Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
17.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

tenis Andy Murray Novak Đoković ATP

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 17.26

6 let, 6 mesecev

Škot, ki je prekinil 13-letno vladavino velike trojice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Andy Murray | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Britanec Andy Murray je po 122 tednih s prestola svetovne teniške lestvice ATP zrinil Novaka Đokovića. S tem je po skoraj trinajstih letih postal prvi najboljši igralec sveta, ki ne izhaja iz velike trojice, v kateri sta ob Srbu še Rafael Nadal in Roger Federer.

Da bo Andy Murray najverjetneje prevzel vodstvo, je bilo že znano v petek, potem ko je Novak Đoković v četrtfinalu turnirja serije masters izgubil v četrtfinalu. Škotu je zadostovala uvrstitev v finale. Tja se je uvrstil brez boja, saj je Miloš Raonić, njegov nasprotnik v polfinalu,  zaradi poškodbe dvoboj predal. Murray je v nedeljo v finalu po treh nizih opravil z Johnom Isnerjem in dvojno slavje se je lahko začelo.

 

In je le dočakal

Minilo je več kot sedem let, ko je bil Andy Murray na svetovni lestvici uvrščen na drugo mesto. Po vsem tem času se mu je uspelo le prebiti na vrh prestižne lestvice in v moderni dobi tenisa je postal 26. igralec, ki je zasedel prvo mesto. Na vrhu je zamenjal Novaka Đokovića. Ta je bil na prvem mestu vse od 7. julija 2014. Murray je tako prvi Britanec, ki mu je to uspelo (lestvica Emirates ATP Rankings je v veljavi od leta 1973, op. p.).

"Naloga opravljena"

"Priti na prvo mesto ni samo od danes, ampak je to stvar 12 mesecev. Zadnji meseci so bili najboljši v moji karieri in zelo sem ponosen, da sem prišel do številke ena. To je bil moj cilj že zadnjih nekaj let," je povedal teniški igralec, ki se je rodil v Dublinu. Svoje prve teniške korake je naredil s svojo mamo Judy Murray, ki ga zelo pogosto spremlja na turnirjih. Ona je ena najbolj zaslužnih za njegove uspehe.

Zadnji meseci so bili "ubijalski"

Andy je v zadnjih mesecih igral svoj sanjski tenis, saj je v letošnji sezoni do zdaj osvojil osem turnirjev. Še drugič v svoji karieri je zmagal najprestižnejši turnir v Wimbledonu, na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil drugo zaporedno zlato,  v svojo vitrino je postavil tudi tri turnirje serije masters (Rim, Šanghaj in Pariz). Zelo dobro ima tudi  letošnje razmerje zmag – 73 zmag in le devet porazov.

 

Koliko časa bo trajalo veselje?

Murray je z dobrimi devetindvajsetimi leti postal drugi najstarejši igralec  v zgodovini modernega tenisa, ki je postal številka ena. Rekord še vedno drži Avstralec John Newcomb, ki je bil star nekaj več kot trideset let. Trikratni zmagovalec turnirjev za grand slam se zaveda, da njegovo veselje traja kratko, saj se lahko po finalnem turnirju najboljše osmerice na vrhu vse zamenja. Murray ima namreč pred Đokovićem le 405 točk prednosti. Prav tako pa bo začel s svojo ekipo delati načrte za prihodnost.

Od zdaj naprej si bo postavljal kratkoročne cilje. | Foto: Reuters Od zdaj naprej si bo postavljal kratkoročne cilje. Foto: Reuters

Zdaj želi uživati kot prvi igralec sveta

"Usedel se bom s svojo ekipo in pogledali bomo razpored za prihodnje sezone in si postavil cilje do marca. Ugotovil sem, da veliko bolje funkcioniram, če imam pred seboj kratkoročne cilje. Želel bi si zmagati na OP Avstralije. To je moj naslednji cilj, saj sem bil nekajkrat blizu tej trofeji. Ne razmišljam o kariernem grand slamu, saj je to zelo daleč in vmes se lahko zgodi veliko stvari.  Zdaj želim uživati kot prvi igralec sveta, saj lahko traja le en teden," je na novinarski konferenci povedal Murray.

Vsemogočni kralj je Roger Federer

Ivan Lendl (levo) je tretji v zgodovini po številu tednov na vrhu lestvice ATP. Zdaj sodeluje z Andyjem Murrayjem. Koliko časa bo njegov varovanec številka 1? | Foto: Getty Images Ivan Lendl (levo) je tretji v zgodovini po številu tednov na vrhu lestvice ATP. Zdaj sodeluje z Andyjem Murrayjem. Koliko časa bo njegov varovanec številka 1? Foto: Getty Images Čeprav se je mnogim zdela cela večnost, ko je Đoković 122 tednov zapored (skupno 223 tednov) zasedal prestol na vrhu teniške lestvice, pa še zdaleč ni osrednji junak teniškega sveta.

