Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2016,
18.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Novak Đoković Andy Murray Pariz tenis

Nedelja, 5. 6. 2016, 18.21

6 let, 7 mesecev

OP FRANCIJE, FINALE (ATP)

Novak Đoković je premagal pariško prekletstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Novak Đoković

Potem ko je nastopil v četrtem finalu odprtega prvenstva Francije, ga je Novaku Đokoviću vendarle uspelo osvojiti. V finalu je premagal Andyja Murrayja.

 

Spektakel, imenovan finale odprtega prvenstva Francije, med prvim in drugim igralcem sveta Novakom Đokovićem ter Andyjem Murrayjem, je pripadel Srbu. Nole je slavil s 3:6, 6:1, 6:2 in 6:4 v nizih in tako v četrtem poskusu prvikrat osvojil Roland Garros. Dvoboj med prvim in drugim igralcem sveta se je končal po natanko treh urah in petih minutah. To je Đokovićeva 12. lovorika s turnirjev za grand slam.

Prvi igralec sveta se je po zadnji točki dvoboja vrgel na hrbet. | Foto: Prvi igralec sveta se je po zadnji točki dvoboja vrgel na hrbet.

"Hvala, ker me vsak dan prenašate"

"To je verjetno največji trenutek v moji karieri. Lepo je videti sonce po desetih dnevih dežja, prav tako pa sem zadovoljen, ker vidim vse te gledalce v finalu. Upam, da so uživali," je takoj po dvoboju povedal prvi lopar sveta, ki je za izjemen dvoboj čestital tudi današnjemu nasprotniku. "Andy, čestitam ti. Bil je zelo težek dvoboj in hvala za lepe besede moji ekipi in meni. Eden od naju je moral danes izgubiti, vendar sem prepričan, da te bom v prihodnosti videl z velikimi lovorikami v rokah."

Pozneje je novi zmagovalec Roland Garrosa nekaj besed namenil svoji ekipi, prijateljem in družini. "Hvala moji ekipi, družini in vsem mojim ljubljenim. Hvala, ker me vsak dan prenašate. O tem bi lahko na dolgo govoril, vendar vi veste, o čem govorim."

Novak Đoković je po zmagi na igrišče znova poklical pobiralke žog. | Foto: Novak Đoković je po zmagi na igrišče znova poklical pobiralke žog.

Po prvem nizu je stvari v roke vzel Đoković

Prvi niz se je odvijal po notah Andyja Murrayja, potem ko je po izgubljenem servisu v uvodni igri dvoboja Srbu vzel dva servisa in povedel s 3:1. Te prednosti Škot do konca niza ni zapravil in zasluženo slavil s 6:3. V naslednjih dveh nizih je Đoković našel pravi ritem. Nole je v drugem nizu oddal le eno igro, medtem ko je tretji niz dobil s 6:2. V četrtem, odločilnem nizu je že kazalo, da ga bo Beograjčan prav tako zlahka dobil, saj je imel v rokah že vodstvo s 5:2. Prvemu igralcu sveta je v nadaljevanju očitno popustila koncentracija. Murrayju je uspelo izid znižati na 5:4. V deseti igri četrtega niza pa je Beograjčan le izkoristil tretjo žogico za zmago in se na koncu zasluženo veselil zmage, prve v Parizu.

Novak Đoković je Murrayju zadal še en boleč poraz. | Foto: Novak Đoković je Murrayju zadal še en boleč poraz.

Bogatejši za dva milijona evrov

Novak je z zmago v Parizu postal deveti igralec v zgodovini tenisa, ki mu je uspelo zmagati na vseh turnirjih za grand slam. (OP Avstralije, OP Francije, Wimbledon in OP ZDA). Prav tako je srbski zvezdnik dosegel tako imenovani Djoker Slam. Trenutno ima v rokah vse lovorike s turnirjev velike četverice. Pred tem je to uspelo le še Donu Budgeju (1938) in Rodu Laverju (1962).

Novak je Murrayju zadal še en boleč poraz, potem ko ta ostaja "le" pri dveh lovorikah za grand slam. Njun medsebojni izid v dvobojih je zdaj 24:10. V zadnjih 15 dvobojih je Đoković Murrayja premagal kar 13-krat. Novaku se bo velika zmaga v Parizu poznala tudi na njegovem računu, saj mu bodo organizatorji izdali ček v vrednosti dveh milijonov evrov.

Ne spreglejte