Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2012,
15.18

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maja Matevžič Nastja Kolar

Petek, 27. 1. 2012, 15.18

1 leto, 1 mesec

Slovenke v deželo samurajev po zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska ženska teniška reprezentanca bo v soboto odpotovala na Japonsko, kjer jo prihodnji konec tedna čaka nastop v prvem krogu svetovne skupine pokala Fed.

Slovenija bo četrtič v zgodovini sezono začela med šestnajsterico najboljših reprezentanc na svetu, ki so razdeljene v dve skupini. V elitni se bo osem ekip potegovalo za zmago v pokalu Fed, v drugi pa za obstanek oziroma napredovanje v prvo svetovno skupino. Mesto med najboljšimi so si Slovenke zagotovile lani v tesnem dvoboju s Kanado, pred tem pa so igrale v svetovni skupini v letih 2003 in 2004, ko je štiriperesno deteljico sestavljala tudi zdajšnja kapetanka Maja Matevžič, ki je na tem mestu nasledila Iztoka Božiča.

Matevžičeva je morala zaradi odpovedi Katarine Srebotnik v ekipo vpoklicati dve novinki, Petro Rampre, ki je sicer pred leti že bila članica izbrane vrste, ter mlado in nadarjeno, 17-letno Nastjo Kolar. Prav med slednjima bo Matevžičeva izbirala drugo igralko, ki bo ob nesporni številki ena Poloni Hercog nosila glavno breme. "Odločitev bom sprejela šele na prizorišču, potem ko bom videla, katera od njiju se bo bolje privadila na hitro podlago in bila v tistem trenutku v boljši formi," pravi Matevžičeva, ki se hkrati zaveda, da je prihodnost na mladih in da je v tem pogledu Kolarjeva v prednosti v primerjavi z 31-letno Rampretovo. Je pa zato slednja adutinja Matevžičeve za igro dvojic, ki je v pokalu Fed na sporedu kot zadnja, potem ko bosta v soboto dva dvoboja posameznic, prav tako pa dva v nedeljo.

Matevžičeva in Kolarjeva bosta na Japonsko odšli iz Ljubljane, preostale tri članice pa bodo tja pripotovale iz Avstralije, kjer v zadnjem mesecu igrajo in vadijo na trdih podlagah. "Z igralkami sem vseskozi v stiku. So v dobri formi in Hercogova nima več težav s poškodbo hrbta. Prepričana sem, da če bodo pokazale igro, ki so jo sposobne, se lahko vrnemo domov z zmago," pravi Matevžičeva, ki se je po telefonu slišala tudi s Katarino Srebotnik in ta ji je obljubila, da bo v prihodnje še vedno na voljo za nastope v državnem grbu.

"Moja želja je, da igralke dihajo kot ena. Da se zavedajo, da smo homogena ekipa, v kateri ni zamer ali nesporazumov, in da bo tista, ki bo stopila na igrišče, vedela, da za njo stoji cela ekipa," pravi Matevžičeva.

Z veliko želje dvoboj pričakuje tudi mlada Kolarjeva: "Nastop v državnem dresu je velika čast za vsakega športnika, zato komaj čakam, da dobim priložnost. Sem v odlični formi, polna samozavesti in naredila bom vse za zmago."

Na papirju so Japonke v rahli prednosti, saj imajo nekoliko bolj izenačeno ekipo, neprimerno bolj izkušeno, kajti v njej je druga igralka, 41-letna Kimiko Date Krumm, hkrati pa bodo igrale v super moderni dvorani Bourbon Beans pri Kobeju, kjer ima Japonska svoj nacionalni teniški center. Prva domača igralka je Ajumi Morita, 52. na lestvici WTA (Hercogova je 35.), druga Krummova je 79. (Rampre 178.), Kurumi Nara je 146. (Kolar 248.), Rika Fudživara pa 191. (Klepač 320.).

Ne spreglejte