Nasploh prvi, ki se lahko pohvali z najvišjo pozicijo, je romunski igralec Ilie Nastase, ki je kot številka 1 zdržal 40 tednov zapored.

Kaj kmalu smo začeli spremljati troboj Jimmy Connors, Björn Borg in John McEnroe. Od leta 1974 in devet let so se izmenjavali na vodilnem položaju. Takrat se jim je priključil Čeh Ivan Lendl, ki je postal prvi igralec sveta, ne da bi osvojil grand slam – v nadaljevanju kariere jih je osem. Prav Lendl pa je zdaj trener Murrayja, ki mu je pomagal zavzeti 1. mesto.

Connorsa so leta 1983 še zadnjič videli kraljevati, a je takrat postavil najvišjo letvico, saj je bil vse skupaj na vrhu 268 tednov. Najdaljši niz je imel 160 tednov med letoma 1974 in 1977.

Prav Lendl je bil prvi, ki je nadvladal Connorsa, in sicer za dva tedna (270 tednov).

Lestvica igralcev, ki so najdlje kraljevali na ATP-lestvici (celotna kariera)

Mesto Igralec Število tednov na vrhu
1. Roger Federer (Švica) 302
2. Pete Sampras (ZDA) 286
3. Ivan Lendl (Češ) 270
4. Jimmy Connors (ZDA) 268
5. Novak Đoković (Srb) 223
6. John McEnroe (ZDA) 170
7. Rafael Nadal (Špa) 141
8. Björn Bjorg (Šve) 109
9. Andre Agassi (ZDA) 101
10. Lleyton Hewitt (Avs) 80

Sampras je imel Agassija, Federer Nadala

Roger Federer še naprej ostaja teniški bog. | Foto: Getty Images Roger Federer še naprej ostaja teniški bog. Foto: Getty Images Američani se lahko pohvalijo, da so imeli kar šest teniških igralcev na teniškem tronu. Naslednji v vrsti je bil Jim Courirer leta 1992, leto dni pozneje pa je prišel na vrsto čas Peta Samprasa, ki je kaj kmalu dobil velikega tekmeca Andreja Agassija.

Sampras je bil najdlje v enem kosu na vrhu "le" 102 tedna, a se je 19. novembra lahko pohvalil, da je bil v karieri kar 286 tednov najboljši teniški igralec.

Najmlajši igralec, ki je kdajkoli zasedal prvo mesto ATP-lestvice, pa je bil Avstralec Lleyton Hewitt, ki mu je podvig uspel pri 20 letih in 268 dneh.

A se je moral tudi on umakniti, ko je leta 2004 na veliki oder stopil legendarni Roger Federer. Švicar je s teniško romantiko zasvojil ljubitelje tega športa, kar 237 tednov (štiri leta in pol) zapored pa smo gledali, kako Baselčanu niso mogli do živega.

Lestvica igralcev, ki so najdlje kraljevali na ATP-lestvici v enem kosu

Mesto Igralec Število tednov na vrhu
1. Roger Federer (Švica) 237
2. Jimmy Connors (ZDA) 160
3. Ivan Lendl (Češ) 157
4. Novak Đoković (Srb) 122
5. Pete Sampras (ZDA) 102
6. Jimmy Connors (ZDA) 84
7. Pete Sampras (ZDA) 82
8. Ivan Lendl (Češ) 80
9. Lleyton Hewitt (Avs) 75
10. John McEnroe (ZDA) 58

Če je imel Sampras Agassija, je Federer kot večnega tekmeca dobil Rafaela Nadala, s katerim sta se izmenjevala v vodstvu. Leta 2011 se jima je nato priključil Đoković in skupaj so tvorili veliki teniški trio, vsi pa so z zanimanjem pričakovali njihove dvoboje, ki so bili prava poslastica.

Slabih trinajst let je torej trojica kraljevala v tenisu. Andy Roddick je bil tisti mož, ki je moral februarja 2004 prepustiti prestol Federerju. 

Švicar je nazadnje kraljeval povsem sam na vrhu 4. novembra 2012. Takrat se je zaustavil pri 302 tednih vladavine na moški teniški lestvici, kar je absolutni rekord. Đoković, ki ima sicer še možnost, da ga morda nekoč ulovi, je pri 223 tednih. In koliko časa bo zdržal na vrhu Murray?

Ne spreglejte