Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
30. 11. 2016,
12.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

tenis

Sreda, 30. 11. 2016, 12.20

6 let, 7 mesecev

Roger Federer že 15 let ni bil tako nizko

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Novak Đoković in Andy Murray | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Teniška sezona se je zadnji konec tedna s finalom Davisovega pokala končala. Na vrhu je prišlo kar do nekaj sprememb, poznala pa se je tudi odsotnost Nadala in Federerja.

Največja letošnja sprememba je bila prav na vrhu lestvice ATP, potem ko je Andy Murray na prvem mestu zamenjal Novaka Đokovića. Igralca sta se za številko ena borila vse do zadnjega dvoboja, potem ko sta v Londonu igrala v finalu turnirja najboljše osmerice.

 

Malokdo je verjel

Novak Đoković je imel še po polovici sezone izjemno veliko prednost in malokdo je verjel, da ga lahko nekdo drug zamenja na vrhu. Ravno to se je zgodilo. Po zmagi na OP Francije je srbskemu teniškemu zvezdniku padla motivacija in do konca sezone ni več našel prave forme.

Na drugi strani pa se je "odprlo" Andyju Murrayju, ki je začel zmagovati turnirje kot po tekočem traku. Nanizal je 24 zaporednih zmag. To se mu je še kako obrestovalo, saj je prvič v karieri prišel povsem na vrh lestvice. Škot je prvo mesto prevzel po zmagi na turnirju serije masters v Parizu, a se že zdaj zaveda, da bo takšno sezono težko ponoviti.

Roger Federer že dolgo ni bil tako nizko uvrščen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer že dolgo ni bil tako nizko uvrščen. Foto: Guliverimage/Getty Images

Brez njiju je bilo povsem drugače

Ne samo ljubitelji tenisa, ampak tudi sami igralci so priznali, da sta na turneji manjkala Roger Federer in Rafael Nadal. Med drugim je tudi Andy Murray dejal, da bi bila sezona s Federerjem in Nadalom povsem drugačna. Jasno je,  da sta Švicar in Španec prišla v jesen svoje športne kariere. Oba so pestile poškodbe in bila sta prisiljena sezono končati predčasno. Federer jo je končal na 16. mestu, kar je najnižje v zadnjih petnajstih letih, medtem ko je Nadal še ujel prvo deseterico – 9. mesto. Oba igralca sta prepričana, da bosta tudi v prihodnje krojila sam vrh svetovnega tenisa. Nekateri teniški poznavalci so glede tega precej skeptični.

Juan Martin del Potro se je v eni sezoni povzpel na 38. mesto. | Foto: Juan Martin del Potro se je v eni sezoni povzpel na 38. mesto.

Velika vrnitev Argentinca

Najvišje svoji karieri je sezono končal Miloš Raonić, ki je sezono končal na 3. mestu, kar je najbolje do zdaj. V letošnji sezoni je sicer dobil le en turnir, a je na nekaterih največjih turnirjih prišel precej daleč. V Wimbledonu je igral v finalu, na uvodnem turnirju za grand slam OP Avstralije pa je prišel do polfinala. Na finalnem turnirju najboljše osmerice je igral v polfinalu, kjer je po tesnem dvoboju moral priznati premoč Andyju Murrayju. Velika vrnitev med najboljše je uspela Juanu Martinu del Potru, ki se je s 590. mesta povzpel na 38. mesto. Poleg vseh uspehov je Del Potro konec tedna z argentinsko reprezentanco prvič v zgodovini osvojil Davisov pokal in sanjsko končal svojo sezono.

Slovenci tako nizko kot že dolgo ne Grega Žemlja je trenutno najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP. | Foto: Vid Ponikvar Grega Žemlja je trenutno najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP. Foto: Vid Ponikvar

Žalostna slika je pri slovenskih teniških igralcih, ki že dolgo niso bili tako nizko. Svetla izjema je Grega Žemlja, ki se po dolgotrajni bolezni počasi pobira. Žemlja je trenutno tudi najvišje uvrščeni Slovenec na ATP (155. mesto), potem ko je na začetku leta zasedal 172. mesto.

Blaž Kavčič ima za seboj serijo poškodb in operacij. Ljubljančan je moral prvo polovico sezone zaradi poškodbe spustiti, v drugem delu pa se je večinoma preizkušal na turnirju serije Challenger. Srečo je poizkusil na OP ZDA , kjer se je prebil v drugi krog kvalifikacij. Blaž je sezono končal na 220. mestu.

Velik padec po lestvici je v zadnjem letu doživel Blaž Rola. Ptujčan je v zadnjem letu izgubil več kot sto mest in je trenutno na 258. mestu svetovne lestvice. Tudi on je po večini igral na turnirjih serije Challenger, kjer se je enkrat prebil do finala.

 

Ne spreglejte