Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
1. 11. 2017,
13.34

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

Natisni članek

Martina Hingis

Sreda, 1. 11. 2017, 13.34

6 let, 5 mesecev

Slovo Martine Hingis

Slovo Martine Hingis: Zdaj je dokončno

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

Prejšnji teden se je od profesionalnega tenisa še tretjič v svoji karieri poslovila vrhunska teniška igralka Martina Hingis, igralka, ki je navduševala že v svoji rani mladosti in katere kariero je zaznamovala tudi kokainska afera. Vrnila se je tudi po tem in spet zmagovala.

Težko verjame, da je minilo 23 let

V zgodovini tenisa je le šest igralk, ki so bile v istem času na lestvici WTA na prvem mestu posamezno in v dvojicah. To je med drugimi uspelo Martini Hingis, ki se je od tenisa poslovila s solzami v očeh. "Ko se danes ozrem nazaj, težko verjamem, da je minilo skoraj 23 let, odkar sem odigrala svoj prvi profesionalni dvoboj. Ta leta so zelo vplivala name. Tako osebno kot profesionalno, vendar je zdaj čas, da se upokojim," je na zaključnem masters turnirju povedala 37-letna Hingisova.

"Mislim, da je zdaj dokončno. Zdaj je drugače." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Mislim, da je zdaj dokončno. Zdaj je drugače." Foto: Guliverimage/Getty Images Zdaj je dokončno

To je zanjo že tretja upokojitev. Švicarka se je prvič poslovila leta 2003, ko so jo pestile poškodbe. Imela je vsega 22 let. Lopar je znova postavila v kot, ko je zaradi uživanja kokina padla na dopinškem testu in dobila dvoletno prepoved igranja. Še danes trdi, da je nedolžna. Zdaj pravi, da se zares poslavlja.

"Ko sem izvedela, da sem padla na testu A, sem bila šokirana in zgrožena. Nočem se naslednjih sedem let boriti proti dopinškim uradnikom. Jezna sem in razočarana, ker verjamem, da sem stoodstotno nedolžna," je leta 2007 pred sedmo silo povedala Hingisova.

"Mislim, da je zdaj dokončno. Zdaj je drugače. Nazadnje, ko sem se poslovila, sem razmišljala, da se lahko še vrnem. Mislim, da je po takšni sezoni najboljši trenutek. Želiš si končati na vrhu, ne takrat, ko že padaš po lestvici. Mislim, da je nekaj najlepšega, če končaš na takšen način," je povedala Hingisova, ki so jo leta 2013 sprejeli v teniško hišo slavnih.


* Kdo si je roke umazal z dopingom?
* Kokain: v teniškem svetu odmeva nova dopinška afera


Martina Hingis je pri 17 letih osvojila Wimbledon med posameznicami. | Foto: Guliverimage/Getty Images Martina Hingis je pri 17 letih osvojila Wimbledon med posameznicami. Foto: Guliverimage/Getty Images

Že pri 15 letih do prve lovorike v Wimbledonu

Njeni uspehi v športni karieri so izjemni. Skupaj je osvojila 25 zmag na turnirjih za grand slam. Zadnji dve zmagi je dosegla na OP ZDA v ženskih in mešanih dvojicah. V posamični konkurenci je osvojila pet zmag, v ženskih dvojicah 13, v mešanih dvojicah pa sedem.

Na prvem mestu lestvice WTA je skupaj preživela 209 tednov. V posamični konkurenci je zmagala na 43 turnirjih, medtem ko je v dvojicah v svojo vitrino pospravila kar 64 lovorik. Švicarka še danes velja za najmlajšo zmagovalko na turnirju za grand slam, potem ko je pri vsega petnajstih letih zmagala v dvojicah Wimbledona. Pri sedemnajstih letih je zmagala že med posameznicami, ko je leta 1997 v finalu Wimbledona premagala Jano Novotno in postala najmlajša zmagovalka Wimbledona v zadnjih 110 letih.

Pomagala je tudi velikemu Rogerju Federerju Roger Federer in Martina Hingis sta nekajkrat igrala tudi v dvojicah. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer in Martina Hingis sta nekajkrat igrala tudi v dvojicah. Foto: Guliverimage/Getty Images

Roger Federer, njen leto dni mlajši rojak, je na eni izmed zadnjih tiskovnih konferenc priznal, da je Martina ena tistih, ki mu je pomagala doseči 19 lovorik za grand slam, in da je lahko zelo srečen, da jo je imel ob sebi.

"Martina je bila ena od tistih, ki so mi pokazali, kako je treba pristopiti k tenisu. Nisem žalosten, ko vidim, da se poslavljala. Dolgo časa je bila v tenisu in videti je, da je pomirjena s svojo odločitvijo. Vedno sem bil in vedno bom njen navijač," je povedal eden najboljših teniških igralcev vseh časov.

Poslovila se je v krogu svojih teniških prijateljic. Med njimi je bila tudi Hrvatica Iva Majoli. | Foto: Guliverimage/Getty Images Poslovila se je v krogu svojih teniških prijateljic. Med njimi je bila tudi Hrvatica Iva Majoli. Foto: Guliverimage/Getty Images

To ni slovo

Čeprav se poslavlja od vrhunskega športa, Martina pravi, da se veseli novih izzivov na življenjski poti. Kot je namignila, bo še vedno povezana s tenisom. "To ni slovo. Kot je že preteklost pokazala, ne morem dolgo brez tenisa."

Ne spreglejte