Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
20. 11. 2016,
9.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Andy Murray Novak Đoković

Nedelja, 20. 11. 2016, 9.57

6 let, 7 mesecev

Đoković proti Murrayju: ne samo dvoboj, šlo bo za nekaj več

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Novak Đoković in Andy Murray | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Konec teniške sezone, ki smo si ga lahko samo želeli. V finalu zaključnega turnirja v Londonu se bosta udarila prvi in drugi igralec sveta – Andy Murray in Novak Đoković. Tokrat ne bo šlo samo za turnirsko zmago, ampak tudi za prvo mesto na lestvici ATP. Dvoboj bo na sporedu ob 19.00.

Andy Murray se bo potegoval za prvo zmago na finalnem turnirju najboljše osmerice, medtem ko bi bila to za Đokovića že peta zaporedna zmaga, skupno pa šesta. S tem bi Srb izenačil rekord Rogerja Federerja. Kakorkoli že, nedeljska zmaga bo med drugim odločila, kdo bo sezono končal na mestu številka ena.

Najprej Đoković, potem Murray Đoković je dominiral v prvem delu sezone. Po zmagi na OP Francije so njegovi rezultati in forma nekoliko padli. | Foto: Đoković je dominiral v prvem delu sezone. Po zmagi na OP Francije so njegovi rezultati in forma nekoliko padli.

To bo za Đokovića in Murrayja prvi dvoboj po petih mesecih. Nazadnje sta igrala junija v finalu OP Francije, ko je zmagal Srb in osvojil še edini turnir za grand slam, ki mu je manjkal v vitrini. S tem je po letu 1969 postal prvi igralec, ki je zmagal na štirih turnirjih za grand slam zapored.

V letošnji sezoni sta prevladovala dva igralca. V prvem delu je bil to brez dvoma Novak Đoković. Odprto prvenstvo Francije je bil šesti osvojeni turnir od skupno letošnjih sedmih. Andy Murray pa je dominiral v drugem delu sezone. Poleti je zmagal na 22 zaporednih dvobojih in osvojil The Queen's Club, Wimbledon in olimpijski turnir.

V jesenskem delu je šlo 29-letnemu Škotu še bolje, saj je z včerajšnjo zmago proti Raoniću zmagal še 23. zapored in tako še  izboljšal svoj niz zaporednih zmag. Po Pekingu, Šanghaju, Dunaju in Parizu bi v Londonu lahko zmagal še na petem zaporednem turnirju. Skratka, oba akterja imata za seboj izjemno sezono.

Statistika na strani Beograjčana

Finalista sta do zdaj odigrala 34 dvobojev, v veliki prednosti je Đoković, ki je zmagal kar 24-krat. Murrayjeva zadnja zmaga proti Đokoviću je bila na turnirju serije masters v Rimu, ko sta igrala na pesku, na trdi podlagi pa ga je zadnjič premagal lani na turnirju serije masters v Kanadi.

Prvi igralec sveta je v Londonu na igrišču preživel devet ur in 56 minut. | Foto: Prvi igralec sveta je v Londonu na igrišču preživel devet ur in 56 minut.

Koliko moči je še ostalo Škotu?

Po včerajšnjem dolgem dvoboju proti Milošu Raoniću se postavlja vprašanje, koliko moči je še ostalo Škotu. Brez dvoma ima Andy Murray volje in motiva dovolj. Prvi igralec sveta je v Londonu na igrišču preživel devet ur in 56 minut. Imel je dva najdaljša dvoboja na finalnih turnirjih. Sobotni polfinalni dvoboj proti Raoniću je trajal tri ure in 38 minut, v drugem krogu skupinskega dela pa je proti Nišikorju igral tri ure in 20 minut. Na drugi strani je Novak Đoković na igrišču prebil le šest ur in 33 minut. Najdaljši dvoboj je imel proti Raoniću, ki je trajal dve uri in 14 minut.

Arena O2 bo v nedeljo pokala po šivih. | Foto: Arena O2 bo v nedeljo pokala po šivih.

Zgodovinski dvoboj

O prvem igralcu na svetovni lestvici je zadnji dvoboj v sezoni nazadnje odločal leta 2000. Tistega leta je Gustavo Kuerten v finalu premagal Andrea Agassija in na lestvici prevzel vodstvo pred Maratom Safinom. To leto bo še bolj zanimivo, saj bosta Novak Đoković in Andy Murray sama odločala o svoji usodi. Tisti, ki bo dobi finalni dvoboj, bo tudi sezono končal kot prvi igralec sveta. Zagotovo se nam obeta zanimiv in napet dvoboj.

Ne spreglejte