Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
20. 11. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

Novak Đoković Andy Murray

Nedelja, 20. 11. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Finale, London

Murrayju turnir in prvo mesto, Đoković se je prepozno prebudil #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Novak Đoković in Andy Murray

Londonska arena O2 je eksplodirala, potem ko je Andy Murray v velikem finalu najboljše osmerice premagal Novaka Đokovića. Škot je s to veliko zmago ostal številka ena svetovnega tenisa. Za Murrayja je to tudi prva zmaga na zaključnem turnirju.

Finale:

Andy Murray (VBr, 1) : Novak Đoković (Srb, 2) 6:3, 6:4

Na tem dvoboju ni šlo le za turnirsko zmago finalnega turnirja. Šlo je za nekaj več. In sicer za prvo mesto na lestvici ATP, ki ga je na koncu zasluženo obdržal Andy Murray. Domači ljubljenec je bil skozi ves dvoboj boljši igralec in po eni uri in 44 minutah slavil svojo največjo zmago v karieri.

Murray ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. | Foto: Murray ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo.

Murray: Tudi pričakoval nisem, da se lahko zgodi kaj takšnega

"To je poseben dan. Igral sem proti Novaku. Igrala sva že na veliko finalnih dvobojih. Med nama je veliko tekmovalnosti, saj sem velikokrat izgubil. Tudi pričakoval nisem, da se lahko zgodi kaj takšnega. Brez moje ekipe mi to ne bi uspelo. Že od začetka so se žrtvovali zame in hvaležen sem jim za to," je takoj po dvoboju povedal prvi igralec sveta in nekaj besed namenil tudi svojemu nasprotniku.

"Čestitam Novaku za sijajno sezono. Ko sem v finalu OP Francije izgubil proti njemu, je imel v rokah vse štiri lovorike s turnirjev za grand slam. To je neverjeten uspeh in mislim, da tega še dolgo ne bomo videli v tem športu."

Andy Murray je prv niz dobil s 6:3. | Foto: Andy Murray je prv niz dobil s 6:3.

Murray zasluženo do prvega niza

V prvem nizu je prvič je po "breaku" zadišalo v šesti igri, saj imel Murray dve priložnosti za odvzem servisa. Đokoviću se je uspelo izvleči iz težav in izenačil je na 3:3. Škotu je preobrat nato uspel v osmi igri, ko je izkoristil že prvo žogo za odvzem servisa in povedel s 5:3. Andy te priložnosti ni izpustil z rok, naslednjo igro je brez težav dobil, s tem pa tudi prvi niz. Novak je bil na igrišču neprepoznaven. Deloval je nervozno in nesproščeno.

Novak Đoković se je prebudil šele proti koncu dvoboja. | Foto: Novak Đoković se je prebudil šele proti koncu dvoboja.

Za Đokovića je posijal žarek upanja, a prepozno

Nič kaj obetavno se za 29-letnega Beograjčana ni začel drugi niz. Ta je že v uvodni igri izgubil svoj servis. Murray je imel tako odprto pot do zmage. V peti igri drugega niza je Murray udaril še enkrat in povedel že s 4:1. Novaka Đokovića, ki je do takrat deloval povsem razglašeno, se je proti koncu dvoboja prebudil, a je bilo prepozno. Nole je v šesti igri drugega niza izkoristil prvo žogico za "break" in znižal rezultat na 4:2. Kljub temu Andy svoje prednosti ni izpustil z rok in na koncu drugi, odločilni niz zasluženo slavil s 6:4.

Đoković: V čast mi je, da sem del te zgodbe

"Za mano je izjemna sezona. Zgodilo se je toliko stvari, na katere sem lahko ponosen. Sploh v prvih šestih mesecih. V tem dvoboju sva bila oba del zgodovine in v čast mi je, da sem del te zgodbe. On je v tem trenutku najboljši teniški igralec sveta in zaslužil si je zmago. Igral je boljši tenis, meni pa se v ključnih trenutkih ni uspelo vrniti. Proti koncu sem igral vedno bolje, a to ni bilo dovolj," je po dvoboju povedal Đoković.

Murray je imel na tribunah veliko navijačev. Zelo aktivna na tribunah sta bila njegova mama Judy Murray in njegova spremljevalna ekipa. Že kot po pravilu pa je povsem mirno kri obdržal njegov trener Ivan Lendl, ki je eden najzaslužnejših za Andyjeve zadnje uspehe.

 

Ne spreglejte