Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
2. 3. 2017,
13.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Anna Fenninger Anna Veith

Četrtek, 2. 3. 2017, 13.35

6 let, 6 mesecev

Vrnila se bo. Vprašanje pa je, kdaj.

Anna Veith vsaj pol leta brez smučanja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Avstrijska smučarska šampionka Anna Veith je prestala operacijo levega kolena, po kateri pa na smuči ne bo smela stopiti vsaj šest mesecev, zato so se pri naših sosedih že pojavila ugibanja o ogroženem nastopu na olimpijskih igrah.

Anna Veith je na novinarski konferenci po operaciji z nasmehom napovedala vrnitev. | Foto: Sportida Anna Veith je na novinarski konferenci po operaciji z nasmehom napovedala vrnitev. Foto: Sportida

Medtem ko Ilka Štuhec, Lindsey Vonn in preostale njene tekmice preizkušajo smukaško progo prihodnjih olimpijskih iger, pa se Anna Veith na berglah poslavlja od zasebne klinike Hochrum, kjer je po predčasno končani sezoni v četrtek prestala operacijo levega kolena.

Kot je pojasnil njen zdravnik Christian Hoser, je bila to zadnja možnost za rešitev nadaljnje kariere 27-letne solnograške smučarke. Težave s pogačico so jo namreč mučile štiri leta, zgolj konservativna metoda zdravljenja pa je imela omejen rok trajanja.

Ne bo silila z glavo skozi zid  Znova hodi le ob berglah. | Foto: Sportida Znova hodi le ob berglah. Foto: Sportida

Veithovo, ki je glavnino svojih uspehov, med katerimi so tudi dva velika kristalna globusa, naslov olimpijske in svetovne prvakinje, skupno sedem kolajn z velikih tekmovanj in 14 zmag v svetovnem pokalu, dosegla z dekliškim priimkom Fenninger, zdaj čaka nova dolgotrajna rehabilitacija.

Po prvih ocenah bodo njene smuči mirovale vsaj pol leta, kar pomeni, da bo morala dodobra prilagoditi svoje priprave na olimpijsko sezono. "Zadnja poškodba me je naučila, da moram biti potrpežljiva. Brez prehitevanja dogodkov. Če se dovolj močno osredotočim na cilj, mi vedno uspe. Verjamem, da bo tako tudi tokrat,"  vrnitev napoveduje Anna, ki verjame, da se bo strah pred ogroženostjo nastopa na olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018 izkazal za neutemeljenega.

Zdravstvena kalvarija

Ne glede na to, kdaj se bo vrnila v karavano svetovnega pokala, pa je že jasno, da bo zdravstveno stanje zaznamovalo še njeno tretjo zaporedno sezono. Zadnja velika tekmica Tine Maze se je namreč poškodovala vsega nekaj dni pred prvo tekmo sezone 2015/16. Zaradi hude poškodbe desnega kolena je izpustila vso sezono.

V novi zimi se je decembra vrnila v karavano svetovnega pokala in nastopila na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ter na sedmih tekmah svetovnega pokala. Ob tem se je enkrat povzpela tudi na zmagovalne stopničke, in sicer na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo, kjer je ob zmagi Ilke Štuhec zasedla tretje mesto.

Kirchgasserjeva jo bo počakala

V avstrijskem taboru, kjer so priča menjavi rodov, pa se postopoma že kristalizira slika o (ne)nadaljevanju karier izkušenega jedra. Tako je 31-letna Michaela Kirchgasser že naznanila, da se bo podala tudi v olimpijsko sezono 2017/19 in tako pričakala vrnitev Veithove. Drugače pa se je odločil nekdanji najboljši smukač Klaus Kröll, ki je že naznanil konec tekmovalne poti. V smučarskem pokoju naj bi se mu v kratkem pridružila še Elisabeth Görgl.
Ne spreglejte