Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
23. 10. 2014,
18.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Avstrija Sölden svetovni pokal alpsko smučanje sneg

Četrtek, 23. 10. 2014, 18.25

7 let, 12 mesecev

Alpski smučarji v tesnem zimskem objemu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sölden, zdaj že kar tradicionalno prizorišče prvega dejanja nove sezone svetovnega pokala, je najboljše alpske smučarje in smučarke pričakal v povsem zimski preobleki.

Še v začetku tedna je ledenik Rettenbach, ki sega krepko čez tri tisoč metrov nadmorske višine, kazal povsem poletno podobo, saj je bil ozek ledeniški jezik vpet v skalovje, medtem ko se je v dolini, v samem kraju Sölden dobrih 1300 metrov nad morjem, živo srebro držalo okrog 20 stopinj.

A znano tirolsko smučarsko središče je nato dobesedno čez noč prevzela zima. Velik temperaturni padec in močno sneženje sta povsem ohromila pomet ter cestnim in smučarskim delavcem prinesla nemalo dela. Tudi Sölden, kamor postopoma že "kapljajo" smučarske odprave z vseh vetrov, je dočakal prvo zajetno snežno odejo, ki karavano svetovnega pokala na simbolični ravni opominja, da je čas za zimo.

Brez zadnjega treninga

V številnih taborih so morali zaradi močnega sneženja in vetra dodobra prilagoditi progam zadnjih priprav. Snežni treningi na Rettenbachu in bližnjih ledenikih niso (bili) mogoči, tako da so trenerji praviloma odrejali lažjo kondicijsko vadbo in miselno osredotočanje na tekmo.

A zdi se, da se bo vreme na koncu vendarle usmililo tekmovalcev in organizatorjev uvodnih tekem sezone 2014/15. Že v petek, ta dan je v Söldnu že po tradiciji namenjen pregledu tekmovalne proge (uradni trening na tekmovalni strmini je že odpovedan) in alpskemu forumu, na katerem veljaki Mednarodne smučarske zveze predstavijo vse novosti in smernice v novi zimi, naj bi se namreč povsem zjasnilo in celo nekoliko otoplilo. Za konec tedna pa je napovedano celo sončno vreme, tako da bi lahko tako ženski kot tudi moški veleslalom izvedli pred pravljično snežno-zimsko kuliso. Še pred tem morajo organizatorji s proge odstraniti novozapadli sneg in učvrstiti progo.

Tina Maze v središču pozornosti

Med vozili, ki so se v sredo in četrtek v manjšem zimskem kaosu prebijala skozi dolino Ötz, je bilo tudi kar nekaj slovenskih. Na odprtje ceste do ledenika in predvsem na začetek sezone namreč z nestrpnostjo čakajo tudi v slovenskem taboru. Ob tem seveda ni skrivnost, da je v središču pozornosti dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze, sicer že trikratna zmagovalka ledeniške tekme (2002, 2005 in 2012). Prva dama slovenske reprezentance je zadnje treninge opravila na nekoliko oddaljenem ledeniku Hintertux, kjer so bili pogoji za trening do prihoda zimske fronte menda dobri.

Poleg 31-letne Črnjanke ure do sobotne tekme odštevajo še Ana Drev in Katarina Lavtar, ki po besedah trenerja Rasta Ažnoha napadata finalno vožnjo kot izhodišče za viden rezultat, in pa ledeniška debitantka Tina Robnik. V nedeljo, ko se bodo za prve točke v novi sezoni na sneg podali še smučarji, pa bosta slovenske barve branila Žan Kranjec in Mišel Žerak.

Ne spreglejte