetovnega pokala, kar je dosežek, ki je v zgodovini uspel le še osmim skakalcem. Naš najboljši je bil spet Anže Lanišek, tokrat na četrtem mestu, Cene Prevc je bil deseti, Domen Prevc pa 17. Na generalki pred novoletno turnejo so se slabše odrezali Peter Prevc, Bor Pavlovčič, Rok Justin in Tilen Bartol, ki so tekmo končali že po prvi seriji.

Anže Lanišek je bil danes po prvi seriji v dobrem položaju za napad na stopničke, zasedal je sicer šesto mesto, a je imel majhen zaostanek za vodilnimi. V finalu je skočil nekoliko slabše in se mu je oder za zmagovalce izmuznil. Bil je četrti. "Še en vrhunski rezultat, četrto mesto, žal sem za malo zgrešil stopničke, a nič za to. Ni kaj, tak je šport, igra desetink. Naslednjič se bomo potrudili, da bomo boljši. Engelberg zapuščam z zelo dobrim občutkom in se že veselim novih preizkušenj," je bil nove vrhunske uvrstitve vesel Lanišek. Stopničke je tokrat zgrešil za vsega šest desetink točke. 

Zmagal je Norvežan Halvor Egner Granerud, drugo mesto je zasedel Nemec Markus Eisenbichler, tretje pa Poljak Pior Žyla, ki je sicer vodil po prvi seriji. "Zelo sem zadovoljen. Sicer ne delam še najboljših skokov, a rezultati so vseeno tu. Bomo videli, kako bo na novoletni turneji, ampak zagotovo se bom potrudil za najboljše skoke," je za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) povedal zmagoviti 24-letni Norvežan.

Halvor Egner Granerud je zmagal še na peti tekmi svetovnega pokala zapored. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Halvor Egner Granerud je zmagal še na peti tekmi svetovnega pokala zapored. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V finalu smo videli še Ceneta Prevca, ta je končal na desetem mestu, ter njegovega brata Domna, ki je bil 17. Cene Prevc je med svetovnim prvenstvom v poletih v Planici pridno opravljal vlogo predskakalca in si tudi z dobrimi poleti prislužil nastop v Švici. "Poleti so bili res dober vložek, a ti skoki so predvsem posledica celoletnega treninga. Vesel sem, da mi je danes uspelo in lahko grem z dvignjeno glavo dalje," je povedal po prvih letošnjih točkah.

Nekaj spodrsljajev, nekaj smole, na splošno pa dober vtis

Peter Prevc je tekmo končal s 33. dosežkom prve serije, Bor Pavlovčič s 35., Rok Justin 40. in Tilen Bartol, žrtev zahtevnih vremenskih razmer na skakalnici, 43.

Robert Hrgota, odkar je v nič kaj veselih razmerah prevzel krmilo reprezentance, na mestu glavnega trenerja preživlja lepe dneve. "Za nami je še en vrhunski dan. Čestitke Anžetu za odlično četrto mesto z manjšimi spodrsljaji, z bolečinami v hrbtu, a je še vedno visoko, kar pomeni, da je v zelo dobri formi. Cene je bil tudi odličen, deseti, pokazal je, da to v petek ni bila sreča in da je dobro pripravljen. Tudi Domen se je malo zbudil. Vemo, da je sposoben še veliko več, a je to spodbudno za naprej. Peter in Tilen žal danes res nista imela možnosti, vremenski pogoji jima niso bili naklonjeni. Preostali fantje pa preslabo oziroma prekratko za finale. Škoda Bora, včeraj je bil odličen, danes pa se ni izšlo. Fantje so dobro pripravljeni in jaz se mirno veselim novoletne turneje," je povedal po zadnji tekmi pred začetkom prestižne novoletne turneje.

Anže Lanišek | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Podvig Norvežana

Granerud je s peto zaporedno zmago postal šele deveti skakalec v zgodovini, ki mu je uspel tovrstni podvig. Prišel je v družbo Andreasa Goldbergerja, Adama Malysza in Svena Hannawalda. Zadnji, ki mu je uspelo nanizati več zmag, je Rjoju Kobajaši. Šestkrat zapored mu je to uspelo pred dvema letoma. Prvo mesto na večni lestvici si deli z Mattijem Hautamäkijem, Thomasom Morgensternom, Jannenjem Ahonenom in Gregorjem Schlierenzauerjem.

Rekorder v številu vseh zmag v sezoni pa je Peter Prevc, ta je v šampionski sezoni 2015/16 na najvišji stopnički odra za zmagovalce stal kar trinajstkrat. V tisti sezoni je osvojil tudi rekordnih 2.303 točke.

Skakalce zdaj čaka teden dni premora, preden se bodo zbrali v nemškem Oberstdorfu, kjer se bo v torek, 29. decembra, začela 69. novoletna turneja štirih skakalnic.

Svetovni pokal, skupno (7):
1. Halvor Egner Granerud (Nor) 600 točk
2. Markus Eisenbichler (Nem)   463
3. Robert Johansson (Nor)      244
4. Piotr Žyla (Pol)            238
5. Anže Lanišek (Slo)          219
6. Pius Paschke (Nem)          212
7. Dawid Kubacki (Pol)         205
8. Jukija Sato (Jap)           193
9. Daniel Huber (AUT)          182
10. Kamil Stoch (Pol)           178
...
12. Bor Pavlovčič (Slo)         137
28. Peter Prevc (Slo)            54
30. Žiga Jelar (Slo)             52
35. Timi Zajc (Slo)              43
40. Cene Prevc (Slo)             26
45. Anže Semenič (Slo)           17
  . Tilen Bartol (Slo)           17
50. Domen Prevc (Slo)            14

...

Engelberg:

 

1. serija:

 

Preberite še:

Anže Lanišek
Sportal Lanišek na stopničkah v Engelbergu. "Končno!"
Ne spreglejte