Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
19. 2. 2019,
15.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Torek, 19. 2. 2019, 15.02

5 let, 2 meseca

Anamarija Lampič: Hitro greš lahko čez rob

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Anamarija Lampič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Še pred dnevi je bila Anamarija Lampič, slovenska tekačica na smučeh, zaradi bolezni pod vprašanjem za nastop na svetovnem prvenstvu Seefeldu. Po zadnjih informacijah bo naša perspektivna tekmovalka le nastopila na najpomembnejši tekmi sezone. Pred kratkim smo z vedno nasmejano Anamarijo opravili pogovor.

Marsikomu je odleglo

Anamarija Lampič je v soboto bolna odpotovala domov in nihče ni vedel, ali bo lahko sploh nastopila na svetovnem prvenstvu. Zaskrbljen je bil tudi Nejc Brodar, glavni trener slovenske reprezentance. V ponedeljek je Anamarija prek družbenih omrežij le sporočila, da je že na prizorišču svetovnega prvenstva in da se že osredotoča na svetovno prvenstvo. Njen ritem tekmovanj bo v Seefeldu zelo pester. Kot nam je pred časom povedala, bo nastopila v šprintu, na 10-kilometrski razdalji (klasika), ekipnem šprintu in štafeti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Now is time to put the eye on seefeld 😁🙅🏼‍♀️🙋🏼‍♀️ #seefeld2019

A post shared by AnamarijaLampič (@anamarija.lampic) on

"Upam, da se mi bo vse izšlo," je dejala in priznala, da ji tam proga za šprint ni najbolj pisana na kožo. "Nisem ravno najbolj eksplozivna tekmovalka. Zdi sem, da so nekatera dekleta v naši reprezentanci bolj eksplozivna … Vsekakor se bom potrudila. Treba bo izpiliti tudi še taktični del. Cilji v reprezentanci so visoki, tako da bomo vsi napadali," je o pričakovanjih na svetovnem prvenstvu povedala tekmovalka iz Valburge.

Odkrili so razlog, kaj je šlo narobe Anamarija Lampič | Foto: Sportida Foto: Sportida

Za 23-letno tekmovalko, ki že ima zmago na tekmah svetovnega pokala, to niso bile prve težave v letošnji sezoni. Čeprav je zanjo znano, da potrebuje nekaj časa, da ujame tekmovalni ritem, smo morali na njene dobre rezultate počakati do novega leta.

"Zadovoljna sem s svojimi rezultati, ampak dosegla bi lahko še veliko več. Do novega leta ni šlo po mojih načrtih, a smo pozneje odkrili razlog, zakaj se je to zgodilo. Zdaj ni nobenih zadržkov in težav za naprej," je uvodoma povedala naša sogovornica, ki nam je razkrila, kaj je bil razlog, da na začetku sezone rezultati niso bili takšni, kot so jih pričakovali.

Anamarija Lampič in njen brat Janez Lampič, ki je tudi v slovenski reprezentanci. | Foto: Sportida Anamarija Lampič in njen brat Janez Lampič, ki je tudi v slovenski reprezentanci. Foto: Sportida

Telo je bilo utrujeno

"Počutje ni bilo takšno, kot sem si želela. Že po prvem tednu, ko smo bili na Norveškem, nisem imela občutka, da sem pripravljena za tekme. Preprosto mi ni steklo in vseskozi sem bila utrujena. Nisem imela energije in veselja, kot ga imam zdaj. Razlog je bila slaba kri. Telo je bilo utrujeno in zato ni steklo. Kot sem že enkrat dejala, sem se za božič dobro najedla in očitno je to pomagalo (smeh, op. p.) in sploh je bilo dobrodošlo, da sem bila po mesecu in pol v domačem okolju."

Anamarija Lampič že nekaj časa sodeluje s Stefanom Saraccom. | Foto: Instagram/Getty Images Anamarija Lampič že nekaj časa sodeluje s Stefanom Saraccom. Foto: Instagram/Getty Images

Zadnji dan Tour de Ski: trener ji ni verjel

Lampičeva je letos tekmovala tudi na Tour de Ski, saj sta želela z italijanskim trenerjem Stefanom Saraccom med drugim ugotoviti, kako se bo njeno telo odzvalo na tako velike napore. Predzadnji dan tekmovanja Tour de Ski je bila Anamarija na 10-kilometrski razdalji v klasični tehniki odlična osma, naslednji dan pa ji je na znamenitem vzponu Alpe Cermis "odrezalo" noge.

"Že takoj zjutraj sem začutila, da se nisem spočila in da nisem prava. Že ko sem se ogrevala, sem trenerju dejala, da me bolijo noge. Včasih mi tega ne verjame in tudi takrat mi ni … (smeh, op. p.). Ko sama pred štartom čutim noge, vem, da tisti dan ne bo nič dobrega," je Anamarija opisala takratne občutke.

"Treba je delati, ob tem pa poslušati telo in glavo." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Treba je delati, ob tem pa poslušati telo in glavo." Foto: Žiga Zupan/Sportida Rada bi postala čim bolj vsestranska tekmovalka

Tekmovalke v naši reprezentanci so nekako že usmerjene oziroma je za njih znano, kje lahko dosežejo najboljše rezultate. Lampičeva pa si želi, da bi postala čim bolj vsestranska tekmovalka. "Pravzaprav treniram vse. Res je, da mi je ljubša klasična tehnika, kjer sem trenutno tudi nekoliko boljša. Vseeno menim, da sem se izboljšala tudi v prosti tehniki. Prostora za napredek je še veliko, ampak se zavedam, da bo treba še veliko delati. Gledam tako, da bi bila do prihodnjih olimpijskih iger na najvišji ravni. Veliko bo treba delati in poleg vsega tudi pametno. Hitro greš lahko čez rob, ko včasih želiš delati malo več. Treba je delati, ob tem pa poslušati telo in glavo."

Vesna Fabjan
Sportal Fabjanova rezerva za SP
Ne spreglejte